Keväällä ja alkukesästä pihat ja pientareet pursuavat villiä voimaa, kun nokkoset alkavat nousta. Nokkonen on tunnetuin villivihanneksemme, sillä se on monikäyttöinen ja helppo tunnistaa. Nokkosia poimiessa kannattaa käyttää hanskoja ja saksia. Nokkospitsa on täynnä uusia makuja.
Vinkki: Nokkonen on varsinainen ravintoainepommi. Siinä on neljä kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa sekä runsaasti c-vitamiinia.
Nokkospitsa
Kahdelle-neljälle
Valmistusaika: 30 min
Pohja:
- 300 g pizzajauhoja (5 dl)
- 1 tl kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl vettä
- 1 tl oliiviöljyä
Täyte:
- 2 l tuoreita nokkosenlehtiä (tai 2 dl ryöpättyjä)
- 2 valkosipulinkynttä
- ¾ tl suolaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 250 g mozzarellaa
Sekoita isossa kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy. Vaivaa tasaiseksi n. 3 minuuttia. Peitä liinalla tai kelmulla ja anna levätä 15 minuuttia.
Vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti ja leikkaa kahteen osaan. Muotoile palloiksi ja aseta jauhotetulle laakealle lautaselle tai leikkuulaudalle. Ripottele myös pinnalle hieman jauhoa ja peitä kostutetulla keittiöpyyhkeellä. Anna kohota 3-4 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli.
Ryöppää nokkoset upottamalla ne kiehuvaan veteen 30 sekunniksi. Siivilöi ja huuhtaise viileällä vedellä. Purista kuivaksi ja hienonna veitsellä.
Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita valkosipuli ja oliiviöljy nokkosten joukkoon.
Venyttele taikinapallot käsin pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 25 cm pohjiksi. Revi mozzarella ja asettele palat pitsojen päälle. Lusikoi nokkosseos pinnalle.
Paista 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunklin sesongin kasviksista.