Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff
Raikas ja monipuolinen olut on oivallinen juomapari kasvisruoille. Kokosimme vinkit erityylisten kasvisruokien ja oluiden yhdistämiseen ja loimme pimeneviin iltoihin sopivan menun, jossa sesongin kurpitsat kohtaavat Sinebrychoffin hiilineutraalisti valmistetut huippuoluet. Tässä on Halloweenin ja joulun herkullisin kattaus!
Olutta voi nauttia läpi koko menun
Olut on monipuolisuutensa ansiosta loistava ruokajuoma. Raikas olut sopii sekä seurustelujuomaksi että hyvin erilaisten makujen korostamiseen.
Miedommin humaloidut oluet, kuten hedelmäiset vehnäoluet, sopivat kevyille salaateille ja keitoille. Raikas lager taas tasapainottaa mausteisia ruokia, kuten kasviscurryja. Lager on myös varma valinta, jos haluat koko menulle vain yhden ruokajuoman.
Voimakkaammin humaloidut IPAt ovat hyvä kumppani rasvaiselle street foodille, esimerkiksi vegeburgereille ja runsaille piiraille. Paahteiset, maltaiset ja suklaiset tummat oluet suorastaan rakastavat makeita jälkiruokia, ja niitä voi käyttää myös jälkiruokien maustamiseen.
Olutta voi siis nauttia läpi koko aterian, alkupaloista makeaan päätökseen asti. Sinebrychoffin valikoimasta löytyy monenlaisia alkoholillisia ja alkoholittomia laatuoluita, joista löytyy sopiva juoma niin rentoon tacoiltaan kuin fine dining -dinneriin. Koko Sinebrychoffin valikoiman löydät osoitteesta sinebrychoff.fi
Vastuullisuutta, jonka maistaa
Sinebrychoffin laatu syntyy korkeatasoisista raaka-aineista, ammattitaidosta ja vastuullisuudesta.
Sinebrychoff valmistaa kaikki juomansa hiilineutraalisti, eli Keravan panimolla tai virvoitusjuomaosastolla ei käytetä lainkaan hiilipohjaista energiaa. Energian tuottaa Keravan Energia puuhakkeella. Lisäksi pienet, jäljelle jääneet päästöt tuotannossa on kompensoitu. Omaa vihreää kiertoa panimolla on paljon, lähes neljännes panimon ja muiden toimitilojen tarvitsemasta lämmityksestä tuotetaan itse lämpöä keräävien pumppujen avulla, ja juomien hapotuksesta noin puolet saadaan keräämällä oluen panemisesta syntyvä hiilidioksidi talteen.
Vastuullisuus ja kestävyys huomioidaan myös panimon käyttämissä raaka-aineissa ja niiden tehokkaassa hyödyntämisessä. Hyvä esimerkki tästä on KOFF Jouluolut, jonka mallasohra tuotetaan uudistavalla viljelyllä. Oluentuotannossa syntyvät mäski- ja hiivajäänteet puolestaan jatkokäytetään maataloudessa rehun raaka-aineena.
Sinebrychoffin emoyhtiö Carlsberg-konserni julkisti elokuussa uuden vastuullisuusohjelmansa, joka on nimeltään Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs. Mukana ovat pakkaushukan vähentäminen ja uudistava viljely, mitä KOFF Jouluolutkin edustaa.
Ekologisuus ja eettisyys ovat yhtä tärkeä osa nautinnollista ateriaa kuin ruokien ja juomien maut, tuoksut ja värit. Vastuullisesti tehty olut tuo hyvän mielen. Kun kestävillä periaatteilla tuotetut huippuoluet yhdistetään Satokausi-kasviksiin, syntyy elämys, josta vastuullisuuden voi maistaa.
Kurpitsa ja olut ovat monipuolisia raaka-aineita
Kurpitsa on syyssesongin helmi, sillä erilaiset kurpitsat sopivat sekä täyteläisiin että sähäkän mausteisiin ruokiin. Loimme pimeneviin iltoihin sopivan kurpitsamenun, jonka jokaiselle ruokalajille on valittu sopiva Sinebrychoffin olut. Löydät kaikki reseptit juomasuosituksineen alta. Järjestä Halloween-juhlat aikuiseen makuun tai yllätä pikkujouluvieraat maltaisella kasvisillallisella!
Ps. Varaa yksi juoma myös ruoanlaittoon, sillä kokin marinointi on tärkeä osa prosessia.
Alkuruoka: Aistit auki mausteilla
Juomasuositus: KOFF Sour
Tämä keitto hemmottelee makunystyröitä. Hokkaidokurpitsan aromi on elegantti, ja kasvisten paahtaminen luo liemeen syvyyttä. Kevyen hedelmäinen hapanolut KOFF Sour korostaa ruoan aasialaista makumaailmaa. Chilin ja inkiväärin määrää voi säätää oman maun mukaan, ja siiderietikan voi tarvittaessa korvata omenaviinietikalla tai limellä.
Currylla maustettu hokkaidokurpitsakeitto
4–6 henkilölle
- 2 kpl hokkaidokurpitsoja (á n. 800 g)
- 2 kpl porkkanoita
- 1 kpl keltasipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä kuorineen
- 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
- ½ kpl punainen chili pilkottuna
- 1 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
- n. 5 dl kasvislientä
- 1,5 rkl currya
- 2 rkl omenasiiderietikkaa
- suolaa ja pippuria
Krutongit:
- kolme paksua viipaletta mallasleipää
- öljyä
- tuoreita yrttejä silputtuna
Pane kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen.
Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja lohko kurpitsa. Huuhdo ja lohko porkkanat. Laita kasvislohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Halkaise sipuli kuorineen. Laita sipulinpuolikkaat ja kokonaiset valkosipulinkynnet pellille. Ripottele kasvisten päälle öljyä, suolaa ja pippuria.
Paahda kasviksia uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kurpitsat ja porkkanat ovat kypsiä. Valkosipulit voivat kypsyä nopeammin, joten voit ottaa ne pois uunista aikaisemmin.
Jäähdytä kasvikset. Irrota kurpitsan hedelmäliha kuorista. Poista sipulista ja valkosipulista kuoret.
Soseuta kasvikset muutamassa erässä kookosmaidon, kasvisliemen, chilin ja inkiväärin kanssa. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan, ettei keitosta tule vetistä. Siirrä soseutettu keitto kattilaan ja lämmitä. Mausta keitto currylla, suolalla, pippurilla ja siiderietikalla.
Tee lopuksi krutongit. Kuutioi leipäviipaleet, pyörittele ne öljyssä ja silputuissa yrteissä. Paahda krutonkeja leivinpaperilla peitetyllä pellillä 180 asteessa noin 8 minuuttia. Ripottele valmiiden krutonkien päälle suolaa.
Voit tarjota keiton myös koverretuista hokkaidokurpitsoista. Koristele annos esimerkiksi smetanalla, korianterilla, kuivatulla chilillä ja krutongeilla. Nauti keitto raikkaan KOFF Sourin kera.
Alkuruoka: Samettisen hyvää slow foodia
Juomasuositus: KOFF Jouluolut
Kotitekoiset kurpitsagnocchit eivät synny käden käänteessä töiden jälkeen, mutta reseptiä kannattaa kokeilla kiireettömänä viikonloppuna. Annos on kotimainen muunnelma klassisesta ruskistettu voi ja salvia -pastasta. Ylellisen ruoan kruunaa KOFF Jouluolut, joka on täyteläinen ja pehmeä wieniläistyylinen lager.
Jättikurpitsagnocchit
2–4 henkilölle
- 3 dl kurpitsasosetta (n. 500 g kypsää kurpitsaa, jota varten tarvitaan n. 1,5 kg tuore kurpitsa)
- 2 kpl keskikokoista jauhoista perunaa
- oliiviöljyä kasvisten paahtamista varten
- 1 kpl keltuainen
- 6–8 dl vehnäjauhoja
- ½ dl raastettua parmesaania
- runsaat hyppyselliset suolaa ja pippuria
Kastike:
- 100 g voita
- 2 rkl öljyä
- 20 kpl salvianlehtiä
- 3 kpl kotimaisia omenoita
- ripaus suolaa ja pippuria
- 300 g herkkutatteja tai muita sieniä
Lisäksi:
- Parmesaania
- Lehtipersiljaa ja salviaa tai muita yrttejä
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen.
Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Viipaloi kurpitsa, mutta älä poista vielä kuoria. Halkaise perunat. Pane kurpitsat ja perunat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 30 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Jäähdytä kasvikset ja irrota kurpitsan hedelmäliha kuorista. Soseuta kurpitsa tasaiseksi sauvasekoittimella. Kuori perunanpuolikkaat ja muussaa ne toisessa astiassa soseeksi.
Sekoita kurpitsasose, perunasose, keltuainen ja parmesaaniraaste kulhossa. Lisää joukkoon jauhoa vähän kerrallaan, kunnes taikina on helposti muovattavaa. Älä vaivaa voimakkaasti.
Ota taikinasta kerrallaan neljännes jauhotetulle pöydälle ja pyörittele pala tangoksi. Leikkaa tanko parin sentin pituisiksi, tyynyn muotoisiksi paloiksi. Voit jättää gnocchit tyynyiksi, pyöritellä ne palloiksi tai muotoilla haarukalla juovallisiksi. Jatka, kunnes koko taikina on leivottu gnoccheiksi.
Keitä gnocchit useassa erässä suolaisessa vedessä. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaa. Nosta gnocchit kattilasta reikäkauhalla.
Sulata voi ja öljy pannulla. Paista keitetyt gnocchit kauniin ruskeiksi ja nosta ne sivuun.
Tee lopuksi kastike. Viipaloi sienet ja kuutioi kaksi omenaa. Paista sienet öljy-voiseoksessa. Lisää joukkoon salvianlehdet ja paistetut gnocchit. Kypsennä minuutin verran. Lisää lopuksi omenakuutiot ja lämmitä nopeasti.
Viipaloi kolmas omena koristelua varten. Viimeistele gnocchi-annokset omenaviipaleilla, parmesaanilla ja tuoreilla yrteillä. Nauti gnocchien kanssa KOFF Jouluolutta, joka sopii jo syksyyn.
Pääruoka: Juusto ja sienet ne yhteen sopii
Juomasuositus: Karhu Jouluolut
Täytetyt kurpitsat voi tarjota alkuruokana neljälle, ja kaksi herkuttelijaa saa niistä reilun pääruoan. Neutraalin makuiseen spagettikurpitsaan saa vaihtelua erilaisilla juustoilla, ja miedon juuston joukkoon voi sekoittaa vaikka sinihomejuustoa. Ruoan pariksi sopii Karhu Jouluolut. Se on kevyen karamellinen Amber Lager, joka korostaa juuston suolaista täyteläisyyttä.
Kantarellimuhennoksella täytetyt spagettikurpitsat
2–4 henkilölle
- 1 kpl kotimainen spagettikurpitsa (n. 900 g)
- 200 g kantarelleja
- 1 kpl pieni punasipuli
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- 5 kpl lehtikaalin tai mustakaalin lehtiä
- 2 rkl smetanaa
- 2 rkl juustoraastetta
- timjamia ja rosmariinia
- suolaa ja pippuria
- voita ja öljyä paistamiseen
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen.
Halkaise spagettikurpitsa ja poista siemenet. Jos kurpitsan kuori on kova, voit pehmittää sitä mikrottamalla muutaman minuutin.
Pane kurpitsanpuolikkaat leikkauspinta alaspäin uunivuokaan ja kaada vuokaan hieman vettä. Kypsennä kurpitsoja uunissa noin 30 minuuttia, kunnes hedelmäliha on pehmennyt. Tee kurpitsojen jäähtyessä sienimuhennos.
Lämmitä paistinpannulla voita ja öljyä. Revi kantarellit pannulle ja paista ne kullanruskeiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuori ja murskaa valkosipuli. Lisää sipulit pannulle. Revi lehtikaalin lehden irti rangoistaan ja lisää lehdet paloina pannulle. Kypsennä, kunnes lehtikaali on lämmennyt. Lisää pannulle smetana. Mausta suolalla ja pippurilla.
Revi kurpitsojen hedelmäliha haarukalla suikaleiksi, jätä suikaleet kurpitsankuorien sisälle. Sekoita joukkoon suolaa ja pippuria.
Lusikoi sienikastike kurpitsojen päälle. Ripottele päälle juustoraastetta ja yrttejä.
Gratinoi kurpitsoja uunissa vielä 30 minuuttia, kunnes juusto on sulanutta ja kullanruskeaa. Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja nauti aromaattisen Karhu Jouluoluen kera.
Pääruoka: Kaikkien lohturuokien äiti
Juomasuositus: Karhu Stout
Loihdimme Shepherd’s Pie -klassikkoruoasta kasvisversion, jonka juju on pähkinäinen myrskikurpitsa. Lohturuokien kuninkaallinen onnistuu aina, sillä täytteitä voi muunnella sesongin ja oman maun mukaan. Muussissa käytetään paksua smetanaa, jotta piirakan koostumus pysyy kiinteänä. Tuhdin aterian viimeistelee tumma ja maltainen Karhu Stout.
Paimenen piiras myskikurpitsamuussilla
Neljälle
Muussi:
- 1 kpl keskikokoinen kotimainen myskikurpitsa (n. 1 kg)
- 2 kpl keskikokoinen jauhoinen peruna
- 30 g voita
- 2 rkl smetanaa
- suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä
Täyte:
- 100 g sieniä (esim. suppilovahveroita, tatteja, kantarelleja tai siitakesieniä)
- 0,5 dl vihreitä linssejä (kypsennä pakkauksen ohjeiden mukaisesti)
- 1 kpl porkkana
- 1 kpl pieni palsternakka
- 1 kpl pienen purjon vaalea osa
- ½ kpl fenkoli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 kpl tuore maissi
- 1 dl herneitä
- 2 rkl tomaattisosetta
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl kasvislientä
- 2 rkl omenasiideriviinietikkaa
- suolaa ja pippuria
- timjamia, rosmariinia ja persiljaa
- voita ja öljyä
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen.
Halkaise myskikurpitsa ja poista siemenet. Lohko kurpitsa kuorineen ja laita lohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Halkaise perunat ja laita nekin pellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Jäähdytä kasvikset ja irrota kurpitsan hedelmäliha kuoristaan kulhoon. Kuori perunalohkot ja survo ne haarukalla samaan kulhoon.
Soseuta kurpitsa-perunaseos sähkövatkaimella tasaiseksi muussiksi. Sekoita muussiin voi ja smetana. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos muussi jää liian paksuksi, lisää enemmän smetanaa tai maitoa.
Lämmitä voi ja öljy paistinpannulla. Revi sienet pannulle ja ruskista. Huuhtele porkkana, kuori palsternakka ja kuutioi ne. Lisää juureskuutiot pannulle ja kypsennä muutama minuutti.
Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo pieniksi paloiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Huuhtele fenkoli ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Lisää kaikki pannulle.
Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä. Lisää pannulle maissit, herneet, kypsät linssit ja tomaattisose. Sekoita.
Lisää vehnäjauho pannulle, sekoita hyvin ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää lopuksi kasvisliemi ja keitä, kunnes täyte on sakeaa ja kasvikset kypsiä. Mausta kasvismuhennos suolalla, pippurilla, etikalla ja tuoreilla yrteillä.
Kaada kasvismuhennos uunivuokaan. Lusikoi päälle muussi ja levitä se niin, että muussi täyttää koko vuoan ja täytteen.
Paista Paimenen piirasta uunissa noin 30 minuuttia, kunnes muussin pinta on saanut väriä ja täyte kuplii vuoan reunoilla.
Anna piiraan seistä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa aterian kera Karhu Stoutia.
Jälkiruoka: Maltaista makeaa aterian päätteeksi
Juomasuositus: Karhu Laku Porter
Helpon yhden astian jälkiruoan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi edellisenä päivänä. Vanukas saa syvän aromin lakritsiuutteella maustetusta Karhu Laku Porterista, jota siemaillaan myös jälkiruokajuomana. Vanukas on tuhtia ja makeaa, joten tyrnit ja kermavaahto eivät kaipaa makeutusta välttämättä lainkaan.
Laku Porter-suklaavanukas ja tyrnimarjoja
4–6 henkilölle
- 2 dl Karhu Laku Porter -olutta
- 1,5 dl sokeria
- 4 rkl maissitärkkelystä
- 150 g tummaa suklaata pieninä paloina
- 2 dl kuohukermaa
- 2 keltuaista
- 1 tl vaniljatahnaa
Lisäksi:
- 1 dl kermaa
- 1 dl tyrnimarjoja
Sekoita kaikki ainekset huoneenlämpöisinä kattilassa. Lämmitä ainekset koko ajan vatkaimella sekoittaen. Kiehauta seos. Anna sen poreilla kevyesti noin minuutin edelleen sekoittaen, kunnes seos sakenee.
Anna vanukkaan jäähtyä hetki ja annostele se jälkiruoka-astioihin tai suureen kulhoon. Peitä astiat ja laita ne jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Tarjoile vanukkaat kermavaahdon ja tyrnimarjojen kera. Nauti jälkiruoka täyteläisen Karhu Laku Porterin kera.
Sinebrychoffin sivuilta sinebrychoff.fi löydät lisää tietoa panimon juomavalikoimasta ja vastuullisuudesta. Syyskauden monipuolisimmat juomat löytyvät myös Instagramista @sinebrychoff1819
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.