Omenaletut / Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Syksyllä maistuvat kotimaiset omenat ja kirpsakat marjat. Yhdistimme omppujen ja marjojen makumaailman tässä niin aamupalana kuin jälkiruokanakin toimivassa lettuannoksessa, joka valmistuu käyttäen kotimaisia Valio Luomu-tuotteita.

Omenoissa on mistä valita!

Omenan viljelyllä on Suomessa pitkät perinteet, sillä se on alkanut jo 1400-1500 -luvuilla. 2000-luvulla hedelmien viljely Suomessa on lähtenyt uuteen kukoistukseen ja suurin osa ammattimaisesta viljelystä tapahtuu Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla sekä Lohjan ympäristössä. Omenoiden varastointimenetelmien kehityttyä kotimaista omenaa saa nykyään ruokakaupoista aina kevättalveen asti.

 

Suomalaisia omenoita ei käsitellä lainkaan säilöntäaineilla, joten ne voi huoletta ja mieluusti syödä kuorineen. Omenat varastoidaan nollan asteen tietämillä, joka estää etyneelin muodostumisen ja parantaa säilyvyyttä merkittävästi. Kotimaiset omenat sopivat paitsi sellaisenaan syötäviksi, niin myös monipuolisesti ruuanlaittoon ja leivontaan. 

omenaletut ja marjarahka

Me raastoimme omenat ohrajauhoilla ryyditettyyn ja kanelilla maustettuun lettutaikinaan ja lopputuloksena on herkullisen mehevät pikkuohukaiset. Valio Luomu kevytmaito on oivallinen lettutaikinaneste ja loput purkista voikin kaataa laseihin lettujen kyytipojaksi. Luomumaito pastöroidaan, mutta jätetään homogenoimatta ja siinä on raikas aidon maidon maku.

Syksyn marjoissa on luonnetta

Syyskuussa saamme vielä nauttia kotimaisista tuoreista marjoista. Metsiemme kirpeät puolukat, juolukat ja karpalot ovat parhaimmillaan, lisäksi sesongissa ovat mm. tyrnimarja, marja-aronia, karhunvatukka, ruusunmarja ja taikinamarja. 

Teimme kuohkean ja makean kirpeän marjarahkan omenalettujen kanssa tarjottavaksi ja se sopii hyvin myös sellaisenaan jälkiruuaksi. Käytimme marjoina tyrnia, karhunvatukkaa ja puolukkaa, jotka toimivatkin hyvin yhdessä karhunvatukan tuoden yhdistelmään pehmeyttä ja puolukat ja tyrnit happamuutta ja kirpeyttä.

omenaletut ja marjarahka

Tyrnimarja päihittää ravintoarvoiltaan niin mustikan kuin puolukankin, mutta sitä syödään Suomessa vielä melko vähäisiä määriä. Alunperin Aasiasta kotoisin oleva tyrni on maultaan hyvin kirpeä, joten marjaan tutustuminen voi olla hyvä aloittaa vaikkapa makean rahkan joukossa. Tyrni sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia sekä A- ja B-ryhmän vitamiineja. Kuoressa on paljon kuitua ja tyrniöljyn tiedetään olevan erittäin E-vitamiinipitoista.

 

Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja, joka kasvaa erityisesti kuivahkoissa ja valoisissa kangasmetsissä. Satokausi kestää elokuusta aina lokakuulle asti. Puolukka on hyvin terveellistä popsittavaa sen sisältämien polyfenolisten yhdisteiden ansiosta. Lisäksi puolukassa on jonkin verran C-, B- ja K-vitamiineja sekä karotenoideja.

 

Karhunvatukka on arvostettu herkkumarja, jota ei Suomessa nykypäivänä käytetä kovinkaan paljon. Yhä enemmän sitä kuitenkin tapaa kotipuutarhureiden pihoissa ja enenevissä määrin myös ruokapöydissä. Tummat ja kiiltävät marjat ovat suuria ja makeita, joten ne sopivat moniin käyttötarkoituksiin.

Valio Luomu kuohukermasta ja Valio Luomu maitorahkasta valmistuu helposti herkullinen rahka, joka makeutetaan hunajalla ja maustetaan ripauksella vaniljasokeria. Sen joukkoon passaa sekoittaa runsaan määrän terveellisiä ja herkullisia marjoja. Tarjoilimme rahkan omenalettujen lisukkeena, mutta se maistuu mainiosti myös sellaisenaan. Sekä kuohukerma että maitorahka ovat laktoosittomia, joten marjarahka sopii herkuksi myös laktoosi-intolerantikoille.

 

Olethan jo leiponut hurmaavaa tomaattipiirakkaamme? Kotimaisten tomaattien sesonki päättyy pian, mutta vielä ehtii!

omenaletut ja marjarahka

Omenaletut marjarahkalla

Neljälle

 

Omenaletut:

 

Marjarahka:

  • 2 dl Valio Luomu kuohukermaa
  • 1 prk Valio Luomu maitorahkaa (200 g)
  • 2 rkl hunajaa tai sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl sesongin marjoja, esim. karhunvadelma, puolukka ja tyrni

 

Koristeeksi:

  •  sitruunamelissaa

 

Omenaletut:

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito ja sitten vehnäjauhot, ohrajauhot, kaneli ja suola. Pese omenat, poista siemenkodat ja raasta omenat raastimen karkealla terällä. Lisää omenaraaste lettutaikinaan ja anna taikinan turvota puoli tuntia.

Paista taikinasta pieniä lettuja Oivariinin avulla ja tarjoile omenaletut marjarahkan ja sitruunamelissan kanssa.

 

Marjarahka:

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka, hunaja ja vaniljasokeri. Lisää marjat. Jos käytät suuria marjoja, kuten karhunvadelmia, pilko niitä pienemmiksi paloiksi ennen rahkan joukkoon sekoittamista. Anna marjarahkan tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Satokausikalentereiden Early Bird -tarjous
(tarjous päättyy 31.7.):

1 kpl -10 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
2 kpl -15 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
3 kpl -20 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle
4 kpl -25 % + ilmainen toimitus + Satokausi-kortit kaupan päälle

Ennakkotilaukset postitetaan tilausjärjestyksessä 1.9. alkaen.

Kyllä, haluan Satokausikalenterin Early Bird -hintaan