Palkitsevat paprikat / Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Makea ja rouskuva paprika lukeutuu suomalaisten suosikkikasviksiin. Vielä 20 vuotta sitten ei ollut saatavilla kotimaista paprikaa, mutta 2000-luvun aikana suomalaisten paprikoiden tuotanto on kasvanut tasaisesti ja lajikevalikoima monipuolistunut. Makean paprikan lisäksi myös maustepaprikalla eli chilillä on nykyään lämmin paikka suomalaisten sydämissä. 

paprikat

Kolmen P:n sääntö: Popsi, Paahda, Pikkelöi

Paprika maistuu ihan sellaisenaan popsittuna. Meksikosta lähtöisin oleva paprika kuuluu koisokasveihin ja nykyisin siitä on olemassa tuhansia eri lajikkeita eri käyttötarkoituksiin. Paprika edustaa ruokakasvisten kärkeä C-vitamiinipitoisuudessa. Pirteä rapsakkuus ja paprikalle ominainen makeus selittyvät sen sisältämien veden ja sokerin määrällä: vihannespaprikassa on vettä yli 90 prosenttia ja kuiva-aineista jopa puolet ovat sokereita.

Paprika esiintyy monissa eri ruokakulttuureissa, Unkarissa se on koko keittiön kulmakivi ja kansallismauste. Paprika sopii pilkottuna erilaisiin salaatteihin, joihin se tuo rakennetta ja väriä. Paprikan makua voi korostaa kokkaamalla sitä paahtaen, paistaen ja kuivaten. Ohuelti viipaloituna se on oiva lisä erilaisiin wokkeihin ja kastikkeisiin. Grillattuna sen maku suorastaan räjähtää ja paprika sopii ihanasti myös erilaisiin pikkeleihin, joihin kannattaa pilkkoa myös chiliä lempeää potkua tuomaan.

Paprikoita jokaiseen makuun

Närpiön Vihanneksen moderneissa kasvihuoneissa kasvaa monenlaisia paprikoita: niitä tuttuja vihannespaprikoita eri väreissä, uusia suosikkeja suippopaprikoita, syötävän söpöjä minipaprikoita sekä parhaat sävärit antavia chilejä.

 

Paprika, se perinteinen, sopii totisesti jos jonkunlaiseen kokkailuun.Viper, Maranello, Yellow Mountain ja Gialte -lajikkeita viljellään toukokuusta lokakuuhun. Närpiön Vihanneksen keltainen paprika on raikkaan ja miedon makuinen, punainen taas täyteläisempi ja aromaattisempi. Parhaiten paprika säilyy viileässä, noin 7-12 asteessa. 

suippopaprika

Suippopaprika on suomalaisten uusi lemppari, suloisen makea ja hellyyttävän näköinen pötkylä. Suippis maistuu siltä, miltä kasvihuoneessa tuoksuu: yrttiseltä, eloisalta ja ah niin makealta. Viipaloi suippopaprikaa salaatteihin, paahda se entistäkin makeammaksi tai käytä erilaisissa lämpimissä ruuissa, suippopaprika kaveeraa kaikkien ruokien kanssa! Närpiön Vihannes tuottaa Palermo-lajiketta vuoden ympäri.

Minipaprika Mixi on sekä lasten että aikuisten suosikki, joka taltuttaa rouskuvaisesti napostelunälän. Minipaprikasekoitus säväyttää erilaisin makuvivahtein: punainen on aromaattinen ja täyteläinen, keltainen miedon raikas ja oranssi ihanan makea. Popsi minipaprikoita sellaisenaan tai käytä ruuanlaitossa, nämä pikkuruiset ihastuttavat aina!

Chili antaa säväyksen monenlaisiin ruokiin. Närpiön Vihanneksen tuottamat lajikkeet ovat Medina (punainen), Star Flame (oranssi), Centella (vihreä), Orange Flame (oranssi), Fresno Serena Liliac (tummanliila), Peter Pepper (punainen) ja Mextizo (vihreä). Chilit ovat luonteeltaan makeahkoja ja monikäyttöisiä: kokeile maustaa suklaakakku chilisäväyksellä ja viimeistele annokset erivärisillä chilirenkaiilla.

Kasvihuonetuotannon ympäristövaikutukset pienenevät jatkuvasti

Närpiön Vihannes toimii nimensä mukaisesti Närpiössä, jonne pystytettiin Suomen ensimmäinen kasvihuone yli 100 vuotta sitten. Edelleen paikkakunnalla kasvatetaan valtaosa suomen kasvihuonevihanneksista. Närpiön Vihannes on vuonna 1957 perustettu viljelijäomisteinen osuuskunta, joka pitkän historiansa ja kokemuksensa ansiosta toimii innovatiivisesti ja koko alaa eteenpäin vievästi. 

Tänä päivänä suomalainen kasvihuonetuotanto on maailman kärkeä. On sanomattakin selvää, että kasvihuoneviljely vaatii runsaasti energiaa, mutta koko ala on ottanut viime vuosien aikana suuria askelia ympäristöasioissa ja Närpiön Vihannes on kehityksen kärjessä. Suomalainen kasvihuoneviljely on pudottanut tuotantonsa hiilijalanjälkeä peräti 56 prosenttia vuosien 2004 ja 2017 välisenä aikana. Närpiön Vihannes kehittää toimintaansa jatkuvasti ja tällä hetkellä jo yli 95 prosenttia kaikista kasviksista tuotetaan uusiutuvaa kotimaista energiaa hyödyntäen. Lämmitys tapahtuu muun muassa kotimaisella metsähakeella.

Vihannesten viljelyyn tarvitaan vettä ja sitä Suomessa riittää. Närpiön Vihanneksen tuottajilla on yhteisiä vesiosuuskuntia ja Suomessa puhdasta kasteluvettä on saatavilla runsaasti. Esimerkiksi suippopaprikan viljelyssä kaikki käytetty vesi palautuu takaisin kiertoon.

Ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida tuotteen hiilijalanjäljen lisäksi yhteiskuntavastuu ja puhtaus. Yhteiskuntavastuu liittyy osittain huoltovarmuuteen, kansanterveyteen sekä työllistämiseen. Pelkästään Närpiön Vihannes työllistää suoraan yli 300 henkilöä viljelijät ja niiden henkilöstö mukaan lukien, epäsuorat vaikutukset ovat paljon suuremmat. Kasvisten tuottaminen parantaa myös kansanterveyttä ja Suomen suosituimmilla vihanneksilla, kuten kurkulla ja tomaatilla on ollut valtava merkitys kasvisten kokonaiskulutuksen kasvamiseen.

Myös kotimaisen ruoantuotannon puhtaus vaikuttaa maun lisäksi ympäristöön monella tavalla. Närpiön Vihannes on minimoinut kemiallisten torjunta-aineiden käytön ja kaikki heidän viljelijät käyttävät integroitua viljelymenetelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että noudatetaan kasvinsuojelun ennaltaehkäiseviä toimia ja mahdolliset tuhoeläimet torjutaan aikaisessa vaiheessa biologista torjuntaa käyttäen. Kimalaiset vastaavat taimien pölyttämisestä.

uunifetapaprikat

Kesäiset paprikareseptit arkeen ja juhlaan

Paprika on kesäkeittiön moniottelija. Rouskuttele menemään sellaisenaan tai valmista paprikoista erilaisia ruokia. 

 

Uunifetapaprikat minipaprikoista hurmaavat aperitiivin kanssa tarjoiltuna, mutta ne sopivat myös salaattipedin päälle juhlien noutopöytään. Valmista uunifetapaprikat tavallisista vihannespaprikoista ja saat ihanan lounaan salaatin tai keitettyjen perunoiden kanssa tarjottavaksi.

suippopaprika-mozzarellasalaatti

Suippopaprika-mozzarellasalaatti on kesän ykkössalaatti. Uskomattoman makeiksi muhineet suippopaprikasuikaleet kermaisen mozzarellan ja hapokkaan balsamikastikkeen kanssa on juhlien puheenaihe, mutta sopii täydellisesti myös kotoisten grilliruokien kylkeen.

chili-valkosipuliöljy

Itse tehty chili-valkosipuliöljy vie ruuat uudelle tasolle. Hurmaavan makuinen runsaasti chiliä ja valkosipulia sisältävä kastike on omiaan erilaisten salaattien ja pastojen sekaan lusikoituna, puhumattakaan aasialaisista ruuista tai kotitekoisista hodareista. Chili-valkosipuliöljyn käyttökohteiden kanssa vain mielikuvitus on rajana!

 

Muista myös koko kansan suosikit, tomaatti ja kurkku! Löydät artikkeleista painavaa asiaa kotimaisesta kasvihuonetuotannosta sekä ihastuttavia reseptejä.

uunifetapaprikat

Uunifetapaprikat

Kahdelle

 

Halkaise minipaprikat pituussuunnassa asettele puolikkaat leivinpaperille uunipellille. Leikkaa feta palasiksi ja painele feta minipaprikoihin. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja asettele paprikoille. Lorauta päälle oliiviöljyä ja rouhaise pintaan mustapippuria.

Paahda uunifetapaprikoita 220 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniisti väriä. Viimeistele paprikat tuoreella basilikalla ja tarjoile kuumina tai jäähtyneinä.

 

vinkki! Voit valmistaa uunifetapaprikat myös tavallisista vihannespaprikoista, jolloin ne sopivat hyvin ateriaksi esimerkiksi salaatin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

suippopaprika-mozzarellasalaatti

Suippopaprika-mozzarellasalaatti

 

Neljälle

 

 • 4 Närpiön Vihannes suippopaprikaa
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
 • 1 pallo mozzarellaa
 • sormisuolaa
 • roseepippuria
 • mustapippuria
 • balsamikastiketta

 

Halkaise suippopaprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Asettele paprikat leikkuupinta alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uunin grillivastukset mahdollisimman kuumiksi ja nosta pelti uunin yläosaan. Grillaa paprikoita, kunnes niiden kuoret ovat täynnä mustia laikkuja, paprikoita kannattaa vahtia, ettei ne pala. Siirrä paprikat heti kulhoon ja peitä kulho kelmulla. Jätä jäähtymään.

Kun paprikat ovat jäähtyneet, irroittele niistä kuoret, joiden pitäisi lähteä nyt helposti. Leikkaa paprikat pitkiksi suikaleiksi. Ota kulhon pohjalle kertynyt paprikamehu talteen ja sekoita se oliiviöljyn kanssa kastikeeksi.

Asettele paprikasuikaleet tarjoiluvadille ja revi mozzarella päälle. Lorauta kastike päälle ja viimeistele salaatti sormisuolalla, rosee- ja mustapippurilla sekä balsamikastikkeella.

 

vinkki! Voit grillata paprikat hyvissä ajoin. Kasaa salaatti kuitenkin vasta juuri ennen tarjoilua.

chili-valkosipuliöljy

Chili-valkosipuliöljy

 

 • 200 g Närpiön Vihannes chilejä
 • 1 kokonainen valkosipuli
 • 2 ½ dl rypsiöljyä
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 1 rkl punaviinietikkaa
 • ¾ tl suolaa

 

Leikkaa chilit siemenineen ohuiksi renkaiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.

Kuumenna öljy kattilassa kuumaksi. Laita valkosipulit öljyyn ja keitä niitä kuumassa öljyssä muutama minuutti, kunnes ne alkavat hieman ruskistua. Älä kuitenkaan päästä palamaan. Lisää chilit ja seesaminsiemenet kattilaan ja ota kattila pois liedeltä. Jätä jäähtymään.

Sekoita jäähtyneeseen öljyyn suola ja punaviinietikka. Purkita ja käytä mausteena.

 

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri !