Äänestimme viikon kasvikseksi mangon. Keväällä mangoa tuodaan meille Etelä-Amerikasta, jossa se on sesongissa. Tällä hetkellä mangoa voi löytää nyt kotimaisista kaupoista alle neljän euron kilohintaan. Parhaiten mango kasvaa alueilla, joissa on selkeä sade- ja kuivakausi. Mangoa viljellään myös Espanjassa ja Israelissa, mutta tuotanto on vähäistä. Tämä sesonki ajoittuu elo-joulukuulle, jolloin on runsaasti muita tunnetumpia hedelmiä tarjolla.


Mangolajikkeiden kuoren väri vaihtelee vihreästä punaiseen, eikä siitä voi päätellä hedelmän kypsyyttä.

ÄLÄ SYÖ RAAKAA MANGOA

Meille Suomeen hedelmät tuodaan raakana kuljetuskestävyyden parantamiseksi. Jos olet syönyt pahaa mangoa, niin todennäköisesti hedelmä on ollut raaka. Kaupasta myytävät “syöntikypsät” mangot ovat usein raakoja. Silti ne saattavat maksaa tuplasti enemmän, mitä “tavallinen” mango.

Kypsä mango on todella herkullinen hedelmä. Mangoa ei kannata ostaa sillä asenteella, että sitä nauttisi samana päivänä.Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Sen kypsymistä voidaan nopeuttaa laittamalla hedelmä samaan muovipussiin omenan kanssa. Kypsä hedelmä antaa periksi painettaessa ja sen makea tuoksu muistuttaa ananasta. Leikatessa siitä pitää tihkua herkullista mehua. Mangoa ei kannata säilyttää kylmässä, sillä se voi paleltua ja muuttua pahan makuiseksi.


Kypsä mango päihittää herkullisuudellaan useat makeiset.

Mangosta on olemassa yli 2000 eri lajiketta. Hedelmän koko voi vaihdella 50 grammasta aina jopa neljään kiloon. Nykyisiä pelkästään viljelytuotantoon tarkoitettua lajikkeita on satoja. Nämä lajikkeet ovat alkuperäislajikkeita suurempia ja makeampia. Mangolajikkeiden kuoren väri vaihtelee vihreästä punaiseen, eikä siitä voi päätellä hedelmän kypsyyttä. Meille Suomeen tuotavat mangot ovat yleensä 300-500 gramman painoisia. Yleisimmät meille Suomeen tuotavat lajikkeet ovat Kent tai Keith.

MANGO ON TROPIIKIN VILJELLYIN HEDELMÄPUU

Mango eli mangopuu on lähtöisin eteläisestä Aasiasta Intian itäosista. Mangoa on viljelty yli 6000 vuoden ajan. Mangon nimi tulee tamilinkielisestä sanasta “man-key” ja se tarkoittaa puun hedelmää. Hedelmän historia on kietoutunut tiiviisti intialaiseen kansanperinteeseen ja hindulaisuuteen. Mango on Intian kansallishedelmä ja sitä käytetään nykyäänkin useissa kulttuurillissa ja uskonnollisissa seremonioissa.

Myös buddhan kerrotaan saaneen lahjaksi mangometsikön, jonka varjossa hän pystyi lepäämään. Mango levisi buddhalaisten munkkien mukana Kaakkois – ja Itä-Aasiaan jo ennen ajanlaskumme alkua. Se tunnettiin itäisessä Afrikassa jo ennen vuotta 1000. Eurooppaan mango päätyi ilmeisesti arabien valloitusretkien myötä ja sitä viljeltiin Espanjassa.


Mangon hedelmää ja puunosia on käytetty astman, ihottuman ja suolistokatarrin hoitoon. Sillä on ollut tärkeä rooli Aasialaisessa hoitoperinteessä. Mango sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinin esiastetta, karoteenia ja jonkin verran C-vitamiinia. Siinä on myös tiamiinia, niasiinia ja pantoteenihappoa, joilla tiedetään olevan aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus.

Löytöretkien seurauksena mango päätyi Etelä-Amerikkaan, jossa sen viljely keskittyi lähinnä Brasilian alueelle. Myöhemmin 1700-1800 luvulla sen viljely levisi muualle trooppiseen Amerikkaan. Mango on tropiikin viljellyin puu. Nykyään sen lukuisia viljelylajikkeita kasvatettaan kaikkialla trooppisella ja subtrooppisilla alueilla.

SOSEUTA, MAUSTA TAI NAUTI SELLAISENAAN

Kypsä hedelmä on herkullinen välipala sellaisenaan. Sitä voidaan käyttää rahkoissa, pirtelöissä, salaateissa tai alkupaloissa kinkun, savustetun kalan tai juustojen kanssa. Soseutettuna siitä saadaan makeaa jälkiruokakastiketta tarjoiltavaksi vaikkapa leivosten ja jäätelön kanssa. Soseutettua mangoa voi lisätä marinadeihin ja se sopii hyvin kana- ja kalaruokien kanssa.


Aasialaisessa keittiössä mangoa käytetään erilaisissa currykastikkeissa esimerkiksi kanan kanssa.

Helppo ja maukas lisäke kana-, kala- tai meksikolaisten ruokien kaveriksi on mango-avokadosalsa:

– Kuutioi mango ja kaksi avokadoa. Pilko yksi sipuli. Sekoita kevyesti ainekset samaan kulhoon.

– Halutessasi voit lisätä “potkua” pilkkomalla sekaan yhden tuoreen chilin.

– Purista sekaan yhden pienen limen mehut ja raasta puolet kuoresta mausteeksi.

– Mausta pippurilla, suolalla ja korianterilla.

TÄSSÄ YKSI TAPA KUUTIOIDA MANGO

Lähteet ja lisälukemista:

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/M/Mango

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mango

http://www.mtv.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/tahan-hedelmaan-kannattaa-tutustua-mangosta-on-moneksi/3301570

http://www.kysy.fi/kysymys/mangohedelma-ainut-aineenvaihduntaa-kiihdyttava-ruoka-aine-jonka

http://www.greentaste.fi/fi/valikoima/tuotteet/kuivatut-hedelmat-ja-marjat/mango/