Äänestimme viikon kasvikseksi passiohedelmän. Passiohedelmä on kasvitieteellisesti marja, eikä se ole kovin yleinen herkku ruokapöydissämme. Tällä hetkellä niitä tuodaan meille Etelä-Amerikasta muiden eksoottisten hedelmien kanssa. Passiohedelmä on mukava piristys ennen kotimaisen kasvukauden alkua ja tuo vaihtelua tavallisten hedelmien kulutukseen.


Ruokakaupoissa tarjolla oleva punapassio on Etelä-Amerikassa kasvava köynnöskasvi. Nimensä hedelmä on saanut kärsimyskukasta, jota pidetään paikallisessa kulttuurissa Jeesuksen kärsimyksen vertauskuvana. Passiokasveja on olemassa useita eri lajikkeita ja monet niistä ovat tunnettuja kauniista kukistaan. Kaikkien kasvien marjoja ei käytetä hedelminä, mutta kypsän punapassion maku on erinomainen.

RUMA MAISTUU PAREMMALLE

Suomeen hedelmät tuodaan raakoina, joten kaupassa ainoa valintakriteeri on ehyt kuori. Raaka hedelmä on noin kananmunan kokoinen ja kuori on täysin sileä. Kuoren väri vaihtelee punertavasta aina vihreän ruskeaan.

Kypsyessään hedelmän kuori kurtistuu. Passiohedelmä tuottaa runsaasti etyleeniä, joten se kypsyy itsestään huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa. Kypsän hedelmän kuori on kuiva, muhkurainen ja ryppyinen. Kypsymisen jälkeen hedelmää voidaan säilyttää jääkaapissa.

Yleisin virhe on syödä passiohedelmä raakana, jolloin maku on kirpeä. Hedelmä halkaistaan ja siitä nautitaan sisällä oleva malto sekä siemenet. Kypsän hedelmän maku muistuttaa hieman appelsiinin ja vadelman sekoitusta.

PASSIOHEDELMÄ PÄIHITTÄÄ RUISPALAT

Passiohedelmä sisältää A-, C- vitamiineja. Siemenistä saadaan tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita kuten magnesiumia. 100 grammaa passiohedelmä sisältää yli 10 grammaa kuituja, joten se päihittää kaikille tutut ruispalat kuidun määrässä.


Passiohedelmän ulkonäkö, maku ja siementen “purutuntuma” miellyttävät myös muksujen makuaisteja.

Koristeellinen sisus ja siemenet pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä lisätään hedelmäsalaatin, leivonnaisten tai jäätelön päälle. * Passiohedelmä antaa hyvän maun maito- ja kermapohjaisiin jälkiruokiin.*

Helppo ja nopea jälkiruokaresepti on passiohedelmä-mango kerrosherkku:

  • Vaahdota kaksi desiä kermaa, makeuta haluamallasi sokerilla ja mausta vaniljalla.
  • Sekoita kermavaahto yhteen purkkiin (200g) rahkaa ja purista sekaan yhden limen mehut.
  • Kuutioi kaksi syöntikypsää mangoa ja kaavi neljän passiohedelmän sisukset kulhoon.
  • Ota 4-6 korkeaa annosmaljaa, laita pohjalle mangokuutioita, lisää vaniljavaahtoa, lisää mangokuutioita, lisää vaniljavaahtoa ja laita lopuksi annosten päälle passiohedelmää.
  • Koristele annokset kookoslastuilla.

P.S. Vaikka passiohedelmän kilohinta voi hirvitttää, niin yksi hedelmä painaa ainoastaan 30-60 grammaa.

P.S.S. Suunnittelimme yhdessä Raakatorin kanssa uudistuneen Sesonkikassin sisällön. Tutustu sisältöön ja tilaa koko viikon kasvikset verkosta luomuna.

P.S.S.S. Tutustu myös perjantaina 27.3.2015 K-Supermarket Postitalossa tarjolla olevaan Sesonkikassiin

Lähteet ja lisälukemista:

Lestrup. T. 2008, Tutti frutti – Kaiken maailman hedelmät tutuiksi, Karisto Oy:n kirjapaino, Hämeenlinna 2008

http://fi.wikipedia.org/wiki/Punapassio

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Oletussivu.aspx?id=1050835

http://kuuyrttitarhassa.blogspot.fi/2012/03/intohimoinen-passionhedelma.html

http://ruoka.fi/reseptit/helppo-kerrosherkku-mangosta-granaattiomenasta-ja-passiohedelmasta

http://www.healwithfood.org/health-benefits/passion-fruit-seeds.php

http://www.nutrition-and-you.com/passion-fruit.html