Kaupallinen yhteistyö: Peruna365 #peruna365

Peruna on parasta! Nyt on aika nostaa suomalainen ainutlaatuinen ja maultaan ylivoimainen peruna ansaitsemalleen paikalle maukkaana, trendikkäänä ja helppokäyttöisenä ruokana. Satokausikalenteri on mukana ProAgrian #peruna365-verkostossa tuomalla esiin herkullisia perunareseptejä ja uusia käyttötapoja sekä jakamalla tietoa vanhasta kunnon perunasta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi peruna on hyvä valinta vuoden ympäri.

Ainutlaatuinen suomalainen varhaisperuna

Suomalainen varhaisperuna on globaalistikin uniikki herkku, sillä pohjoismainen ilmasto ja maaperä mahdollistavat erinomaisen maun ja rakenteen. Varhaisperunoiksi viljellään aikaisia lajikkeita, kuten ensimmäisenä kypsyvää Timoa sekä Colombaa, Siikliä ja Solistia. Varhaisperunapiirien uusi suosikki on Suomessa jalostettu Jussi, joka pärjää hyvin kylmässä maassa, kasvaa nopeasti ja on runsassatoinen. Varhaisperunan kausi kestää heinäkuun puoliväliin, jonka jälkeen alkaa kesäperunan kausi.

 

Multaiset varhaisperunat ovat tuoretta ruokaa, jotka useimmiten päätyvät kauppojen laareihin jopa saman päivän aikana. Varhaisperunaa ei varastoida ja koska se on keskenkasvuista, irtoaa kuori hankaamalla ja tärkkelyspitoisuus on muihin ruokaperunoihin verrattuna pieni. Lisäksi uudet perunat ovat todellista lähiruokaa ja peruna on aina ympäristöystävällinen valinta, sillä sen hiili- ja vesijalanjäljet ovat pienet. 

 

Uusien perunoiden valmistaminen on myös helppoa eikä pottuja tarvitse kuoria: riittää, kun pesee perunat ja laittaa ne kiehuvaan, suolattuun veteen toviksi kiehumaan. Mausteeksi riittää voinokare, toiset vannovat lisäksi tillin nimeen. Varhaisperunat voi valmistaa myös uunissa tai grillissä ja ne sopivat täydellisesti perunasalaattiin, pizzan täytteeksi ja keittoihin.

Keitä varhaisperunat näin:

  • Pese perunat huolellisesti, jynssätessä myös kuoret irtoavat.
  • Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja mausta se reippaasti suolalla.
  • Lisää perunat kiehuvaan veteen – ensin isot, sitten pienemmät.
  • Jos vettä on liikaa, kaada ylimääräinen pois. Perunoiden pitää peittyä juuri ja juuri.
  • Laita tillinoksat mukaan halutessasi.
  • Keitä perunoiden koosta riippuen 10-20 minuuttia. Tarkista kypsyys terävällä veitsellä.
  • Kaada vesi pois. Laita kattilan ja kannen väliin puhdas keittiöpyyhe toviksi, se imee ylimääräisen kosteuden.

Varastoperunasta on moneksi

Peruna on edullista, kevyttä,  maultaan mainota ja ravintoarvoiltaan hyvää, mutta sen paras puoli on silti monikäyttöisyys. Perunaa voi syödä sellaisenaan keitettynä, höyrytettynä tai uunissa paistettuna, siitä voi tehdä muussia, röstejä, ranskalaisia ja lisäksi se on monipuolinen aines leivonnassa. Jokaisella on varmasti oma lemppariruokansa perunasta, mikä sinun on?

Ravitsemussuositusten mukaan neljäsosa lautasesta tulisi täyttää perunalla, pastalla tai riisillä. Ja vaikka monipuolinen syöminen on tavoiteltavaa, on peruna kolmikon selkeä voittaja ekologisuudessa ja ravintoarvoissa. Parhaiten sen ravintoaineet säilyvät kypsennettäessä höyryssä tai uunissa. 

Perunalajikkeitahan on monia. Kuluttajan on hyvä tietää vähintään perunalajikkeen keittokäyttäytyminen ja se selviää kaupassa perunan värikoodista. Vihreä on kiinteä, punainen jauhoinen ja keltainen siinä välissä oleva yleisperuna. Vihreällä merkityt siis sopivat loistavasti keitettäväksi, salaatteihin ja keittoihin, punaiset potut taas ovat parhaat muussiin ja uuniperunoiksi. Keltaisen pussin nappaat matkaan silloin, kun et tiedä vielä mitä perunoista kokkaat tai aiot tehdä sekä perunasosetta että nakkikeittoa! Saman perunalajikkeen värikoodi voi kuitenkin vaihdella tuotantoerittäin riippuen tuotanto-olosuhteista.

Peruna säilyy hyvin kotiolosuhteissakin, kunhan muistaa käsitellä herkkää potaattia hellävaroen ja säilyttää sen viileässä ja pimeässä. Peseminen myös huonontaa perunan säilyvyyttä, pesemättömänä ne säilyvät kotikellarissakin oikeissa olosuhteissa läpi talven. Koska peruna on elävä tuote, käynnistyvät sen elintoiminnot valoisassa ja lämpimässä, lisäksi perunanmukulat alkavat nopeasti vihertämään valossa säilytettyinä. Vihertyneitä perunoita ei suositella syötäväksi!

Kesän ihanimmat perunareseptit löydät Satokausikalenterin Instagramista. Kurkkaa sieltä ohjeet lyttypottu 2.0:n, peruna-parsapizzaan ja hauskoihin tikkupottuihin. Perunareseptejä on myös täällä Satokausi-saitilla vaikka kuinka paljon, kirjoita yläreunan hakukenttään “peruna”!

 

Ota seurantaan perunan voittokulku hashtagilla #peruna365 ja seuraamalla ProAgriaa Instagramissa.

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.