Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Tammikuussa herkutellaan blineillä! Lisukkeikseen lettupannulla paistetut pikkublinit saavat sesonkia seuraten pikkelöityä punakaalia, appelsiinilla maustettua smetanaa sekä säilöttyjä savumuikkuja. Kahden hengen blinikestien ja pienemmän porukan illanvieton viiniksi valitaan puolikkaassa pullossa myytävä, hurmaavan hedelmäinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -valkoviini.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc sopii salaateille ja komppaa kalaruokia 

Perheomisteisen, vuonna 1858 perustetun Lurtonin viinitalon Sauvignon Blanc -rypäleet kasvavat biodynaamisilla tarhoilla, merellisen ilmaston ympäröiminä. Eteläisen Ranskan kuumat kesät ja leudot talvet saavat köynnökset kukoistamaan ja tekevät viineistä eloisia ja aromikkaita, joten eipä ihme, että Languedoc-Roussillonin alueella tuotetut viinit ovat viininystävien keskuudessa tunnettuja erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan.

Kesäisen hedelmäinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc tuo Välimeren auringon keskelle lumisinta talvea. Pieni pullo on tulvillaan sitrushedelmäistä hapokkuutta ja aromaattista yrttisyyttä, jota kevyt herukkaisuus tasapainottaa. Pirteä valkoviini on ihana aperitiivi, ja maistuu mukavalta myös vaaleiden kalojen kaverina. Pikkublinien lisäksi tätä aromikasta viiniä kannattaa kokeilla ainakin tomaattisten ruokien sekä vuohenjuustosalaatin rinnalla!

Punakaali on värikäs ja vitamiinipitoinen sesongin suosikki

Punakaalin purppura väri viestii vitamiineista. Vaaleampi keräkaalikin on hyvä vitamiinien lähde, mutta makeampi ja koostumukseltaan kiinteämpi punakaali panee vieläkin paremmaksi. Jo sadasta grammasta purppuraista punakaalia saa täyteen päivittäisen annoksen C-vitamiinia.

Jos reseptissä mainitaan keräkaali, voi kokkaukseen aina käyttää myös punakaalia. Punakaali on edukseen etenkin pikkelöitynä, marinoituna ja salaateissa käytettynä, mutta ravintoarvoiltaan erinomainen kasvis sopii sutjakasti myös erilaisiin wokkeihin tai vaikka hapankaalin raaka-aineeksi. Antosyaanin aiheuttama punainen väri liukenee veteen, joten keitettäessä tai muuten pitkään kypsennettäessä punakaaliruokaan kannattaa lisätä sitruunaa tai etikkaa, sillä niiden sisältämä happo auttaa kauniin värin säilymisessä.

Kaikki kaalit kasvavat avomaalla, joten ne ovat ympäristövaikutuksiltaan varsin vähäpäästöisiä. Punakaali kestää keräkaalin tavoin pitkääkin varastointia, joten villin värikkäitä kaaliruokia voi nautiskella aina kesäkuussa alkavan kotimaisen sesongin alusta seuraavaan kevääseen saakka. Kotijääkaapissa punakaali säilyy jopa kuukausia, kunhan lämpötila on säädetty muutaman plusasteen tuntumaan.

Pienen porukan pirskeissä tarjoillaan pikkublinejä, pikkelöityä punakaalia ja ranskalaista laatuviiniä

Alkuvuosi ei ole mitään ilman pannulla tiriseviä, kauniin kuohkeita blinejä. Perinteisten mätilisukkeiden sijaan lettupannulla paistetut pikkublinit tarjoillaan tällä kertaa pikkelöidyn punakaalin, kotimaisten savumuikkujen sekä raikkaan sitrussmetanan kera.

Kun kekkereitä vietetään pienemmällä poppoolla ja ruoan seuraksi tekee mieli kaataa lasillinen viiniä, on puolikas pullo oivallinen valinta. Pieni viinipullo on osuva vaihtoehto myös kahden hengen rentoon kilistelyyn tai pidemmän kaavan kautta herkutteluun, varsinkin jos annosten kanssa halutaan maistella erilaisia viinejä.

Makumaailmaltaan sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -viini säestää suloisesti miniblinejä, appelsiininkuorella maustettua smetanaa sekä aasialaisin vivahtein pikkelöityä punakaalia. Viinin raikas hapokkuus auttaa myös leikkaamaan perinteisten tattariblinien täyteläisyyttä.

Punakaalin pikkelöintiliemeen lisätään paitsi appelsiininkuorta myös makeahkoa riisiviinietikkaa ja aromaattisia korianterinsiemeniä. Pientä tulisuutta varsinkin jälkimakuun tuovat valkosipuli ja tuore jalapeno. Savumuikkujen maanläheinen maku tuo hedelmäisyyden rinnalle runsautta, ja sitoo kokonaisuuden mahtavasti yhteen. Kasvisvaihtoehtoa kaipaaville täyteläisyyttä tuo esimerkiksi avokadosta ja sesongin sitruksista sekoitettu tartar!

Pikkublinit ja pikkelöity punakaali

Noin 18 pikkubliniä

 

Pikkelöity punakaali

  • ½ (n. 600 g) pieni punakaali
  • 3 dl vettä
  • 3 dl riisiviinietikkaa
  • 2 dl väkiviinaetikkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 6 kpl valkosipulin kynsiä
  • 4 kpl jalapenoa
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä kuorineen
  • 2 rkl sinapinsiemeniä
  • 2 rkl korianterinsiemeniä
  • 2 siivua appelsiinin kuorta

 

Lisää vesi, viinietikat, sokeri ja suola kattilaan. Anna lämmetä, kunnes sokeri ja suola ovat kokonaan liuenneet.

Leikkaa punakaali reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet kevyesti, jotta saat niiden kuoret irrotettua. Leikkaa jalapenot ja inkivääri ohuiksi viipaleiksi. Laita noin 2 litran kokoiseen purkkiin puolet punakaalista ja muista kasviksista. Ripottele niiden päälle puolet sinapin- ja korianterinsiemeniä sekä yksi viipale appelsiininkuorta.

Lisää toiseksi kerrokseksi loput punakaalista, muut kasvikset ja mausteet.

Kaada pikkelöintiliemi purkkiin muiden raaka-aineiden päälle. Painele kaalia alaspäin, jotta se peittyy kokonaan liemeen. 

Anna kaalin jäähtyä, ennen kun laitat sen jääkaappiin. Pikkelöidyn punakaalin on hyvä maustua jääkaapissa vähintään vuorokausi ennen tarjoilua.

 

Pikkublinit

  • 2,5 dl tattarijauhoja
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 dl smetanaa
  • 20 g tuorehiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 1,5 dl kevytmaitoa
  • 2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna (valkuainen ja keltuainen eroteltuina)
  • Voita paistamiseen

 

Sekoita kermaviili, smetana, tuorehiiva, sokeri ja jauhot kulhossa. Siirrä kulho peitettynä jääkaappiin ja anna levätä yön yli. 

Seuraavana päivänä lämmitä kattilassa maito ja voi kunnes voi on sulanut. Vatkaa suola ja valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää maito-voiseos ja keltuainen taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto taikinan joukkoon.

Paista blinit pikkulettupannussa. Yhtä bliniä varten kannattaa annostella taikinaa noin puoli desiä. Käytä paistamiseen runsaasti voita.

 

Sitrussmetana

  • 2 dl smetanaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • suolaa ja pippuria
  • 2 tkl (n. 300 g) savumuikkuja

 

Raasta appelsiinin kuori smetanan joukkoon ja mausta se hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Tarjoile sitrussmetana ja savumuikut lämpimien blinien sekä huoneenlämpöisen pikkelöidyn punakaalin seurana.