Karviainen on pyöreä tai hieman soikea marja, jonka kuori voi olla sileä tai nukkainen ja väriltään vihreä, keltainen, punertava tai violetti lajikkeesta riippuen. Marja on mehukas ja se sisältää pieniä siemeniä. Maku vaihtelee makeasta kirpeään; vaaleammat lajikkeet ovat usein makeampia, tummat happamempia, mutta molemmat maistuvat parhaalta aavistuksen raakana.. Valitse kiinteitä, ehjiä ja tasaisen värisiä marjoja. Marjat jatkavat kypsymistä poimimisen jälkeen.
Käyttövinkit
Sellaisenaan: Nauti tuoreena, erityisesti makeat lajikkeet.
Jälkiruoat ja leivonta: Käytä piirakoissa, paistoksissa, kiisseleissä, hilloissa ja mehuissa.
Suolaiset ruoat: Kokeile chutneyksi keitettynä esimerkiksi rasvaisen kalan tai porsaanlihan kanssa.
Säilöntä: Sopii hyvin pakastettavaksi tai säilöttäväksi sokeriliemeen.