Retiisi  –  Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Toukokuun Satokausi-kasvikset tuovat mukaan tuulahduksen kesästä ja kasviskolmikon aloittaa rapsakan raikas retiisi. Retiisin kavereina toukokuussa tavataan grilliin hyvin sopivat paprika ja munakoiso.

Toukokuun Satokausi-kasvikset löydät Food Market Herkun hedelmä- ja vihannesosastolta. Satokausien mukaan syöminen on nyt ihanan helppoa, eikö vaan?

Retiisi on toukokuun Satokausi-Kasvis

Potkua kesän korville

Tiesitkö, että retiisi on läheistä sukua kaaleille ja nauriille, ja se on saapunut Eurooppaan 1500-luvulla Kiinasta? Retiisi saa kirpeytensä sinappiöljystä samoin kuten retikkakin ja se tuo kaivattua kirpeyttä kevään varhaisvihanneksiin. Retiisit tuottavat satoa jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä, kevään viileän kostea sää on maun kehitykselle ainoastaan hyväksi.

Viime vuosina on perinteisen retiisin lisäksi tullut markkinoille myös pitkänomaisia retiisilajikkeita ja jopa violetteja retiisejä. Instagramissa olet saattanut myös nähdä vesimeloniretiisejä, jotka ovat tavallisia retiisejä selvästi suurempia ja ovat sisältä väriltään raidallisen violetin punaisia.

Retiisisalsa

Hyödynnä koko retiisi

Kevään ensimmäiset retiisit myydään yleensä nippuina naatteineen. Kotona naatit kannattaa irrottaa ja huuhdella huolellisesti. Nahistuneeseen naattiin saadaan piristystä pitämällä niitä hetken aikaa jääkylmässä vedessä.

Hyväkuntoisista naateista voi valmistaa esimerkiksi pestoa ja sinappisen makunsa ansiosta ne ovat täydellinen raaka-aine kaalisalaatteihin ja sopiva mm. etikkamarinointiin. Jos et aio käyttää naatteja, poista ne retiiseistä ennen jääkaappiin laittoa. Näin mukulat säilyvät parempana pidempään.

Retiisi sopii niin salaatteihin kuin grilliinkin

Lempeämpi puoli paahtamalla

Yleensä retiisit syödään tuoreena, koska pilkkomisen jälkeen ne eivät kestä pitkää säilytystä. Valmiiksi paloitellut mukulat voi säilyttää kylmässä vedessä tarjoiluun saakka.

Kirpsakan retiisin lempeä ja pehmeämpi puoli paljastuu paistaessa. Mukulat voi pyöräyttää pannulla, paahtaa uunissa tai käyttää nopeasti grillissä. Retiisit kruunaa myös kesän keitot.

Kuvan kaunis retiisi on loistavaa kevätevästä erilaissa salaateissa, tahnoissa, juustotarjottimella, voileipäkakuissa, dippivihanneksena tai voileivän päällisenä. Ärhäkkä retiisi on hyvä makupari miedon parsan kaverina. Hyvin pesty mukula kannattaa nauttia kuorineen, koska suurin osa sen sisältämistä vitamiineista sekä kivennäisaineista sijaitsee kuoressa.

Vinkki! Kokeile retiisitsatsikia grillatun kalan kaverina. Raasta retiisit maustamattoman jogurtin joukkoon. Lisää yksi pieni raastettu valkosipulinkynsi ja loraus hyvää oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja lisää halutessasi hienonnettua minttua. Retiisi toimii myös kirkkaassa perunasalaatissa tuoden siihen mukavaa suutuntumaa ja väriä.

Retiisi on raikas ja rapsakka

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.