Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Lihamureke on retroruoista parhain, mutta harmillisesti se on hieman unhoon jäänyt ruokalaji. Me Satokausikalenterilla tuunasimme perinteisen murekkeen raastamalla joukkoon keltajuurta. Mehevä mureke pyöritellään leivänmuruissa ja paistetaan leipävuoassa – #jureke on tämän syksyn hittiruoka!

Tämä ruokalaji sopii täydellisesti Satokausikalenteri ja Atrian #sadonkorjuuhaaste-talkoiden reseptikimaraan. Lue lisää vuoden suurimmasta ruokatempauksestamme kotimaisen ruoan puolesta ja katso kuinka sinä voit osallistua mukaan.

 

Juurikkaita moneen lähtöön

Kaikki tuntevat punajuuren ja keltajuurenkin tietää moni. Pinkki-valkoraitainen raitajuuri onkin jo vähän oudompi tapaus ja harva tietää olevan olemassakaan valkojuurikasta. Juurikkaat ovat valittu vuonna 2019 Vuoden Vihannekseksi ja mekin haluamme osaltamme olla jakamassa juurikkaiden ilosanomaa.

Punajuuri tunnetaan voimakkaasta väristään, joka värjää myös sormet, leikkuulaudat ja ruoat, joihin se koskee. Muissa juurikkaissa on samantyylinen maanläheinen maku ja niitä voikin käyttää punajuuren tapaan ilman pelkoa värin irtoamisesta.

Juurikkaat ovat rantautuneet Suomeen 1800-luvulla, mutta ennen sitä niitä on viljelty pitkään Välimeren alueella. Juurikkaissa on paljon kuituja, folaattia ja kivennäisaineita. Alle 1-vuotiaille ei suositella juurikkaita niiden sisältämän nitraatin takia. Vanhemmille lapsille juurikkaat ovat mainio lisä monipuoliseen ruokavalioon ja usein lapsille juurikkaat maistuvatkin makeutensa ansiosta.

#jureke

Juures + mureke = #jureke

Jurekkeen salaisuus on joukkoon raastetussa juurikkaassa. Oma suosikkimme on kullankeltainen keltajuuri, mutta voit hyvin käyttää myös esimerkiksi puna- tai raitajuurta tai vaikkapa jotain ihan muuta juuresta, kuten juuripersiljaa, palsternakkaa tai selleriä. Eri juureksia käyttämällä tai yhdistämällä saa aikaan aina uusia versioita herkullisesta jurekkeesta. 

Jureke on saanut inspiraatiota länsinaapurimme klassisesta Wallenbergin pihvistä, jonka kuohkeuden salaisuus on keltuaisissa ja murekemassan joukkoon sekoitetussa kylmässä kermassa. Lopuksi Wallenbergin pihvi pyöritellään korppujauhoissa ja paistetaan lähes kohokasmaisen kuohkeaksi. Perinteisesti lihana käytetään vasikkaa, meidän versiomme valmistuu kotimaisesta Atria Perhetilan Nauta Jauhelihasta. Perhetila-merkityissä pakkauksissa lihan alkuperä näkyy tilalle asti ja tilalliset seisovat omilla nimillään tuotteidensa takana. Voit siis olla varma lihan alkuperästä ja laadusta.

Jurekkeen lisukkeeksi sopivat hyvin Wallenbergin kaverit perunamuussi ja keitetyt herneet. Atrian herkullinen punajuurisalaatti tuo väriä pöytään.

#jureke

Jureke

  • 2 pkt Atria Perhetilan Nauta Jauhelihaa (á 400 g)
  • 4 siivua kuivahtanutta vaaleaa leipää
  • 1 iso keltajuuri (200 g)
  • 4 keltuaista
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • ½ tl jauhettua valkopippuria
  • ½ tl jauhettua maustepippuria
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 rkl voita
  • Tarjoiluun perunamuussia, keitettyjä herneitä ja Atria Punajuurisalaattia. 

Rouhi leipäsiivut veitsellä karkeaksi rouheeksi. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuori keltajuuri ja raasta se mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Sekoita jauhelihan joukkoon. Vatkaa sekaan sähkövatkaimen avulla keltuaiset ja mausteet. Lisää joukkoon kerma vähitellen koko ajan sekoittaen. 

Jaa voi nokareina 25 cm pitkän leipävuoan pohjalle. Muotoile jureke-taikinasta vuokaan sopiva pötkö ja pyörittele se leipärouheessa, nosta pötkö varovasti vuokaan.

Paista jureketta 200 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes mureke on kypsää ja kauniin paistuneen väristä.

Tarjoile perunamuussin, kiehautettujen herneiden ja punajuurisalaatin kanssa.

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja. Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu.

Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.