Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Nyt jos koskaan kannattaa kokata kuuman kesän aikana kotimaisilla pelloilla kasvaneista kasviksista! Syyskuussa meille maistuvat eritoten juurekset ja erilaiset kaalit. Syksyn suosikkiresepteistä riittää iloa sadonkorjuuajan jälkeenkin, sillä Apetitin vastuullisesti viljeltyjä ja hellävaraisesti pakastamia kotimaisia kasviksia on tarjolla ympäri vuoden!

Kotimaiset avomaankasvikset viljellään vastuullisesti

Apetitin Säkylän tehtaalla pakastetaan vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja kotimaisia, vastuullisesti viljeltyjä avomaankasviksia. Viljelyn periaatteet, laatukriteerit ja vuosittainen viljelymäärä sovitaan yhdessä Apetitin sopimusviljelijöiden kanssa. Yhteistyö pitää sisällään niin kasvikohtaiset viljelyohjeet, kasvinsuojelusuositukset kuin eräkohtaisen kasvisten jäljitettävyyden kullekin pellolle asti.

Sopimusviljelijöiden kanssa yhteistyössä kehitetyn Vastuuviljely-menetelmän avulla seurataan myös viljelykiertoa, dokumentoidaan kokemuksia ja tuloksia sekä varmistetaan laatu ja tuoteturvallisuus. Myös ympäristövaikutuksia seurataan herkeämättä. Menetelmää ja viljeltäviä lajikkeita kehitetään jatkuvasti Räpin koetilalla Köyliössä. Oma koetila takaa, että viljelyssä ovat aina parhaimmat ja maukkaimmat pakastetuotantoon sopivat lajikkeet.

Vastuuviljely-menetelmän mukaan jokainen sopimusviljelijä käyttää kasvis- ja peltolohkokohtaisesti vain sellaisia viljelytapoja, jotka ehkäisevät tuholaisten ja rikkakasvien lisääntymistä. Yhdessä pidetään huoli siitä, että sekä sadon määrä että kasvisten laatu pysyy korkeana ja että viljely tapahtuu mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja viljelyekosysteemiä häiritsemättä.

Vastuuviljellyt kasvikset ovat sesongissa ympäri vuoden!

Sadonkorjuuaika on Satokausi-ruokailijalle yhtä juhlaa, sillä tarjolla on mahtava määrä erilaisia vihanneksia, juureksia, marjoja, metsäsieniä ja hedelmiä. Syksyn saapuessa ja talven tuprutellessa lunta tupaan, saatavilla on varastovihannesten lisäksi pakastealtaan monipuolinen valikoima. Valmiiksi sopiviksi suupaloiksi pilkotut ja käteviin käyttöpakkauksiin pakastetut kasvikset ovat aina sesongissa ja helpottavat hektisemmänkin arjen pyöritystä.

Vastuullisesti viljellyistä punajuurista ja paahdetuista pellavansiemenistä valmistetut Apetit Punajuuripyörykät ovat oivallinen arjen pelastaja. Satokausi-keittiössä punaiset pyörykät tarjoillaan tällä kertaa timjamilla ja kahvilla maustetun metsäsienikastikkeen kera.



Apetit Kotimainen Peruna- ja keittokasviksissa maistuvat vastuuviljelty peruna, porkkana, lanttu ja purjo. Sopimusviljelijöiden pelloilla kasvaneista puhtaista raaka-aineista syntyy sellaisenaankin maukas keitto, mutta piirun verran parempaa soppaa saat, kun lisäät joukkoon punaisia linssejä, tomaattimurskaa sekä tuoretta inkivääriä ja nautit keittolautasellisen lehtikaalipeston kera.

Lempeän chiliset Apetit Uuni- ja grillikasvikset sisältävät sekoituksen valkosipulilla ja chilillä ryyditettyä porkkanaa, parsakaalia, perunaa, bataattia ja sipulia. Mukavan mausteinen kasviskimara paistuu grillikeleillä kesäkeittiössä ja talvipakkasilla pannulla, uunipellillä tai vuoassa. Lisäämällä paistokseen sesongin paprikaa, kirsikkatomaatteja, ihanan suolaisia oliiveja, kunnon kimpaleen fetaa ja nipun tuoreita yrttejä pääset tuossa tuokiossa kreikkalaiseen tunnelmaan!

Punajuuripyörykät ja sienikastike

Neljälle

 

 

Sienikastike:

  • 1 sipuli
  • 200 g kantarelleja tai suppilovahveroita
  • 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 2 ½ dl kaurakermaa
  • 1 rkl vahvaa kahvia
  • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • suolaa ja mustapippuria

 

Tarjoiluun:

  • perunamuusia
  • suolakurkkuja

 

Valmista ensin sienikastike. Kuori ja hienonna sipuli. Putsaa sienet ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää kantarellit ja paista, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää kaurakerma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna muhia hetken aikaa, jotta kastike hieman paksuuntuu. Mausta kahvilla, tuoreella timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.

Paista Punajuuripyörykät pannulla öljyssä pakkauksen ohjeen mukaan.

Tarjoile Punajuuripyörykät ja sienikastike esimerkiksi perunamuusin ja suolakurkkujen kera.

Linssikeitto & lehtikaalipesto

Neljälle

 

Linssikeitto:

 

Lehtikaalipesto:

  • 2 isoa lehtikaalin lehteä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä paahdettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • 1 ½ dl Apetit Rypsiöljyä

 

Linssikeitto:

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia ja inkivääriä pari minuuttia. Sekoita joukkoon curryjauhe ja kuullota vielä hetki.

Lisää kattilaan tomaattimurska ja kasvisliemi. Huuhtele linssit ja lisää keiton joukkoon. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää sitten Peruna- ja keittokasvikset ja keitä vielä 10–15 minuuttia. Tarkista, että linssit ovat kypsiä.

Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla tuoreella korianterilla. Tarjoile lehtikaalipeston kera.

 

Lehtikaalipesto:

Revi lehtikaalin paksut ruodit pois. Laita lehdet tehosekoittimeen. Paahda auringonkukansiemeniä hetki kuivalla kuumalla pannulla ja lisää tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja lisää tehosekoittimeen sitruunan mehun ja suolaripauksen kanssa. Lisää desi öljyä ja surauttele pestoksi. Lisää öljyä oman maun mukaan, jotta saat sopivan paksuisen tahnan.

 

Kreikkalainen kana-kasvispelti & sitruunajogurtti

Neljälle–kuudelle

 

  • n. 1 kg broilerin koipireisiä
  • suolaa, mustapippuria ja kuivattua timjamia
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 2 pss Apetit Uuni- ja grillikasviksia, Lempeän chilinen (á 400 g)
  • 2 paprikaa (esim. 1 keltainen ja 1 punainen)
  • 350 g kirsikkatomaatteja
  • 100 g oliiveja
  • 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 200 g fetajuustoa
  • tuoreita yrttejä, esim. timjamia ja basilikaa
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu

 

Leikkaa koipireidet kahteen osaan ja mausta ne suolalla, mustapippurilla ja kuivatulla timjamilla. Asettele uunipellille tai isoon vuokaan. Leikkaa valkosipulista pieni osa kantta pois ja laita myös pellille. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Ota broilerit hetkeksi pois pelliltä ja levitä sille Uuni- ja grillikasvikset. Leikkaa paprikat paloiksi ja lisää pellille yhdessä kirsikkatomaattien ja oliivien kanssa. Asettele broilerit takaisin pellille ja valuta broilerien ja kasvisten päälle rypsiöljyä. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja jatka paistamista 20 minuuttia.

Leikkaa fetajuusto kuutioiksi ja laita pellille muiden ainesten joukkoon. Paista vielä 10 minuuttia. Viimeistele ruoka tuoreilla yrteillä.

Sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu. Mausta kastike suolalla ja tarjoile kana-kasvispellin kanssa.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.