Suomessa käytössämme on noin 15 eri sipulia, ja kaikilla niillä on ominaispiirteensä, joiden vuoksi niillä on myös erilaiset käyttötarkoitukset. Salottisipuliin törmäämme erityisen usein katsellessamme esimerkiksi ruokaohjelmia, sillä salottisipuli on monien kokkien suosikkilajike! Salottisipulin suosio johtuu sen rakenteesta, joka hajoaa helposti haudutettaviin ruokiin. Salottisipuli on myös maultaan lempeä, aromaattinen ja makea.

Maukkainta pitkään kypsytettynä

Salottisipuli on ovaalinmuotoinen ja perinteisempää keltasipulia ruskeampi ulkokuoren väritykseltään. Salottisipuli, kuten muutkin sipulit, viihtyvät viileässä ja ilmavassa paikassa. Tiiviissä olosuhteissa, esimerkiksi muovipussissa, sipuli homehtuu helposti.

Pitkä hauduttaminen tekee salottisipulista maukkaan ja antaa ruoalle hienostuneen maun. Pikkuisia, kuorittuja salottisipuleita voi upottaa useamman patojen joukkoon. Kokeile lihapadoissa, kasvis- tai lihaliemissä ja kastikkeissa. Parhaimmillaan salottisipuli ehdottomasti on hyvin kypsennettynä, mutta kannattaa sitä toki kokeilla myös raakana esimerkiksi salaatinkastikkeissa tai marinointiliemissä.

 

salottisipuli

Lyhyt kertaus yleisimmistä sipulilajikkeista

Keltasipuli on eninten käytetty sipuli. Se antaa voimakkaan maun ruokaan niin kypsänä kuin raakanakin. Keltasipuli on erittäin monikäyttöinen sopiessaan lähes mihin vain!

Punasipuli on maultaan keltasipulia täyteläisempi. Punasipuli on myös kaunis ja koristeellinen antaessaan punaista väriä esimerkiksi salaatteihin tai vartaisiin.

Hillosipuli on keltasipulin pienikokoinen muunnos. Yleisimmin tätä on totuttu käyttämään etikkaliemeen säilöttynä, mutta toimiipa se ruoanlaitossa samoin kuin muutkin sipulit! Tiputtele näitä kokonaisia pikkusipuleita vaikkapa keittoihin.

Purjosipuli poikkeaa muista sipuleista erityisesti ulkomuotonsa puolesta. Purjosipuli muodostaa varsimaisen ja pitkän lehtituppimuodostelman. Purjo on maultaan mieto ja sopiikin mainiosti raakana käytettäväksi esimerkiksi salaateissa. Purjo sopii käytettäväksi myös padoissa tai esimerkiksi kalojen tai kanojen täytteenä.

Hopeasipuli on maultaan mieto, makea ja hienostunut. Hopeasipuli sopii parhaiten raakana käytettäväksi esimerkiksi salaateissa. Kokeile muun muassa perunasalaatin joukossa!

Valkosipuli eli kynsilaukka on tunnettu sekä mauste- että lääkekasvina. Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaita sen sisältämien eteeristen öljyjen vuoksi. Valkosipuli sopii käytettäväksi niin ruoanlaitossa kuin leivonnassakin joko raakana, grillattuna tai uunissa kypsennettynä.

salottisipuli

Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa nyt Satokausikalenteri 2023 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme joulukampanjaeduilla! 15.12 asti tilaat Satokausikalenterit ilmaisilla toimituksilla ja määräalennuksilla. Tilaamalla kampanja-aikana varmistat, että kalenterit myös ehtivät vaivatta pukinkonttiin. Satokausikalenterit sisältävät jopa yli 200 kasviksen sesonkitiedot ja käyttötarkoitukset sekä uutuutena vuoden 2023 Satokausikalenterissa myös joka kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla!

Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.

Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.