Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Helmikuussa sesongin fenkoli upotetaan savukalan, perunan sekä keittokasvisten kanssa samaan seljankakylpyyn. Kalasopalla herkuttelun jälkeen sukelletaan sulavasti itämaiseen makumaailmaan maapähkinävoin, linssien ja pakastepinaatin kera. Nappaa talteen sydäntalven sympaattisimmat reseptit, jotka syntyvät käden käänteessä!
Kotimaiset pakastekasvikset ovat kestävä valinta
Pakastekasvikset ovat oivallisia arjen pelastajia etenkin silloin kun nälkä on kiljuva ja nopeus valttia. Kasviksia ei tarvitse kuoria, pilkkoa eikä edes sulattaa, vaan ne ovat kokkausvalmiita sellaisenaan. Ympäristötietoinen kotikokki ilahtuu myös siitä, että pakastettujen keittokasvisten vaikutukset ympäristöön on nyt tutkittu. Luupin alle lykättiin Apetit Kotimainen Peruna & keittokasvis, jonka ympäristövaikutukset selvitettiin perin pohjin Apetitin ilmastovaikutus-tutkimuksessa.
Keittokasvisten kotimaiset juurekset viljellään avomaalla, joten erillistä lämmöntuotantoa ei tarvita. Tuotantolaitoksilla käytettävä sähköenergia tuotetaan tuulivoimalla, mikä pienentää juuresten käsittelyn tuottamaa hiilijalanjälkeä entisestään. Pakkausten ympäristövaikutuksia on kutistettu ohentamalla pakastetuotteissa käytettävää muovikäärettä. Lopuksi laskettiin vielä raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden kuljetuksen aiheuttama kuormitus. Kun raaka-aineet ovat kotimaisia, toimitusmatkatkin ovat lyhyitä ja logistiikan osuus ilmastovaikutuksiin jää vähäiseksi. Kun kaikki lukemat ynnätään yhteen, Apetitin Kotimainen Peruna & keittokasvisten hiilijalanjäljen suuruudeksi saadaan 0,74 kgCO2 yhtä kiloa kohden.
Laadukkaat pakastekasvikset pelastavat kiireisen kotikokin
Apetitin kasvispakasteiden ainesosaluetteloista ei lisäaineita löydy, sillä pakkaus pitää sisällään täyttä tavaraa. Kasvisten käyttö kotikeittiössä tehdään tehtaalla sujuvaksi: Vihannesten ja juuresten jatkokäsittely ja pakastus helpottaa ruoanlaittoa ja pidentää kasvisten käyttöikää. “Pakasteet ovatkin erinomainen tapa vähentää hävikkiä kotikeittiössä.”Tuoreet kasvikset pestään, kuoritaan ja pilkotaan, ryöpätään, pakastetaan ja pakataan lopulta myyntipakkaukseen.
Perunasta, porkkanasta, lantusta ja purjosta koostuva Kotimainen Peruna & keittokasvis on erinomainen arjen apulainen. Tutuista kasviksista tehty sekoitus on oivallinen pohja monenlaiseen ruokaan, joten pussillinen tai pari kannattaa pitää pakastimessa aina. Tällä kertaa aineksista kokataan klassikkosoppaa ja muhevaa kasvispataa, mutta kotimaiset keittokasvikset uppoavat mukavasti myös erilaisiin laatikoihin, kiusauksiin ja sosekeittoihin.
Aromikas fenkoli on alkuvuoden kiinnostavin kasvis
Välimereltä kotoisin olevan fenkolin maku on omintakeinen. Sen anikseen ja lakritsaan vivahtavat aromit erottuvat mausta niin raakana kuin kypsennettynäkin. Fenkolissa on runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja kaliumia, ja sen sisältämällä aromiaineella anetolilla on sanottu olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Hieman sipulia muistuttavaa pulleaa salaattifenkolia kutsutaan myös vihannes- tai mukulafenkoliksi. Hennot tillimäiset lehdet maistuvat nekin mainioilta. Lisää lehdet ruokaan tai käytä niitä koristeena.
Raaka fenkoli on parhaimmillaan mahdollisimman ohueksi siivutettuna ja jäävedessä rapeutettuna. Kypsennettyä fenkolia tarjotaan usein kalan kanssa ja niin teemme mekin. Helppo savukalaseljanka saa makua sesongin fenkolin ja juurevien keittokasvisten lisäksi valkosipulista, piparjuuresta ja suolakurkuista. Soppa lämmittää punaisia poskia ja on pakkasruokaa parhaimmillaan!
Helppo savukalaseljanka
Kuudelle
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl piparjuurta raastettuna
- 1 fenkoli (n. 200 g)
- 1 rkl Apetit Rypsiöljyä
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 1 pss Apetit Kotimainen Peruna & keittokasvista (750 g)
- 1,3 l kalalientä
- 1 suolakurkku
- ½ dl suolakurkkujen lientä
- 400 g lämminsavulohta
- ½ ruukkua tuoretta tilliä
- suolaa ja mustapippuria
- isoja kapriksia
- smetanaa
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta piparjuuri. Huuhtele fenkoli ja leikkaa se lusikkaan sopiviksi paloiksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota valkosipulia, piparjuurta ja fenkolia muutama minuutti. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja paista hetki. Lisää Peruna & keittokasvikset ja paista vielä pari minuuttia.
Lisää kalaliemi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna keiton poreilla noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Paloittele suolakurkku ja lisää se keittoon yhdessä suolakurkun liemen kanssa. Paloittele savulohi joukkoon. Hienonna tilli ja lisää keittoon. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
Jaa keitto lautasille ja viimeistele annokset muutamalla isolla kapriksella. Tarjoile smetanan kanssa.
Maapähkinävoi-kasvispata
Kuudelle
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
- 1 pss Apetit Kotimainen Peruna & keittokasvista (750 g)
- 1 tl juustokuminaa jauhettuna
- 1 tl korianteria jauhettuna
- ½ tl chilijauhetta (chipotle)
- 2 tl vaahterasiirappia
- 500 g tomaattimurskaa
- 5 dl kasvislientä
- 1 dl punaisia linssejä
- 1 ½ dl maapähkinävoita
- ½ pss Apetit Kotimainen Pinaattia (á 150 g)
- ½ sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
- suolapähkinöitä
- tuoretta korianteria
- tarjoiluun keitettyä riisiä tai ohraa
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy padassa ja kuullota valkosipulia ja inkivääriä hetki. Lisää sitten Peruna & keittokasvikset sekä juustokumina, korianteri, chilijauhe ja siirappi pataan. Paista muutama minuutti.
Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, punaiset linssit ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan hautua kypsäksi, noin 25 minuuttia. Tarkista, että linssit ja perunat ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos pata on liian paksua.
Lisää pinaatti ja anna sen sulaa padan joukkoon. Mausta sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoile maapähkinävoi-kasvispadan kanssa suolapähkinöitä ja tuoretta korianteria. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi tai ohra.
Lue lisää Apetitin nettisivuilta sekä seuraa Apetitia Instagramissa @apetitruoka.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.