Aah, avomaan kurkku! On niin piristävä, että kuumana kesäpäivänä tuntuu suorastaan siltä kuin pulahtaisi mereen pää edellä. Seesamikurkut ovat tämän raaka-aineen päivän resepti ja hyvä muutenkin onkin!

Avomaankurkku on kasviksena todella monipuolinen. Perinteiset käyttötavat salaateista hölskytyskurkkuihin ovat aina toimivia, mutta on olemassa myös astetta jännittävämpiä makuyhdistelmiä, jotka tuovat tuon vihreän kasviksen mainiot ominaisuudet esiin. Seesamikurkut on reseptinä juuri tällainen ei-niin-perinteinen, mutta jatkossa otamme missioksi tuoda muitakin herkullisia ohjeita. Esimerkiksi murskattu valkosipulikurkku on kerännyt maailmalla trendipisteitä ja voipi kurkkunsa myös juoda vaikka mehuna tai smoothiena. Vihersmoothie on helppo tapa nauttia kurkusta reiluissa määrin.

seesamikurkut

Seesami on yksi tällaisista makupareista. Etenkin paahdettu seesamiöljy muuttaa raikkaan kasviksen täyteläiseksi lisukkeeksi. Kun mukaan lisää vielä juustoa, esimerkiksi tuoremozzarellaa, niin valmis ateria on kasassa. Kokeile tätä reseptiä helpon ja nopean lounaan valmistamiseen tai tarjoile seesamikurkkuja osana isompaa kattausta lisukkeena.

Mukaan voit lisätä myös mitä tahansa suosikkiyrttiäsi. Esimerkiksi mintusta ja kurkusta tulee entistä raikkaampi makuyhdistelmä, mieleen tulee vahvasti aasialaisen ruoan makumaailma.

Kurkun kanssa kannattaa kokeilla myös muita aasialaisen ruoan tunnusomaisia makuja ja kastikkeita. Esimerkiksi soijakastike, chili, valkosipuli ja inkivääri kaikki viihtyvät kurkun parissa paremmin kuin hyvin. Herkullinen kastike syntyykin edellä mainituista raaka-aineista ja lisäksi limemehusta – lisää vain kurkku!

seesamikurkut

Mozzarella-seesamikurkut

Lisukkeeksi neljälle

  • 4-5 avomaan kurkkua
  • 1-2 rkl paahdettua seesamiöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 pkt mozzarellaa
  • lisäksi halutessasi seesaminsiemeniä koristeeksi

Viipaloi kurkut pitkittäissuunnassa ohuiksi siivuiksi juustohöylällä tai mandoliinilla. Asettele laakealle lautaselle tai vadille. Mausta öljyllä ja suolalla. Revi päälle mozzarellaa ja koristele seesaminsiemenillä.

Vinkki! Vaihtamalla juuston soijakastikkeessa marinoituun tofuun, saat annoksesta vegaanisen.

seesamikurkut

Avomaan kurkun kuoriminen jakaa mielipiteitä. Toiset mieltävät kuoren vähän turhan kitkeräksi tai pisteliääksi. Me Satokausikalenterissa syömme avomaankurkkumme kuorineen, kaikkineen. Kauniin vihreä kuori tuo annoksiin ekstratujauksen väriä. Kaikkein piikikkäimmät kurkut voi kuitenkin käydä läpi perunankuorintahanskalla tai juuriharjalla, jos pelkää kitalakensa puolesta.

Ei muuta kuin kurkkuhommiin!

***

Lue myös edelliset Satokausikalenterin reseptit!

Raparperislaw

Kolmen raaka-aineen kesäpirtelö

Vesimelonisalsa

Seuraa Satokausikalenteria myös Facebookissa ja Instagramissa!

seesamikurkut