Bataatin kirkkaan oranssi väri houkuttelee ja monipuoliset käyttömahdollisuudet nostavat tämän yhdeksi suosikkimukuloista. Bataatista valmistuu terveelliset arkiruoat nopeasti sekä maukkaat ja maistuvat lisukkeet. Se on myös oiva lisä leivonnaisissa kuten näissä bataatti-avocado-browniessa.

Bataatti on nostanut suosiotaan entisestään viime vuosina. Makea maku, useat terveysvaikutukset ja hyvä saatavuus tukevat tätä osaltaan. Tässä muutama helppo resepti arkeen – testiin sanomme me!

Bataatti ja kolme vinkkiä talteenotettavaksi

Englanninkielisestä nimestään, sweet potato huolimatta bataatti ei ole sukua perunalle. Perunan tavoin bataatti on kuitenkin lähtöisin Etelä-Amerikasta, mistä molempien kerrotaan matkustaneen Eurooppaan samalla laivalla Kolumbuksen matkassa. Trooppisille alueille viljely oli levinnyt jo ennen tätä. 

Bataatin viljelyä on kokeiltu myös viime vuosina myös Suomessa, mutta kasvatus ei ole vielä merkittävää kaupallisesti. 

Säilytä bataattia oikein – ota pois jääkaapista

Bataatti ei kestä kylmää ja usein alle 10 asteen lämpötila vaikuttaa jo sen säilyvyyteen. Parhaiten bataatin saa säilymään hiukan alle huoneenlämmössä +12 – +16 asteessa. Älä siis säilytä tätä sesongin oranssia tähteä jääkaapissa tai ainakaan sen kylmimmässä osassa.

Valitse oikein – koko ja maku kulkevat käsi kädessä

Harvoin kasvis osastolla vinkataan valitsemaan se kaikkein suurin yksilö, sillä koko ei yleensä kompensoi makua. Bataatin kohdalla suosittelemme valitsemaan mahdollisimman suuria mukuloita.

Huomio tärkkelys

Bataatti sisältää runsaasti tärkkelystä, jopa perunaakin enemmän. Samalla se on kuitenkin erittäin kuitupitoinen, mikä edistää tärkkelyksen hidasta sulamista sekä verensokerin ja insuliinin nopeaa kohoamista. Tärkkelyksen ansiosta bataatista valmistuu esimerkiksi samettinen keitto. 

Minkä värin valitset?

Suomeen suurin osa bataateista tuodaan Yhdysvalloista, missä ne kasvatetaan Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Bataatti matkustaa Eurooppaan rahtilaivoilla muiden tavaravirtojen matkassa, joten pitkästä välimatkasta huolimatta, se on täydellinen tuontikasvis.

Meillä on totuttu näkemään väriltään oransseja bataatteja, mutta mukulat voivat olla myös punaisia, violetteja, ruskeita tai jopa valkoisia. Purppuran värinen lajike sisältää tuplasti enemmän kuitua perunaan verrattuna sekä selvästi suuremman määrän beetakaroteenia muihin väreihin nähden. 

Tässä täytettyjen bataattien reseptissä loistavat purppurabataatit, mutta halutessaan raaka-aineena toimii myös perinteisempi oranssi bataatti. 

 

Vuoden 2022 Satokausikalenterit ovat tilattavissa ilmaisella kotiinkuljetuksella 20.12. klo 23:59 asti. Hyödynnä myös verkkokaupan määräalennukset.

Tutustu Satokausikalentereihin täältä: