Sesonkiherkut

Kinkkukoulu – joulukinkku x 4

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Tänä jouluna suomalainen kinkku maustetaan kansainvälisistä keittiöistä tutuilla mausteilla. Pian tulossa myös joulun värikkäin menu, jossa sesongin kasvikset kohtaavat klassikoita ja uusia innovatiivisia jouluruokia. Ennen joulupöydän kokonaisvaltaisempaa suunnittelua  on aika testata kinkkumieltymykset ja ottaa kinkupaisto haltuun!

Vastuullisempaa joulua

Vastuullisuus näkyy yhä laajemmin suomalaisessa ruokakulttuurissa. Yhä useampi kiinnittää huomiota ruoan alkuperään ja pohtii syvällisemmin valintojensa vaikutusta. On monta tapaa olla vastuullinen ruokailija, esimerkiksi sesonkikasvisten suosiminen, kotimaisten ruoantuottajien tukeminen ja kasvisten syönnin lisääminen.

Kaupan lihaosastolla on vastuullisempi valinta napata suomalainen tuote mukaan mieluummin kuin ulkomainen.  Suomessa eläinten olot ovat huippuluokkaa ja täällä tuotetun lihan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi.

Atria tuo tänä vuonna ensimmäistä kertaa tarjolle Vapaan Possun joulukinkkuja. Porsaat ovat saaneet syntyä tilavaan vapaaporsituskarsinaan, jossa myös emakoilla on reilusti tilaa liikkua. Emakoiden hyvinvointi näkyy, ne huolehtivat rakkaudella porsaistaan. Selvästi paremmat olosuhteet vähentävät sekä porsaiden että emakoiden stressiä.

Täydellisen joulukinkun salaisuus

Ota kinkku huoneenlämpöön jo ennen paistoa ja aseta siihen lämpömittari. Lämpömittari asetetaan aina kinkun paksuimpaan kohtaan luuta vältellen. Optimaalinen lämpötila ennen paistoa on 10-15 astetta.  Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Tässä vaiheessa on viimeistään tehtävä päätös, paistopussi vai ei. Kumpikin hyviä vaihtoehtoja.

Kinkun paisto pussissa

Irrota mittari, vuoraa uunipelti foliolla ja siirrä kinkku paistopussisa pellille. Sulje pussi ja tee sen yläosaan reikä höyrylle. Työnnä lämpömittari kinkkuun pussin läpi.

Kinkun paisto ilman pussia:

Ota käyttöön ritilä ja korkeareunainen pelti. Kaada pellille vettä, jotta uuni pysyy kosteana. Siirrä kinkku uuniin ritilän päällä ja aseta sen alle uunipelti, joka kerää myös kinkusta irtoavan rasvan ja nesteet. Pidä peltiä silmällä paiston aikana, lisää vettä tarvittaessa.

Kinkku kannattaa asettaa uuniin niin, että paksumpi puoli osoittaa uunin takaseinään. Pidä huoli siitä, että myös mittarilukemat ovat helposti nähtävillä.

Paistaminen aloitetaan 200-asteessa. Kun kypsyminen on lähtenyt käyntiin puolen tunnin kuluttua, laske lämpö 100-120 asteeseen. Mehevä lopputulos vaatii matalan lämmön. Kinkku kypsennetään vähintään 73-asteiseksi. Silloin tuloksena on mehukas, perinteinen palvattua muistuttava vaaleanpunainen kinkku. Mureamman version saat kypsyttämällä kinkkua pidempään 80-asteiseksi. Ylikypsä kinkku valmistuu kun sisälämpötilan annetaan nousta 85 asteeseen.

Varaa kinkun paistamiseen aikaa suunnilleen reilu tunti kiloa kohden. Koko, muoto ja aloituslämpötila, sekä tietysti kypsyysmieltymykset vaikuttavat tähän. Kinkun sisälämpötila nousee vielä uunista pois ottamisen jälkeen muutamalla asteella.


Kinkkutesti

Valitse parhaiten sinulle sopiva väittämä ja saat tietää minkälainen kinkku sinulle sopii! 

Mikä on joulun tärkein koriste?

  1. Tutut joulukoristeet vuosien takaa ja kynttelikkö ikkunaan.
  2. Vaikea päättää, näitä riittää! Kodin lisäksi koristan itseni ja mahdollisesti perheenjäsenetkin joulupaidoilla.
  3. Jouluvalot ehdottomasti! Niitä ei voi olla liikaa.
  4. Jännittävät uutuudet vetoavat! Ei ainakaan niitä tylsiä tuttuja joulupalloja tänne.

Paras jouluperinne?

  1. Kuusenhaku ja joulusauna.
  2. Joulun viettoon rauhoittuminen ja lomailu.
  3. Perinteet eivät kiinnosta, spontaanit lomapäivät hyvässä seurassa ovat tärkeintä.
  4. Telkkarin jouluklassikot täytyy katsoa joka vuosi.

Entäs joululaulut? Mikä viisu on kuultava joka vuosi?

  1. Kauniit klassikot, kuten Varpunen jouluaamuna, herkistävät aina.
  2. Elviksen joululevy tuo tunnelmaa.
  3. Kuuntelen jouluisin kaikkea muuta kuin joululauluja.
  4. Petteri Punakuono ja muut hilpeät jouluveisut.

Mitä vaihtoehtoja sinä sait eniten? Katso taulukosta minkälainen kinkku sinulle voisi maistua ja ota maustamisohjeet talteen alempaa!


Eniten A-vaihtoehtoja: Klassinen

Olet jouluihminen henkeen ja vereen ja arvostat hyväksi havaittuja tapoja ja perinteitä. Kokeile tyylikästä nelimausteseosta kinkun kuorrutukseen.

Nelimauste

  • 2 tl jauhettua valkopippuria
  • 2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl jauhettua maustepippuria
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • n. 1 dl makeaa sinappia

Sekoita mausteet keskenään. Sekoita nelimauste noin desiin korppujauhoja. Sivele kypsä kinkku makealla sinapilla ja painele nelimauste-korppujauhoseos kinkun pintaan. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.

Eniten B-vaihtoehtoja: Etelä-Amerikka

Perhe on sinulle kaikki kaikessa ja jouluna keräännyt läheisten kanssa yhteiseen pöytään. Vaihtelua tuo fajita-seoksella maustettu kinkku.

Fajita-mausteseos grillatulle kinkulle

  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl kuivattua oreganoa
  • ½ tl sokeria
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria

Sekoita mausteet keskenään. Sekoita mausteet keskenään. Hiero mausteseos raa’an kinkun pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä, kunnes kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Grillaa kinkku kypsäksi, katso ohjevideo täältä!

Eniten C-vaihtoehtoja: Kaakkois-Aasia

Perinteet, ai mitkä? Uutuudennälkääsi jouluna palvelee jännittävät makuyhdistelmät. Korealainen kinkku vie kielesi mennessään.

Korealainen kinkun kuorrutus

  • 5 rkl gochujang-chilitahnaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl seesamiöljyä

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä maustetahna kypsän kinkun pintaan ja paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti karamellisoitunut.

Eniten D-vaihtoehtoja: Pohjois-Amerikka

Poimit jouluna rusinat pullasta ja yhdistät perinteet sujuvasti uusiin kokeiluihin. BBQ-henkinen kinkku maistuu varmasti.

BBQ joulukinkun kuorrutus

  • aprikoosihilloa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rkl ruskeaa sokeria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ½ tl sinappijauhetta
  • ¼ tl cayennepippuria
  • pintaan neilikoita

Sivele kinkku aprikoosihillolla. Sekoita keskenään korppujauhot, sokeri ja mausteet. Painele seos kypsän kinkun pintaan. Koristele kuorrutus kokonaisilla neilikoilla. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, pian tulossa vuoden värikkäin joulumenu!

Joulun ihana vegemenu

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

Vuoden tunnelmallisin ruokajuhla, joulu, on jo ihan nurkan takana. Monet kaipaavat perinteisten jouluruokien rinnalle hieman uusia tuulia ja niinpä kehittelimme Valio Luomu -tuotteista kolmen ruokalajin vegemenun, jossa on mukana joulun tuttuja makuja modernein twistein. 

Alkuruoaksi punajuuritartaria kaprisjogurtilla

Kasvissyöjän tartar valmistuu punajuurista ja upean värinen herkku maistuu myös lihansyöjille. Valio Luomu turkkilaisesta jogurtista valmistettu kaprisjogurtti viimeistelee makunautinnon.

Pääruoaksi kurpitsapaistia ja metsäsieni-perunagratiinia

Näyttävä vaihtoehto joulupöydän kunkuksi on Hasselbackan tyyliin valmistettu kurpitsapaisti. Kurpitsoihin tehdään viiltoja vieriviereen ja pinnat voidellaan voi-hunajaseoksella. Pieni määrä juustoraastetta takaa kauniin paistopinnan ja tuo sopivasti rapeutta.

Kurpitsapaistin kaveriksi sopii kermainen metsäsieni-perunagratiini, jossa ei juustossa säästellä. Valio Luomu pitkään kypsytetty kermajuusto on maukas ja hyvin sulava juusto gratiinin kuorrutukseen.

Jälkiruoaksi piimäbruleeta marinoitujen mandariinien kera

Ihanan jouluaterian päättää klassinen brulee, joka saa tällä kertaa mukavaa hapokkuutta Valio Luomu rasvattomasta piimästä. Brulee on näyttävä jälkiruoka paahdettuine sokeripintoineen ja niiden tekeminen on pelättyä helpompaa. Bruleen kerma-piimäseos kannattaa kuumentaa hitaasti kiehumispisteeseen. Kun sen on sekoittanut keltuais-sokeriseoksen joukkoon, kannattaa bruleemassa jakaa siivilän läpi annoskulhoihin. Paras bruleeastia on matala ja laakea, korkeita astioita käytettäessä massa ei hyydy kunnolla. 

Punajuuritartar & kaprisjogurtti

Kuudelle

Punajuuritartar:

  • 2 punajuurta (300 g)
  • 1 pieni salottisipuli
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl piparjuurta raastettuna
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettua
  • suolaa ja mustapippuria

Kaprisjogurtti:

Punajuuritartar:

Keitä punajuuria noin 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä. Kuori punajuuret ja leikkaa ne veitsellä pieneksi hakkelukseksi. 

Kuori ja hienonna salottisipuli. Sekoita punajuurihakkeluksen joukkoon salottisipuli, sitruunamehu, oliiviöljy, raastettu piparjuuri, dijon-sinappi, hunaja ja rosmariini. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Tarjoile punajuuritartar kaprisjogurtin kera.

Kaprisjogurtti:

Hienonna kaprikset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

Kurpitsapaisti & metsäsieni-perunagratiini

Kuudelle

Kurpitsapaistit:

Metsäsieni-perunagratiini:

Kurpitsapaistit: 

Halkaise myskikurpitsa pituussuunnassa. Kuori puolikkaat ja lusikoi siemenet pois. Aseta myskikurpitsa leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalle ja leikkaa siivuja, jotka eivät ulotu pohjaan asti. Käytä apuna esimerkiksi syömäpuikkoja, jotka asetat myskikurpitsan molemmin puolin.

Sulata voi ja sekoita sen joukkoon hunaja ja balsamiviinietikka. Aseta myskikurpitsat leivinpaperille uunipellille ja sudi voiseos niiden pintaan, anna valua myös siivujen väliin. Töki muutama laakerinlehti siivujen väleihin ja ripsi kurpitsojen pintaan suolaa ja mustapippuria. Lopuksi levitä juustoraaste kurpitsoille.

Paahda kurpitsapaisteja 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää ja juusto kauniin paahtuneen ruskeaa.

Metsäsieni-perunagratiini:

Kuori ja viipaloi perunat noin puolen sentin siivuiksi. Huuhtele sienet ja liota niitä tarvittaessa, puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna sienet tarvittaessa. Kuori ja siivuta sipuli, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna voi ja öljy kasarissa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää perunasiivut kasariin ja paistele vielä hetki.

Lisää kasariin metsäsienet ja kuohukerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. 

Siirrä puolet perunaseoksesta uunivuokaan ja ripottele pinnalle puolet juustoraasteesta. Levitä loput perunat vuokaan ja lisää perunoiden pinnalle loput juustot.

Paista gratiinia 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanutta ja kauniin paistuneen ruskeaa.

Piimäbrulee ja marinoidut mandariinit

Kuudelle

Piimäbrulee:

Marinoidut mandariinit:

  • 5 mandariinia
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ½ dl vaaleaa siirappia
  • 2 tähtianista
  • 1 tl vaniljasokeria
  • granaattiomenan siemeniä

Piimäbrulee:

Mittaa kerma ja piimä kattilaan, lisää kanelitanko. Kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen.

Erottele keltuaiset kulhoon ja vispaa sekaan sokeri. Sekoita kuuma kerma-piimäseos keltuais-sokeriseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 

Jaa bruleemassa kuuteen laakeaan annoskulhoon siivilän läpi. Laita kulhot korkeareunaiselle uunipellille ja siirrä 150 asteiseen uuniin. Kaada pellille vettä suunnilleen kulhojen puoliväliin asti. Paista bruleita noin 45 minuuttia, ne hyllyvät vielä hieman uunista otettaessa.

Siirrä bruleet jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Ripottele pinnalle ohut kerros sokeria ja karamellisoi se kaasupolttimen avulla. Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, voit sulattaa pinnan uunin grillivastuksen avulla. Varo tällöin sokerin palamista. Tarjoile piimäbruleiden kanssa marinoituja mandariineja.

Marinoidut mandariinit:

Kuori mandariinit ja leikkaa ne siivuiksi. Sekoita keskenään sitruunan kuori ja mehu, siirappi, tähtianikset ja vaniljasokeri. Sekoita marinadi mandariinien joukkoon ja anna maustua jääkaapissa parin tunnin ajan. Sekoita granaattiomenan siemeniä joukkoon ennen tarjoilua.


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Illanistujaisten helppo juustotarjotin

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Juustotarjotin on alkutalven tunnelmallisten illanviettojen klassikko! Näyttävän ja herkullisen juustotarjottimen saa koottua vähällä vaivalla ja juustojen kumppaniksi sopivat loistavasti sesongin värikkäät hedelmät. Kokosimme maukkaan juustotarjottimen Valio Luomu juustoista. Tällä hurmaat vieraat helposti!

Juustot tykkäävät hedelmistä

Juustotarjottimelle sopivat hyvin raikkautta ja makeutta tuovat sesongin hedelmät. Keitimme juustoille kaveriksi persimonhilloketta sekä mustapippurilla maustettua päärynäkompottia. Hillokkeiden valmistus on todella helppoa, mutta ne tekevät vieraisiin suuren vaikutuksen. Lisäksi tarjottimelle tuli satsumaa ja granaattiomenaa. Myös muut sesongin hedelmät sopivat hyvin mietojen juustojen kaveriksi.

Valitse juustotarjottimelle kolme-neljä erilaista juustoa. Näin jokaiselle löytyy lemppari, ja makuyhdistelmiä on tarjolla moninkertaisesti eri juustoja ja hedelmiä tai hilloja yhdistellen.  Valio Luomu juustoista saa herkullisen, moneen makuun sopivan juustotarjottimen.

Valio Luomu pitkään kypsytetty kermajuusto tuo tarjottimelle intensiivisyyttä. Siinä on aromikas, hedelmäinen maku ja hieman kiteinen rakenne. Valio Luomu maasdam sekä Valio Luomu gouda maistuvat kaikille, ne ovat miellyttävän makeita ja mietoja maultaan. Näistä juustoista on hyvä aloittaa, jos juustotarjotin on tuntematonta aluetta.  Valio Polar Luomu taas on maultaan raikkaan luonteikas. 

Juustotarjotin on ihana tarjottava myös aamiaisella ja brunssilla. Voit tarjota lisäksi Valio Luomu piimästä valmistettuja raikkaita juomia, joiden reseptit löytyvät täältä.

Luomujuustotarjotin

3-4 erilaista Valio Luomu juustoa (esim. Valio Luomu pitkään kypsytettyä kermajuustoa, Valio Luomu goudaa, Valio Polar Luomua ja Valio Luomu maasdamia)

  • persimonhilloketta
  • päärynä-mustapippurikompottia
  • satsumalohkoja
  • granaattiomenaa lohkoina
  • kuivattuja viikunoita
  • suolakeksejä
  • saksanpähkinöitä
  • oliiveja
  • rosmariinin oksia

Leikkaa juustot valmiiksi suupaloiksi tai jätä kokonaisiksi. Varaa kokonaisille juustoille veitset leikkaamista varten. Juustot kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. 

Kasaa juustot ja muut tykötarpeet näyttävästi tarjottimelle. Varaa hilloille lusikat ja muille lisukkeille pikkuhaarukat. Koristele tarjotin rosmariinin oksilla.

Persimonhilloke

  • 500 g kypsiä persimoneja
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl appelsiinin mehua
  • 1 ½ dl hillosokeria

Kuori ja paloittele persimonit. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia. Poista vaahto hillon pinnalta ja purkita.  

Päärynä-mustapippurikompotti

  • 2 päärynää
  • 1 vaniljatanko
  • ½ tl mustapippureita rouhittuna
  • 2 neilikkaa
  • ¾ dl ruokosokeria
  • 2 rkl vettä

Kuori päärynät, poista siemenet ja leikkaa päärynät kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnasa ja raaputa siemenet irti veitsen avulla. Laita kaikki ainekset, myös vaniljatangon puolikkaat, kattilaan ja keitä kompottia noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 


Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.