Mukulasellerin rosoisen kuoren alta paljastuu aromikas juures. On aika nostaa juurekset maasta ja niiden käyttö keittiössä uudelle tasolle. Kotimainen selleri on paitsi vastuullinen valinta myös terveellinen, trendikäs ja edullinen. 

Mukulaselleri on suosittu alkutalven juures, jonka viljelyllä on pitkä historia. Suotuisissa oloissa kasvanut mukula voi painaa sadonkorjuun hetkellä yli kilon. Jos myöhään syksyllä kerättyä satoa halutaan varastoida pitkään, on mukuloita käsiteltävä erityisen varoen. Juuresten maku, laatu, kotimaisuusaste sekä saatavuus ovat parhaimmillaan sadonkorjuun aikaan, mutta oikein säilytettynä mukulasellerikin säilyy jopa 6–7 kuukautta.

Kekseliäämpi, rohkeampi ja alati kasvava tapa käyttää juureksia raaka-aineena on osoittanut myös mukulasellerin monipuolisuuden. Älä anna ulkonäön hämätä mukulaselleri tarjoaa makuelämyksiä! 

Miten tuoda esille sellerin hienostunut maku

Mukulasellerin hienostunut, mutta samalla voimakkaan aromikas maku jakaa vahvasti mielipiteitä. Pitkään kypsyttämällä maut nousevat parhaiten esille, karvaus häviää ja makuun tulee lempeää makeutta.

Mukulasellerin sisältämät eteeriset öljyt hapettuvat helposti. Varastoitu vanha mukula maistuu tästä johtuen erilaiselle, kuin tuore maasta juuri nostettu. Mukulaselleri kannattaa paloitella vasta juuri ennen käyttöä, jotta maku säilyy mahdollisimman hyvin ja väri ei pääse tummumaan. Valmiiksi pilkotut palaset suositellaan säilytettävän kylmässä vedessä. 

Satokauden alkupuolella nostetusta mukulaselleristä voidaan hyödyntää myös naatit. Myöhäisemmässä vaiheessa naatit muuttuvat puiseviksi, eikä niitä kannata käyttää ruoanvalmistuksessa. 

Mukulasta on moneksi

Löytyykö kodistasi takka? Herkullisten takkajuuresten maku muistuttaa huippuravintoloiden hiiligrilleissä valmistettuja juureksia ja mukulaselleri sopii käytettäväksi reseptiin loistavasti. 

Mukulaselleriä voidaan käyttää tuoreeltaan raasteina, mutta sen maku pääsee oikeuksiinsa paahdettuna, paistettuna, keitettynä tai haudutettuna. Juures sopii erinomaisesti keittoihin ja patoihin, kuten helposti valmistuvaan hävikkipataan. Juuriselleri-lihapulliin saa ovelasti upotettua lisää kasviksia arkeen ja sellerin tekee tästä kotiruokaklassikosta entistä mehevämmän.

Viisi faktaa mukulaselleristä

Historiaa

Antiikin Kreikan urheilijat joivat ennen suoritustaan sellerimehua. Sellerin on uskottu on myös nostattavan intohimoja sekä parantavan suorituskykyä. Ikivanhaa hyötykasvia on aikanaan käytetty mausteena ja lääketarkoituksiin. Pohjoismaihinkin sellerit levisivät juuri lääkekasvina 1300-luvulla.

Terveysvaikutteita

Mukulaselleri sisältää muiden juuresten lailla meille tärkeitä ravintokuituja, jotka tehostavat ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Sellerillä on myös verenpainetta alentavia vaikutuksia ja sisältää vitamiineja, proteiineja sekä kivennäisaineita.

Vaatii esikasvatusta

Kaksivuotisen mukulasellerin kasvukausi on pitkä, jopa 5-7 kuukautta. Suomen oloissa selleriä ei suositella kylvettävän suoraan avomaalle. Ennen avomaalle istutusta esikasvatusaika on muutaman kuukauden, minkä jälkeen taimet karaistaan.

Ihanteelliset kasvuolot

Taimet voidaan istuttaa avomaalle vasta touko-kesäkuun vaihteessa, koska tätä aikaisemmin kylminä keväinä on mahdollista, että se virittyy kukintaan. Mukulaselleri vaatii ravinteikkaan ja kuohkean maaperän, kastelua sekä rikkakasvien torjuntaa.

Myöhäinen sadonkorjuu

Esikasvatuksen jälkeen mukulaselleri viihtyy kotimaamme kasvuoloissa. Pitkän kasvukauden takia sadonkorjuu tapahtuu vasta lokakuussa.

Juureskoulussa käymme läpi kotimaiset juurekset juurta jaksaen!