Tiesitkö, että Suomen pientaloissa on käytössä 1,3 miljoonaa polttopuulla toimivaa tulisijaa? Takkaa käytetään yleensä lämmitykseen, mutta siinä sivussa on järkevää valmistaa ruokaa. Tämä resepti toimii myös hiiligrillissä tai nuotiolla.

Monet huippuravintolat ovat viime vuosina päräyttäneet hiiligrilleillään ja hiillostetuilla kasviksilla, mutta nyt tämä sama makuelämys on saatavilla myös kotona. Resepti on erittäin helppo, tarvitset takan lisäksi vain juureksia, öljyä ja suolaa.

Takkajuurekset

  • isoja kokonaisia juureksia (mukulaselleri, punajuuri, raitajuuri jne)
  • kasviöljyä
  • suolaa

Tee näin:

  1. Lämmitä takka vähintään 190 asteeseen ja katso, että tulisijassa on hyvä hiillos.
  2. Pese juurekset huolellisesti juuresharjalla.
  3. Leikkaa juureksista kanta pois.
  4. Tee juuresveitsellä syvät viillot, mutta pidä kuori ehjänä.
  5. Hiero juureksen viiltoihin karkeaa merisuolaa ja öljyä.
  6. Asettele juurekset ritilälle ja paista 60 – 120 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  7. Nosta juurekset jäähtymään lautaselle. Jos haluat nopeuttaa prosessia, niin ne voi halkaista.
  8. Revi jäähtyneistä, mutta lämpimistä juureksista kuoret irti ja mausta suolalla.

Tässä reseptissä juuresten kuoren palaminen ei haittaa. Herkullisuudesta huolimatta tätä ei karsinogeenien vuoksi kannata kuitenkaan ottaa päivittäiseen ruokavalioon.