Ripaus Italian aurinkoa talven keskelle! Appelsiini ja parmesaani maustavat sisilialaiset lihapullat. Nämä sisilialaiset pyörykät ja porkkanapyree valmistuvat nopeasti, mutta ovat herkullisia – eli arkiruokaa parhaimmillaan. Appelsiini tuo raikkautta pyöryköihin!
Sisilialaiset pyörykät ja porkkanapyree
Neljälle
Valmistusaika: 45 min
Lihapullat:
- 1 dl korppujauhoja
- 1 dl parmesaania raastettuna
- 1 appelsiinin kuori ja mehu (noin 1 dl mehua)
- 400 g jauhelihaa
- 1 sipuli
- 1 lihaliemikuutio
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 kananmuna
- mustapippuria
- suolaa
- öljyä
Porkkanapyree:
- 700 g porkkanoita
- 1 valkosipulinkynsi
- nokare voita
- suolaa
Lihapullat:
Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää lihaliemikuutio ja anna sulaa välillä sekoittaen. Kun sipulit ovat kypsiä, nosta pannu hellalta ja anna jäähtyä.
Raasta appelsiinin kuoren oranssi osa ja purista mehu talteen. Mittaa ainekset isoon kulhoon ja sekoita massa tasaiseksi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lihaliemikuutio ja parmesaani tuovat jo itsessään suolaisuutta pyöryköihin. Pyörittele massasta lihapullia.
Paista kauniin kullanruskeiksi ja kypsiksi paistinpannulla. Voit myös kypsentää lihapullat uunissa 200 asteessa 10–20 minuuttia. Paistoajan pituus riippuu lihapullien koosta.
Porkkanapyree:
Laita vettä kattilaan ja mausta reilulla suolalla. Kuori ja pilko porkkanat kiekoiksi. Kuori valkosipulinkynsi. Lisää ainekset kattilaan ja anna kiehua 10–15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.
Ota talteen noin 1 dl keitinvettä. Laita porkkanat, voinokare ja valkosipulinkynsi tehosekoittimeen ja aja sileäksi pyreeksi. Lisää keitinvettä, jos pyree tuntuu liian paksulta. Mausta suolalla maun mukaan.
Tarjoile lihapullat porkkanapyreen ja hienonnetun persiljan kanssa.