Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

Joko luit vierailustamme Närpiön Vihanneksella? Retkestä syntyi kattava tietopaketti kotimaisesta kasvihuoneviljelystä. Viime kerralla koekeittiössä syntyi kolme nokkelaa reseptiä kauden hittikasviksesta suippopaprikasta, tällä kertaa jatketaan yhtä innovatiivisella linjalla.

 

Tuontikasviksesta kotimaiseksi herkuksi

Keskivertosuomalainen syö yli kaksi kiloa paprikaa vuodessa. Pitkään paprikan ystävien täytyi olla tuontikasvisten varassa, mutta 2000-luvulla myös kotimaiset tuottajat ovat enenevissä määrin vastanneet jatkuvasti kasvavaan kysyntään.

Kotimaisten paprikoiden osuus kaikesta kulutuksesta on hyvässä kasvussa. Punainen peruslajike vastaa monen mielikuvaa siitä, miltä paprikan tulisi maistua. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat taas maultaan hieman makeampia ja miedompia. Oranssi vihannespaprika on taas piirun verran makeampi. Kaikista paprikoista makein on kotimainen suippopaprika, jota Suomessa kasvattaa Osuuskunta Närpiön Vihannes.

Myös chilit kuuluvat paprikoiden sukuun ja nekin olivat pitkään tuontitavaraa. Kotimaisen chilin tuotanto on viime vuosina kasvanut merkittävästi ja Närpiön Vihannes on myös suuri kotimaisen chilin tuottaja.

Ajattele salaatti uusiksi

Luulitko, että raikas ja ruokaisa salaatti on vain kesän herkku? Syksyllä ja talvella kannattaa kokeilla salaattipohjaan makeaa, kotimaista suippopaprikaa, joka kaikessa rapeudessaan ja maukkuudessaan sopii erinomaisesti rouskuvaksi salaattipohjaksi.

Siivuta suippopaprika pituussuunnassa juustohöylällä, kuorimaveitsellä tai mandoliinilla ohuiksi, pitkiksi siivuiksi ja saat jännittävän “suippisspagetin” salaattipohjaksi. Kokeile lisäksi salaattiin esimerkiksi nopeasti valmistuvia riisinuudeleita, lohta ja herkkusieniä, joilla saat salaattiin aasialaisen vivahteen.

Suippopaprika on raakana erittäin mehukasta, rapeaa ja maistuvaa. Se tuo säväyksen kaikkiin kylmiin ruokiin ja sopii myös mainiosti niin sellaisenaan syötäväksi kuin vaikkapa leivän päälle. Suippopaprika on myös erittäin helppokäyttöinen: ei kuorimista ja muuta esivalmistelua. Lapset tykkäävät todennäköisesti suippiksesta sen makeuden vuoksi.

Tämä salaatti sai inspiraationsa suippopaprikan pitkulaisesta mallista. Ohueksi siivutettuna muoto muistuttaa spagetin aasialaista nuudeli-serkkua.

Suippopaprikasalaatti aasialaisittain

Kahdelle

  • 1 pkt (200g) kotimaista suippopaprikaa
  • 80 g riisinuudeleita
  • 1/2 pkt herkkusieniä
  • 250g lohifileetä
  • suolaa & mustapippuria lohen maustamiseen

Kastike

  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 limen mehu
  • 1 tl hunajaa tai sokeria

Kiehauta vesi, lisää riisinuudelit, sammuta levy ja anna nuudeleiden turvota kypsäksi. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

Siivuta suippopaprika pituussuunnassa juustohöylällä tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Pilko herkkusienet ohuiksi viipaleiksi.

Mausta lohifilee kummaltakin puolelta suolalla ja pippurilla. Kuumenna pannu, lisää lohi nahkapuoli alaspäin, anna kypsyä fileen paksuudesta riippuen noin 5 min, käännä ja kypsennä vielä muutama minuutti.

Sekoita kastikkeen raaka-aineet yhteen. Sekoita riisinuudelit suippissiivuihin, lisää herkkusienet ja lohi, mausta kastikkeella ja tarjoile heti.

Vinkki! Voit kokeilla lohen tilalla myös tofua, kanaa tai vaikka halloumia.

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Satokausikalenterin blogista löydät jatkossa lisää reseptiikkaa suippopaprikasta.