Kaupallinen yhteistyö: Saga

Kevät ja alkukesä ovat sesonkiruokailijan kulta-aikaa. Varhaisvihannekset täyttävät hevi-osastojen hyllyt, luonto pursuaa vihreitä villiyrttejä ja ensimmäiset kotimaiset marjatkin saapuvat suomalaisten saataville. Auringon lämpö tuo mukanaan myös kesän juhlakavalkadin. Äitienpäivän jälkeen juhlitaan ylioppilaita ja koulunsa päättäviä, sitten onkin jo vuorossa juhannus sekä heinäkuinen häähumu.

Kesäisessä kattauksessa yksi nousee ylitse muiden, sillä suolainen kääretorttu valloittaa takuuvarmasti jokaisen juhlavieraan sydämen. Perinteisen voileipäkakun pikkuserkku kätkee sisälleen parsapestoa, retiisiä, kesäsipulia, herneenversoja, suolaheinää sekä piparjuurella maustettua tuorejuustoa. Tervetuloa juhlakausi, on sinua jo odotettukin!

Leivinpaperi on leipojan paras ystävä

Kasvisten sesonkien vaihtuessa leivinpaperi on ja pysyy. Leivinpaperi on näppärä työväline, jolla on helppo suojata työskentelytaso tai leikkuulauta, se pitää paistoastiat puhtaina ja on ehdoton apuri kääretortun rullaamisessa. Leivinpaperia kuluu kotikeittiössä useampi rulla vuodessa, mutta harva meistä on tullut ajatelleeksi, että tuo arkinen, jokaisesta keittiöstä tuttu asia on myös erittäin vastuullisesti ja luontoa kunnioittaen valmistettu.

SAGA Leivinpaperin pääraaka-aine on uusiutuva puu, joka kasvaa kotimaisessa, kestävästi hoidetussa metsässä. Luonto kiittää, sillä kaadetun puun kaikki osat käytetään niin, että mitään ei heitetä hukkaan. Materiaalien tehokas hyödyntäminen on vastuullista ja kestävää kehitystä parhaimmillaan.

Jokaisen leipojan välttämätön väline on biohajoava ja kompostoituva. Vastuullisuus ulottuu kotikeittiöihin saakka, sillä leivinpaperia käyttämällä kokkaamisen ympäristövaikutukset pienenevät: ruokahävikki vähenee ja tiskaamiseenkin kuluu huomattavasti niukemmin vettä ja pesuainetta. Käytä siis leivinpaperia huoletta leipomiseen, vuokien vuoraamiseen, pannulla paistamiseen ja valmiiden herkkujen säilyttämiseen!

Parsaa, retiisiä, varhaiskaalia, herneenversoja ja suolaheinää – nyt on vihanneksissa valinnanvaraa!

Aikaisia avomaan kasviksia ovat parsan ja retiisin lisäksi varhaiskaali ja raparperi. Juuri nyt saamme herkutella myös suolaheinällä, nuorilla nokkosilla ja herneenversoilla. Täydellä teholla avomaalla kasvavien vihannesten sesonki käynnistyy viimeistään juhannuksena, kun kattiloissa porisevat hartaasti odotetut uudet perunat, välipalaksi popsitaan ensimmäisiä porkkanoita ja salaattiin pilkotaan mukavan mietoa kesäsipulia. Mittumaarin tietämillä alkaa myös mansikoiden keruu sekä hillittömän herkullisten herneiden myynti.

Suomen kesä on arvaamaton, joten varhaisvihannesten ammattimainen kasvatus on vaativaa puuhaa. Myös meidän kuluttajien kannattaa käsitetellä sesongin ensimmäisiä vihanneksia ja marjoja varovasti. Aikaisilla kasviksilla on hyvin ohut kuori, joten ne kolhiintuvat helposti. Mitättömän kuoren vuoksi kosteus haihtuu varhaisvihanneksista nopeasti, joten ne kannattaa suojata hyvin, säilyttää riittävän viileässä ja syödä mahdollisimman pian.

Useimmat kesän varhaisista kasviksista maistuvat ihanilta ihan sellaisenaan. Grillissä tai pannulla riittää nopea kuumennus ja maustamisessa vähemmän on yleensä enemmän. Usein ripaus suolaa tai öljystä ja viinietikasta sekoitettu yksinkertainen kastike on tarpeeksi korostamaan rapeiden kasvisten makua. Yksinkertaisiin raaka-aineisiin perustuu myös Satokausi-keittiössä kehitetty suolainen kääretorttu-resepti. Tällä raikkaalla tortulla korvaat perinteiset voileipäkakut ja pikkusuolaiset ja teet varman vaikutuksen juhlavieraisiin. Ota siis ohje talteen ja nautiskele alkukesän ihanasta makumaailmasta!

Suolainen kääretorttu

  • 15 isoa paahtoleipää
  • 1 dl maitoa
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta

 

Parsapesto:

  • 500 g vihreää parsaa
  • ½ dl pinjansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • suolaa

 

Täytteeksi ja koristeeksi:

  • 1 nippu retiisejä
  • 1 kesäsipuli
  • herneenversoja ja viinisuolaheinää

 

Kuorrutus:

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl piparjuuritahnaa
  • ½ rkl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria

 

Valmista ensin parsapesto. Napsauta parsojen puisevat tyvet pois ja leikkaa parsat paloiksi. Ota muutama nuppu erilleen koristelua varten. Keitä parsat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa. 

Paahda pinjansiemeniä kuivalla kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Varo polttamasta. Ota hieman siemeniä erilleen koristelua varten. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Laita parsat tehosekoittimeen. Lisää peston muut ainekset ja surauttele pestoksi.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja kauli leipiä hieman ohuemmiksi. Levitä ne leivinpaperille 3 x 5 viipaleen levyksi. Mausta maito kasvisliemijauheella ja kostuta leivät seoksella.

Levitä pesto leipäsiivuille. Ota puolet retiiseistä ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Levitä ne peston päälle. Leikkaa kesäsipuli ohuiksi siivuiksi ja levitä vihreät osat peston päälle. Rullaa tiukaksi kääretortuksi leivinpaperin avulla. Laita kääretorttu jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään, mausta suolalla ja mustapippurilla. Aseta kääretorttu tarjoiluvadille, halutessasi voit leikata sen kahteen osaan tarjolle. Levitä kuorrutus kääretortun pinnalle. Leikkaa loput retiisit lohkoiksi. Koristele kääretorttu herneenversoilla, viinisuolaheinän lehdillä, parsan nupuilla, kesäsipulirenkailla, retiisilohkoilla ja pinjansiemenillä.

Lue lisää Sagan tuotteista!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.