Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto

Tee sydänterveydestä näkyvää syömällä sydämesi kyllyydestä punaista väriä. Maailman sydänpäivää vietetään sunnuntaina 29.9. ja teemana on kasvikset sekä niiden lisääminen päivittäiseen ruokavalioon. Valmistimme juhlapäivän kunniaksi kauniin punaisen menun, jonka avulla yllätät taatusti illallisvieraat! Yhdistimme syksyn punaiset sesonkikasvikset sydänterveyttä edistävällä tavalla täysjyväviljaan, kalaan ja kasvispohjaisiin proteiinilähteisiin. 

 Levitteille sopivat kovat leivät, kuten hapankorput, salaattien kanssa voi tarjota patonkia tai sämpylöitä. Monet ruokalajit sopivat myös tavalliseen arkeen ruokahetkiä piristämään. Kaikki reseptit on tehty kuudelle.

Reseptien  -merkityt tuotteet löydät Sydänmerkillä varustettuna.

Punakaalisalaatti

Raaka-aineet:

600 g punakaalia

1 granaattiomena

1 ruukku tuoretta korianteria

 

Kastike:

2 dl omenamehua

0,5 dl omenaviinietikkaa

0,5 dl öljyä (esim. Auringonkukka)

1 rkl korianterin siemeniä

 

Tee näin:

1. Laita kastikkeen ainekset kattilaan. Keitä kastiketta hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet.

2. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja lisää kastikkeen sekaan. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä, kunnes kaali pehmenee hieman.

3. Nosta kattila liedeltä, anna kaaliseoksen jäähtyä ja nosta maustumaan jääkaappiin noin tunniksi.

4. Käsittele sillä välin granaattiomena ja hienonna korianteri.

5. Valuta kaalit tarvittaessa, jos nestettä on kertynyt runsaasti kattilaan. Lisää sekaan korianteri koristele salaatti granaattiomenan siemenillä.

Punainen lehtisalaatti

Raaka-aineet:

4 tomaattia

2 ruukkua tammenlehtisalaattia

 

Kastike:

1 sitruuna

3 rkl öljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl sokeria

 

Koristeluun:

punaista basilikaa

 

Tee näin:

1. Valmista ensin kastike. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori pieneen kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista mehu sekaan. Lisää loput raaka-aineet ja sekoita.

2. Halkaise tomaatit ja purista enimmät siemenet pois. Hienonna tomaatit pieniksi kuutioiksi.

3. Huuhtele salaatti, valuta huolellisesti ja revi se sopiviksi suikaleiksi. Sekoita sekaan tomaatit ja kastike.

4. Koristele salaatti punaisilla basilikan lehdillä.

 

Punainen pesto

Raaka-aineet:

8 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

1 ruukku tuoretta persiljaa

1 valkosipulinkynsi

1 punainen chili

0,75 dl öljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

1 dl raastettua parmesaania

(ripaus rouhittua mustapippuria) (1 mm suolaa)

 

Tee näin:

1. Laita raaka-aineet tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi. Peston tekeminen onnistuu myös sauvasekoittimella.

2. Maista pestoa ja lisää tarvittaessa ripaukset mustapippuria ja suolaa. Tarjoile täysjyväleivän levitteenä.

Punajuurihummus

Raaka-aineet:

6 (500g) punajuurta

250 g (1 tlk) kikherneitä

1 sitruuna

2 rkl tahinia

1 tl kuminan siemeniä

1 tl korianterin siemeniä

(½ dl öljyä)

(½ – 1 tl suolaa)

Koristeeksi tuoretta persiljaa

 

Tee näin:

1. Kuori punajuuret. Leikkaa ne 1 cm kuutioiksi ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Paahda punajuuria 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmentyneet.

3. Valuta kikherneet ja purista sitruunan mehu. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja massa sileäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa (oliivi)öljyä, jos hummuksesta ei tule riittävän levittyvää. Maista ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

4. Laita valmis hummus tarjoiluastiaan. Koristele tuoreella persiljalla ja tarjoile täysjyväleivän kanssa.

 

Lasimestarin lohi

Raaka-aineet:

400 g lohifileetä

1 punasipuli

1 punainen porkkana

 

Mausteliemi:

5 dl vettä

2 dl sokeria

1,5 dl punaviinietikkaa

1,5 rkl suolaa

10 kpl maustepippureita

10 kpl valkopippureita

2 laakerinlehtiä

1 tl sinapinsiemeniä

 

Tee näin:

1. Valmista ensin liemi mittaamalla ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi hiljalleen sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut liemeen.

2. Kuori porkkana ja leikkaa se parin millin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Lisää kasvikset liemeen ja keitä muutama minuutti.

3. Leikkaa lohi noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.

4. Laita kalan palat suureen lasipurkkiin kerroksittain kiehautettujen kasvisten kanssa. Kaada lopuksi kuuma mausteliemi kalojen päälle ja sulje kansi. Jäähdytä huoneenlämmössä.

5. Nosta lasimestarin lohi maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi.

 

Marinoidut kidneypavut

Raaka-aineet:

300 g (n.1,5 tlk) kidneypapuja

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

1 dl hienonnettua tuoretta oreganoa

0,5 dl öljyä

0,5 dl sitruunan mehua

¼ tl suolaa

ripaus rouhittua mustapippuria

 

Tee näin:

1. Valuta pavut. Hienonna sipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Laita raaka-aineet kannelliseen astiaan.

2. Lisää hienonnettu oregano, öljy, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita.

3. Anna papujen marinoitua muutama tunti ennen tarjoilua jääkaapissa.

Paahdetut juurekset

Raaka-aineet:

8 (650g) puna- ja raitajuuria

0,5 dl öljyä

2 rkl hunajaa

4 rosmariinin oksaa

0,5 tl suolaa ripaus rouhittua mustapippuria

1 dl saksanpähkinöitä

 

Tee näin:

1. Kuori juurekset ja lohko ne noin peukalon kokoisiksi paloiksi.

2. Levitä juureslohkot uunivuokaan ja sekoita mukaan öljy, hunaja ja rosmariinin oksat.

3. Lisää sekaan ripaus suolaa ja mustapippuria

4. Paahda juureksia 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

5. Lisää sekaan saksanpähkinät ja paista vielä noin 15 minuuttia.

6. Tarjoile lämpimien ruokalajien lisuukkeena tai käytä jäähdytettynä salaatin seassa.

Vispipuuro

Raaka-aineet:

1,5 l vettä

3 dl punaisia marjoja, kuten puolukkaa, karpaloita ja punaviinimarjoja

0,75 tl suolaa

3,5 dl ruisjauhoja

2 dl sokeria

 

Tee näin:

1. Lisää vesi, marjat sekä suola kattilaan. Kiehauta ja lisää sekaan jauhot koko ajan sekoittaen. Kiehauta puuro uudelleen ja anna sen jälkeen hautua kannen alla noin tunnin ajan säännöllisesti sekoittaen.

2. Nosta puuro jäähtymään ja lisää sekaan sokeri. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Ennen tarjoilua vatkaa sähkövatkaimella jäähtynyttä puuroa noin kymmenen minuuttia. Mitä enemmän vatkaat, sen kuohkeampaa puuroa saat. Tarjoile vispipuuro tuoreiden marjojen ja maidon kanssa.

 

   Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki-tuotteen kaupassa.

 

P.S. Myös Satokausikalenteri 2020 sisältää sydämen asiaa! Mukana tietokirjaosiossa on ensimmäistä kertaa Sydänliiton kanssa yhteistyössä toteutettu Sydänterveyttä edistävä ruoka – infopaketti.


Lue lisää sydänterveydestä Sydänliiton sivuilta ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.