Terttutomaatti – Kaupallinen yhteistyö Food Market Herkku

Kesäkuu tuo tulleessaan varsinaiset Satokausi-kasvisten kesähitit, nimittäin tässä kuussa parasta just nyt ovat tummanpunaiset terttutomaatit, varhaiskaali sekä nippusipuli.

Kesäkuun Satokausi-kasvisesittelyn aloittaa terttutomaatti, jonka tuoksussa tiivistyy kesä ja aurinko. Kaikki kesäkuun Satokausi-kasvikset ja paljon muuta kesäherkkua saat tietysti napattu mukaan Food Market Herkusta.

Satokausi-kasvikset

Suomen suosituin vihannes on lähtöisin Etelä-Amerikasta

Kaikkialla maailmassa nykyisin tunnettu tomaatti on lähtöisin Etelä-Amerikan Andien ja Tyynen valtameren väliseltä kapealta alueelta. Perun intiaanit käyttivät aluksi villitomaattia ravintokasvina. Kolumbuksen saapuessa Etelä-Amerikkaan, oli viljely sekä tomaatin jalostus oli jo kehittynyt monipuolisemmaksi. Espanjaan tämä punaposki saapui ensimmäistä kertaa vuonna 1498.

Tomaatti ei alkuun saanut kovinkaan suurta suosioita. Sitä pidettiin myrkyllisenä ja niitä kasvatettiin lähinnä koriste- tai lääkekasveiksi. Vasta 1800-luvun Italiassa alkaneen merkittävän kaupallisen viljelyn ja jalostuksen myötä tomaatin suosio alkoi kasvaa myös muualla Euroopassa.

Suomessa ensimmäinen tomaattiviljelmä perustettiin jo 1870-luvulla ja 1900-luvun alussa kasvattaminen alkoi keskittyä Pohjanmaalle. Nykyään tomaatti on maailman viljellyin vihannes ja se on myös Suomen syödyin vihannes.

Terttutomaatti

Terttutomaatti on vain yksi tuhansista lajikkeista

Nykyään tomaateista on olemassa tuhansia erilaisia lajikkeita, jotka vaihtelevat koon, ulkonäön, käytettävyyden sekä maun mukaan. Tomaatti sisältää satoja erilaisia aromaattisia yhdisteitä, joiden määrä vaihtelee lajikkeittain. Terttutomaatti myydään nimensä mukaisesti tertussa ja tertussa tomaatit kypsyvät tasaisesti.

Kypsyys vaikuttaa merkittävästi makuun, koska kypsät tomaatit sisältävät enemmän sokereita, kun taas raaka tomaatti maistuu happamalle. Makuun vaikuttavat myös erilaiset sokerit, kivennäisaineet sekä happoyhdisteet.

Tomaatti-sipulisalaatti sopii kesään

Parhaimmillaan sellaisenaan syötävä tomaatti on kypsänä ja hiukan pehmeänä. Toki tietyt ruokalajit rakentuvat raakojen tomaattien varaan. Vältä säilytystä alle 13 asteen lämpötilassa, koska niiden maku heikkenee ja rakenne muuttuu vetiseksi.

Tomaatti säilyy huoneenlämmössä, jossa sen maku kehittyy ja kypsyy. Anna tomaatille pari päivää aikaa, niin pääset herkuttelemaan erityisellä makeudella.

Tomaatti on kansanterveydellisesti merkittävä vihannes. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat tomaatit ja tomaattipohjaiset ruoat.

Terttutomaatti

Löydät kaikki nämä Satokausi-kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja Food Market Herkun Satokausi-kasvisten tiimoilta.