Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Kevään säväyttävin salaatti yhdistää herkullisen uunifetan, makeat kirsikkatomaatit sekä paahdetut kasvikset. Pilkahduksen aurinkoa tuo sesongin sitruuna, jonka maku syvenee ja hapokkuus kesyyntyy pannulla paahdettaessa. Lämmin salaatti syntyy vikkelään uunissa tai jopa kokonaan grillissä, kun käytät Apetitin valmiiksi maustettuja uuni- ja grillikasviksia. Tätä kannattaa siis ehdottomasti kokeilla viimeistään sitten, kun on aika korkata grillikausi!
Uunikasviksista on moneksi
Valmiit, uunissa kypsennettävät juures- ja vihannessekoitukset ovat helppo ja herkullinen lisuke. Sen ovat monet jo huomanneet – Apetitin tutkimuksen mukaan noin kolmasosa suomalaisista nimeää käyttävänsä säännöllisesti uuni- ja grillikasviksia ruoanlaitossa. Pakasteiden valttikortteja ovat muun muassa nopeus, tuoreus vuodenajasta riippumatta sekä monipuolisuus – perinteisen uunissa kypsentämisen lisäksi niitä kannattaakin kokeilla myös muunlaisessa kokkailussa tuoreiden kasvisten tapaan. Listasimme alle näppärimmät tavat uunikasvisten valmistukseen.
- Lämpimien kelien lähestyessä on vihdoin aika avata grillikausi. Täydellinen valinta grilliherkkujen lisukkeeksi ovat kätevästi samassa lämmössä kypsyvät pakastetut kasvissekoitukset. Kääri kasvikset folionyyttiin tai kaada ne grillivuokaan, lisää halutessasi esimerkiksi yrttejä tai juustoa ja anna grillin hoitaa homma.
- Erityisen rapsakka lopputulos syntyy airfryerissa, joka kypsentää kasvikset kuuman ilman avulla. Kaada kasvikset suoraan paistokoriin ja kuumenna 180 asteessa noin kymmenen minuuttia välillä käännellen – rapeus on taattu!
- Kasvisten kypsennys onnistuu myös pannulla, kuten tässä halloumi-kasvispyttipannussa, joka taltuttaa nälän nopeasti. 10 minuuttia pannulla ja kasvikset ovat valmiita nautittaviksi.
- Valmiiksi maustetut uunikasvikset tuovat helppoutta ruoanlaittoon. Kokeile niitä esimerkiksi lämpimissä salaateissa, kuten alta löytyvässä uunifetasalaatissa, jossa keväistä makua antaa paahdettu sitruuna. Suosi luomusitruunoita, niin vältät torjunta-aineet ja voit helposti hyödyntää myös aromaattisen kuoren salaattikastikkeessa!
Uunikasvisten perhe laajenee
Valmiiksi maustetuista kasvissekoituksista löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Apetitin Uuni- ja grillikasvisten tuoteperheen uusin tulokas, ranskankermalla ja sipulilla maustettu sourcream & onion on oiva valinta tulevaan grillikauteen. Muun muassa suomalaisten suosikkisipseistä tuttu maku komppaa mukavasti rouheaa vihannessekoitusta, joka sisältää kotimaisia perunoita ja porkkanoita sekä ruusukaalia. Sekoituksen kotimaisuusaste on 80 prosenttia. Kokeile myös muita Apetitin makuvariantteja, esimerkiksi Uuni- ja grillikasvikset lempeän chilinen tuo mukavaa potkua salaattiin.
Lämmin uunifetasalaatti
neljälle / 30 min
- 300 g romaine- tai sydänsalaattia
- 300 g fetajuustoa
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 1 pss (á 400g) Apetit Uuni- ja grillikasvikset sourcream & onion
Kastike
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1 tl sokeria tai hunajaa
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- 1 tl sitruunankuorta
- 0,25 dl oliiviöljyä
- (tilkka valkoviinietikkaa)
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Lisää uuninkestävään vuokaan fetajuusto, kirsikkatomaatit ja uunikasvikset. Paahda uunissa 20–30 minuuttia tai kunnes feta ja kasvikset ovat saaneet väriä. Jos valmistat salaatin grillissä, lisää ainekset grillivuokaan ja grillaa kunnes juusto ja kasvikset ovat saaneet väriä ja ovat kauttaaltaan kuumia, noin 10–15 min.
Valmistele sillä välin salaatti sekä kastike. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori talteen. Leikkaa sitruuna kahtia ja paahda sitruunanpuolikasta kuumalla parilalla, pannulla tai grillissä 2–3 minuuttia niin, että pinta saa kauniin paahdetun värin. Anna jäähtyä hetki ja purista mehu astiaan. Lisää muut kastikkeen ainekset ja sekoita. Maista kastiketta ja lisää halutessasi tilkka valkoviinietikkaa.
Leikkaa salaatti pitkittäin neljään osaan niin, että kanta vielä pitää salaatin kasassa. Sivele salaatin pintaan hieman öljyä ja paahda parilalla, grillissä tai pannulla 1–2 minuuttia.
Asettele salaatti lautaselle, lisää paahdettuja kasviksia ja fetajuustoa. Viimeistele reilulla lorauksella sitruunaista salaattikastiketta.
Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!
Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokausi-kasviksista.