Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Arjen kiireiden pyörteissä nopeille luottoresepteille on aina tilausta. Lempeän chilinen vegepyttipannu valmistuu rivakasti alle puolessa tunnissa valmiista uuni- ja grillikasviksista sekä halloumista. Väriä ja makua tämä arjen pelastaja saa sesongin porkkanasta, jota on reilusti sekä raikkaana lisukesalaattina että itse pyttipannussa. Tiesitkö, että yhä suurempi osa Apetitin porkkanoista viljellään hyönteisverkkojen alla, mikä mahdollistaa kasvinsuojeluaineiden vähentämisen ja parantaa satoa?

Luonto kiittää ja sato paranee

Yhdessä sopimusviljelijöidensä kanssa Apetit tekee työtä kestävien viljelymenetelmien edistämiseksi. Yksi konkreettinen esimerkki tästä on kasvinsuojeluaineiden vähentäminen viljelyssä. Kotimaisen porkkanan kohdalla on saatu hyviä tuloksia mekaanisiin kasvinsuojelukeinoihin siirtymällä, ja yhä useamman porkkanapellon ylle onkin tänä vuonna rullattu painavaa suojaverkkoa torjumaan hankalaa hyönteistuholaista porkkanakemppiä. Porkkanakasvustoon levitessä torjunta-aineille vastustuskykyinen hyönteinen aiheuttaa muun muassa suuria satotappioita. 

Satokausikalenteri porkkana

Sen lisäksi, että verkot tehokkaasti torjuvat porkkanakemppiä, ne vähentävät viljelyn kemikaalikuormaa, kertoo tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki, joka vastaa Apetitin koetilatoiminnasta Räpin koetilalla Köyliössä.

“Verkot myös jopa lisäävät satoa hieman. Porkkanoilla on hyvät oltavat verkkojen alla, sillä verkot pitävät maaperän kosteana ja läpäisevät valoa,” sanoo Huhdanmäki.

Hyönteisverkot suojaavat tällä kasvukaudella 90 hehtaaria eli noin 30 prosenttia Apetitin sopimusviljellystä porkkanasta. Pinta-ala on peräti kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.  Huhdanmäki uskoo, että verkot ovat tulleet jäädäkseen sekä luomu- että tavanomaisessa porkkanan viljelyssä.

“Vaikka verkkojen levitys vaatii jonkin verran käsityötä ja alkuun myös rahallista panostusta viljelijöiltä, niistä on saatu erittäin paljon hyötyä”, sanoo Huhdanmäki.

Satokausikalenteri porkkana

Maukkaat uunikasvikset kätevästi pakkasesta

Sesongin värikkäästä piristysruiskeesta porkkanasta on moneen. Hyödynnä sitä lisukkeena, ujuta raastetta pihveihin ja kastikkeisiin, tee maukasta sosekeittoa, raikasta salaattia tai mehevöitä sillä makeat ja suolaiset leipomukset. Hauskaa vaihtelua saat käyttämällä väriporkkanoita ja erilaisia mausteita – tarjoile esimerkiksi ainaisen porkkanaraasteen sijaan marinoitua porkkanasalaattia. 

Ripeää ruoanlaittoa avittavat puolestaan valmiit juures- ja vihannespakasteet. Apetit Uuni- ja grillikasviksista taiot helposti maukkaan ja terveellisen kasvislisukkeen – vaihtoehtoja löytyy moneen makuun lempeän tulisista hunajaisiin tai yrteillä maustettuihin kasviksiin. Monipuoliset kasvissekoitukset voi valmistaa niin grillissä, paistamalla, hauduttamalla kuin uunissakin. Halloumi-kasvispyttipannuun pientä potkua tuo Apetit Uuni ja grillikasvikset Lempeän chilinen, jossa chilin lisäksi maistuvat porkkana, peruna, parsakaali, bataatti, punasipuli ja valkosipuli. Tuhtiin ja ruokaisaan annokseen tuo kivasti kevennystä raikas porkkanasalaatti.

Satokausikalenteri porkkana

Mausteinen vegepyttipannu ja raikas porkkanasalaatti

neljälle / 25 min

Raikas porkkanasalaatti

Pyttipannu

Valmista raikas porkkanasalaatti. Kuori porkkanat ja suikaloi ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsen avulla. Siirrä kulhoon.

Hienonna valkosipuli pieneksi, lisää joukkoon omenaviinietikka, öljy, hunaja ja suola, sekoita tasaiseksi. Kaada kastike porkkanoiden päälle ja sekoita. Nosta kylmään odottamaan. 

Lorauta öljyä isolle paistinpannulle, lisää Apetit Uuni- ja grillikasvikset Lempeän chilinen. Paista vihanneksia kuumalla pannulla noin viisi minuuttia, mausta tarvittaessa suolalla.  Leikkaa halloumi kuutioiksi ja lisää pannulle. Jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes halloumi ja kasvikset ovat saaneet väriä. Paista kananmunat toisella pannulla. 

Tarjoile kasvispyttipannu paistetun kananmunan ja raikkaan porkkanasalaatin kera. Koristele halutessasi lehtipersiljalla. 

Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka! Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.