Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Elokuun lämpimien iltojen pimentyessä puihin ripustellaan paperilyhtyjä ja pöytään kannetaan sesongin herkkuja, suuri vadillinen saksiniekkoja sekä sopivan viileää ranskalaista valkoviiniä. Alkupalaksi nautiskellaan kattilallinen samettisen pehmeää vihreää gazpachoa – tervetuloa rapujuhliin!

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on täydellinen saksiniekkojen seuralainen 

Rapujuhlat tulossa, etkä vielä tiedä, mitä juomaa tarjota? Juomalauluja ei tarvitse säestää snapseilla, kun kannat pöytään hanapakkauksen aromaattista Les Fumées Blanches Sauvignon Blancia. Rapsakan raikkaasta rypäleestä valmistettu hapokas viini on ykkösvalinta rapupöydän juhlajuomaksi, sillä se toimii sekä mainiona aperitiivina, että saattelee suloisesti vatsaan niin alkupalana tarjoiltavan vihreän gazpachon, jokiravuilla täytetyt paahtoleivät kuin illan itseoikeutetut, punaisena hehkuvat päätähdet.  

Eteläisen Ranskan Languedocista saapuva, maineikkaan Lurtonin viinitalon valmistama luomulaatuinen klassikkoviini pitää sisällään koko kavalkadin eloisia aromeja. Sitrusten, valkoherukan, mangon ja passionhedelmän lisäksi Les Fumées Blanches on tulvillaan hehkuvaa Välimeren aurinkoa ja ranskalaisten puutarhojen aromaattisia yrttejä. Valloittava viini on parhaimmillaan, kun viilennät sen 10–12 asteeseen ennen tarjoilua.

VINKKI! Jos rapujuhlakutsu on vielä matkalla, maistele suositusviiniä vaikkapa graavatun vaalean kalan, chilillä maustetun lohicevichen tai herneillä höystetyn vihreä risoton kera!

Kätevästä hanapakkauksesta riittää suuremmallekin seurueelle

Olivatpa rapujuhlasi suuret tai pienet, on hanapakkaus aina oiva juomavalinta. Kolmen litran pakkaukseen on kätketty kokonaiset neljä pullollista viiniä, se on kevyt kuljettaa ja huoleton pakata mukaan myös niihin juhliin, jotka järjestetään oman kodin ulkopuolella. Hanapakkaus on helppo kierrättää, eikä lasinsirpaleitakaan tarvitse pelätä. 

Hanapakkauksessa viini säilyy avattua pulloa pidempään laadukkaana, vaikka juomaa nautittaisiin kerralla vain lasillinen tai kaksi. Viileässä säilytettynä avatun hanapakkauksen viini on juomakelpoista vielä kuukaudenkin kuluttua. Lisäksi pakkaus on lasipulloja ympäristöystävällisempi, sillä sen litrakohtainen hiilijalanjälki on lähes 90 % pienempi perinteiseen pulloon verrattuna. Unohda siis kilisevät lasipullot ja valitse elokuisiin iltoihin ja syksyn rapujuhliin kaikin puolin kätevä hanapakkaus.

VINKKI! Jos hanapakkauksen nostaminen pöytään ei tunnu luontevalta, viinin voi valuttaa juhlapaikalla karahviin tai vaikka tyhjään viinipulloon, josta etiketti on liuotettu pois.

Vihreä gazpacho – rapujuhlien raikas alkuruoka

Ravut ovat mitä suurinta sesonkiherkkua, mutta syötävää yhdessä saksiniekassa on harmillisen vähän. Siksi juhlapöytään kannattaa varata reilun rapuvadin ja rempseän rekvisiitan lisäksi muutakin suolaista. Kata pöytään ainakin paahtoleipää ja muista huomioida myös kasvissyöjäystävät tarjoamalla esimerkiksi kypsennettyjä latva-artisokkia voisulan kera. Raikas ja sopivan täyttävä, sesongin kasviksista kokattu alkukeitto, kuten vihreä gazpacho, taittaa pahimman nälän, mutta jättää tilaa illan varsinaiselle ohjelmanumerolle.

Kylmänä nautittava vihreä gazpacho kannattaa valmistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa aina tarjoiluhetkeen saakka. Lautasten sijaan kylmän kasviskeiton voi kaataa kannusta laseihin tai vaikka isompiin kahvikuppeihin, joista keittoa on helppo hörppiä seisaaltaankin. Espanjasta peräisin oleva soppa syntyy sesongin kasviksista. Kuuden hengen annokseen uppoaa avomaakurkkujen, suippopaprikoiden, omenoiden, lehtisellerin, sipulin ja kurpitsan lisäksi myös vihreitä viinirypäleitä. 

Vihreä gazpacho

4–6 henkilölle

 

3 avomaakurkkua

2 vaaleaa suippopaprikaa

2 pientä kotimaista omenaa

2 lehtisellerin vartta

1 iso ufokurpitsa (tai 1 kesäkurpitsa)

250 g vihreitä viinirypäleitä

1 makea sipuli

1 valkosipulin kynsi

5 vaaleaa leipäviipaletta

3 viipaletta jalapenoa

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

3 rkl suolaa

3 rkl oliiviöljyä

5 oksaa korianteria

0,5 tl mustapippuria

5 dl kasvislientä

 

Koristeluun: viinirypäleitä, oliiviöljyä ja tuoreita yrttejä

 

Pilko ufokurpitsa suurehkoiksi kuutioiksi ja poista samalla sen siemenet. Halkaise suippopaprikat, poista siemenet ja pilko paprikat pienemmiksi paloiksi. Lohko omenat ja poista niiden siemenkodat. Leikkaa myös kurkut, lehtisellerin varret, sipulit ja valkosipulit pienemmiksi paloiksi. Poista leipäviipaleista kuori.

Laita kaikki ainekset kasvislientä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää kasvislientä sen verran, että keitosta tulee samettisen pehmeää ja tasaista. Jos kaikki ainekset eivät mahdu kerralla tehosekoittimeen, voit ajaa keiton tasaiseksi kahdessa tai kolmessa osassa. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Siirrä keitto jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tarjoile keitto kylmänä ja koristele annokset ohuilla viinirypäleviipaleilla, oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.