Joulu se jo jolkottaa! Tänä vuonna huomiota kannattaa kiinnittää astetta vihreämpään joulun viettoon. Satokausikalenterista näet mitä kasviksia joulun aikaan kannattaa suosia ruokapöydässä ja Satokausikalenteri 2021 on myös oiva ja varmasti toivottu joululahja! Jos tilaat kalenterin ennen 17.12.2020, niin se ehtii pukinkonttiin.

Tässä lisää meidän vinkkejä ekologisempaan joulun viettoon.

Jos joulun ympäristövaikutukset ja tavarapaljous mietityttävät, voi omaa joulua muuttaa kestävämmäksi ja hiilijalanjälkeä pienentää, kun kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Voit aloittaa pienesti ja jos tuntuu että useampikin kohta voi hoitua, kokeile vaikka kaikkia. Mikään kohta ei vaadi turhaa kikkailua, ja kaikki ovat helppoja toteuttaa.

Lisää joulupöytään kasvisvaihtoehtoja.

Kokeile vaikka “porkkalaa” saaristolaisleivällä, vegaanisia levitteitä, korvaa maitotuotteet kasvisversioilla tai osta tänä vuonna vaikka vähemmän ja laadukkaampaa lihaa. Näet Satokausikalenterista mitä kasviksia voi käyttää laatikoiden tekoon ja hyödyntää läpi vuoden.

Minimoi ruokahävikki.

Jos mietit aikaisempia jouluja, onko jotakin ruokaa jäänyt aina yli ja joulun jälkeen sitä on jouduttu heittämään pois? Jos sellainen ruokalaji löytyy, mieti voisiko sitä valmistaa vähemmän, tai onko se edes välttämätön? Usein joulupöydässä on vähän liikaakin syötävää, joten pienellä suunnittelulla, miettimisellä ja ruokailijoiden toiveet huomioimalla ruokahävikkiä voidaan saada pienemmäksi.

Kierrätä jouluna syntyvä pakkausmateriaali.

Oikealla kierrätyksellä ja lajittelulla mahdollisimman paljon raaka-aineita saadaan hyöty- ja uusiokäyttöön. Valitsemalla sopivat pakkausmateriaalit paketteihin, nekin voidaan kierrättää tai käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Hauska pakkausvinkki on hyödyntää Satokausikalenterin kauniita kuvia seuraavan joulun lahjapaketteihin.

Käytä hyväksi energia keittiössä.

Jouluruokia valmistaessa, pyri samalla uunin lämmityksellä paistamaan useita ruokia, jottei uunia tarvitse lämmittää turhaan moneen kertaan. Uunin uudelleen lämmittäminen useita kertoja vie paljon enemmän energiaa, kuin uunin pitäminen päällä useiden ruokalajien paiston ajan.

Jätä uudet joulukoristeet ostamatta.

Vanhat koristeet todennäköisesti toimivat mainiosti tai voit hankkia koristeita käytettynä, tai vaikka tehdä niitä itse. Jos uusia tarvitsee, osta kotimaista, käsintehtyä ja vastuullista. Koristeita katsotaan vain kerran vuodessa, joten niihin ei helposti kyllästy. Jos koristeet kuitenkin alkavat kaivata päivitystä, mieti, voisiko vanhoja vaikka tuunata, ennemmin kuin ostaa kokonaan uudet.

Tee joulupullat ja -piparit vegaanisena.

Helppo ja herkullinen tapa vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Useat valmistaikinat ovat vegaanisia, eikä itse tekeminen ole sen vaikeampaa kuin perinteisillä resepteillä.

Joululahja voi olla myös käytetty.

Voit etsiä lahjoja kirpputorien lisäksi sosiaalisen median kierrätysryhmistä, sekä nettikirppiksiltä. Kunhan lahja on saajalleen mieluinen ja tarpeellinen, sekä toimiva, se voi aivan hyvin olla kierrätetty. Lukijakyselymme mukaan Satokausikalenteri on todella toivottu joululahja. Voit myös suoraan sanoa, jos et halua mitään tavaraa, vaan esimerkiksi mieluummin jotakin aineetonta. Joulun jälkeinen tavarapaljous ennaltaehkäisty. Käyttötavarat ovat hyviä lahjoja, sillä nimensä mukaan ne tulee käytettyä pois.

Tee joulusiivous ympäristöystävällisillä, biohajoavilla siivousaineilla.

Välttämällä kovia ja kodinsiivouksessa jokseenkin turhia kemikaaleja, koti on turvallinen myös perheen pienimmille ja ympäristörasituskin on pienempi.

Katso Satokausikalenterista joulun sesonkikasvikset ja valitse niitä joulupöytään.

Ei muuta kuin ihanaa joulun odotusta ja maukasta joulua!

***

Tilaa Satokausikalenteri 2021 ja pääset nauttimaan kasvisten vaihtuvista sesongeista täysin rinnoin läpi vuoden 2021! Nyt toimitukset ilman postikuluja – helpompaa joululahjavinkkiä tuskin löydät!