Lokakuu tuo tullessaan iloisia perheuutisia! Satokausi Rosé saa rinnalleen uutuusviinin, joka on kehitetty varta vasten säestämään syksyisiä kasvisruokia. Tuorein tulokas on täyteläisen tumma ja miellyttävän mehevä punaviini, jota maistellaan tänään pitkään haudutetun sipulikeiton kera. Simppeli sipulikeitto aateloidaan juustolla ja viimeistellään rouhean rapeilla mallasleipäkrutongeilla. Mojovan makuinen soppa sopii pimeneviin syysiltoihin samoin kuin seuralaisensakin – Satokausi Douro Red!

Satokausi Douro Red ja Satokausi Rosé -viinit on tehty yhteistyössä Winestate:n kanssa.

Kasvisruokien kylkeen suunniteltu Satokausi Douro Red on Satokausi-perheen tuorein tulokas

Satokausi Douro Red

Syksyn odotetuin punaviiniuutuus on yhteistuumin Satokausikalenterin, Winestaten ja portugalilaisen Quinta do Portalin kanssa kehitetty Satokausi Douro Red. Muhevan mausteinen ja sopivan täyteläinen punaviini on suunniteltu erityisesti kasvisruokien makumaailmaa mielessä pitäen. Tinkimättömän laadukas punaviini saapuu valittujen Alkon hyllyille lokakuun aikana.

Sesongin kasviksia komppaavan viinin valmistukseen käytetyt rypäleet Tinta Roriz, Touriga Nacional ja Touriga Franca lukeutuvat Douro-joen viinialueen alkuperäislajikkeisiin. Port- ja Moscatel-viinien tuottajanakin tunnetun Quinta do Portalin viinitarhat sijaitsevat jokilaakson korkeimmilla alueilla. Sijainti on talon viineille eduksi, sillä se tuo jokaiseen pulloon raikkautta ja tasapainoa. Perheomisteisen viinintuottajan kaikkia tarhoja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti luontoa ja ympäristöä kunnioittaen.

Viinin valinta on nyt entistä helpompaa, kun juomavaihtoehtoja ei tarvitsekaan tuumia ruoassa käytetyn proteiinin perusteella, vaan valinnan voi tehdä kasvikset edellä. Vegaaninen Satokausi Douro Red syventää syyssesongin kasvisten maanläheisiä makuja. Sen syvänpunainen väri, mehukas mesimarjan tuoksu ja tumman täyteläinen maku sekä raikas hapokkuus korostavat kaikkien kasvisruokien parhaita puolia. Uutuusviini maistuu pitkään kypsytettyjen pataruokien kumppanina ja on oivallinen valinta myös kotimaiselle riistalle. Satokausi-keittiössä ensimmäiset lasilliset siemaillaan simppelin sipulikeiton seurassa!

Sipulien sesonki kestää kevääseen saakka

Sipulikeitto

Suomalainen syö sipulia keskimäärin viisi kiloa vuodessa. Se ei ole ihme, sillä sipulia on helppo käyttää ja sen saatavuus on hyvä vuoden ympäri. Kotimaisen sipulin sesonki kestää aina kesäkuukausista pitkälle kevääseen. Ensin herkutellaan suoraan pellosta nostetuista sipulilajikkeilla ja sen jälkeen tästä ekologisesta ja edullisesta kasviksesta nautitaan pitkän varastosesongin ajan. Käytitpä sipulia missä muodossa tahansa, suosikkikasvis kätkee sisälleen rutkasti ravinteita ja mahtavasti makua.

 Itkettävän ihana sipuli on joustava jokapaikanhöylä. Se antaa makua kastikkeisiin, keittoihin, wokkeihin, pihveihin, pyöryköihin, piiraisiin ja patoihin ja maistuu paistettuna, grillattuna, haudutettuna, marinoituna tai pikkelöitynä – ja monille myös ihan sellaisenaan. Sipulin kypsentämisessä kannattaa aina käyttää lempeää lämpöä, sillä kovassa kuumuudessa sipulin maku muuttuu helposti karvaaksi.

Jos haluat välttää kyyneleitä, käytä sipulia silputessa terävää veistä ja leikkaa vihannesta viiltäen. Näin rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt pysyvät paremmin sipulin sisällä, eivätkä haihtuessaan kirvele silmiä samalla tavalla. Kun säilytät sipulit viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa, ne pysyvät käyttökelpoisina jopa kuukausia.

Klassinen sipulikeitto sopii Satokausi-viinin maukkaaksi makupariksi

Sipulikeitto

Sipulikeitto saattaa kuulostaa tylsältä, mutta vakuutamme, että se on kaikkea muuta! Yksinkertaisista aineksista valmistettu klassikkokeitto on täynnä muhkeaa umamin makua. Vielä täydellisemmän makukokemuksen saat, kun kaadat laseihin Satokausi Douro Red -punaviiniä. Täyteläisen viinin hapokkuus leikkaa keiton rasvaisuutta ja raikastaa sen makua.

Simppeli, mutta supermaukas soppa syntyy kokemattomaltakin kokkaajalta, sillä edullisten raaka-aineiden lisäksi tarvitaan vain hyppysellinen kärsivällisyyttä. Jutun jujuna nimittäin on pitkään ja hartaasti haudutettu, tummanruskeaksi karamellisoitu sipuli, joka saa keiton maistumaan hillittömän herkulliselta.

Käytä sipuleiden haudutteluun mahdollisimman laakeapohjaista pannua. Kypsymistä ja karamellisoitumista jouduttaa myös sipuleiden joukkoon alkuvaiheessa lisättävä vesi ja sokeri. Sipuli rakastaa lempeää lämpöä, joten keittolevyn lämpötila on hyvä pitää maltillisena, jotta sipulit eivät pala ja kitkeröidy.

Reseptissä käytetään kasvis- tai lihaliemen lisäksi Demi-Glace -liemipohjaa, joka on valmiiksi kokoon keitettyä, maukasta lientä. Jos käytät kasvislientä, suosittelemme valitsemaan paahdetun juuresliemen, jota voi vielä keittää kasaan hetken aikaa ennen keittoon lisäämistä.

VINKKI! Ruokakaupoista Demi-Glace-tetrapakkaukset löytyvät yleensä tuorelihahyllyjen lähettyviltä. Valmiin Demi-Glacen voi korvata itse kokoon keitetyllä liemellä. Varaa tällöin erikseen aikaa liemen kasaan keittelylle ja makujen tiivistymiselle.

Sipulikeitto viimeistellään juustogratinoinnilla ja mallasleipäkrutongeilla. Jos haluat keitosta hieman kevyemmän tai aika on kortilla, voi juuston ja/tai mallasleivän jättää pois, sillä sipulikeitto maistuu mainiolta myös ilman niitä.

Sipulikeitto

2–3 henkilölle

keitto:

  • 5 keskikokoista keltasipulia
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl kuivaa, valkoista portviiniä, kuivaa sherryä tai Satokausikalenteri Rosé -viiniä
  • 2 1/2 dl Demi-Glace-liemipohjaa (liha tai kasvis)
  • 1 l liha- tai kasvislientä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 6 timjaminoksaa
  • 1 laakerinlehti

lisäksi:

  • 3–4 paksua viipaletta mallasleipää
  • rypsiöljyä
  • 6–9 viipaletta maukasta, kypsynyttä juustoa (esim. Cheddar, Monterey Jack tai Gruyère)

Kuori ja viipaloi keltasipulit. Lämmitä laakealla, isolla pannulla rypsiöljy ja voi. Lisää viipaloidut sipulit pannulle ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää vesi ja peitä pannu kannella. Anna kypsyä kannen alla 10 minuutin ajan.

Lisää sokeri ja sekoita. Anna sipuleiden ruskistua ilman kantta silloin tällöin sekoittaen noin 30 minuuttia. Sipulit saavat karamellisoitua kauniin tummanruskeiksi. Muista sekoitella tasaisin väliajoin, etteivät sipulit pääse palamaan.

Kun sipulit ovat karamellisoituneet ruskeiksi, lisää portviini, sherry tai roseviini pannulle. Irrota puulusikalla kaikki pannun pohjalle tarttunut makuaines viinin ja sipuleiden sekaan.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Lisää Demi-Glace-liemipohja, liha- tai kasvisliemi, valkosipuli, timjaminoksat ja laakerinlehti keiton sekaan. Kypsennä raollaan olevan kannen alla 20 minuuttia.

Sillä aikaa kun keitto valmistuu, leikkaa paksut mallasleipäviipaleet kuutioiksi. Levitä leipäkuutiot uunipellille ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä. Paahda 180-asteissa uunissa kevyen rapeiksi, noin 12 minuuttia.

Kun keitto on valmista, poista laakerinlehti ja timjaminoksat sen joukosta. Annostele keitto uuninkestäviin keittokulhoihin. Lisää jokaisen annoksen päälle muutama paahtunut mallasleipäkrutonki. Peitä keittokulhot muutamalla juustoviipaleella. Gratinoi keittoa uunissa 250 asteen ylälämmössä pari minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Nauti sipulikeitto Satokausi Douro Red -punaviinin kanssa.