Vannotko perinteisen siman nimeen vai oletko kokeilunhaluinen uskalikko? Sitruunamelissalla maustettu sima on pirskahteleva kuplajuoma vappuun. Nappaa talteen ohje alta ja pistä sima porisemaan viimeistään viikonloppuna!
Sitruunamelissalla maustettu sima
Noin 12 litraa valmista simaa
Valmistusaika: 45 min
Käymisaika: 3–7 päivää
- 12 l vettä
- 15 g tuorehiivaa
- 6 sitruunan mehu
- 6 kokonaista sitruunaa
- 4 punttia sitruunamelissaa
- 750 g fariinisokeria
- 750 g sokeria
Pullotukseen:
- rusinoita
- sokeria
- lasipulloja
Aloita puhdistamalla käymisastia ja välineet huolellisesti. Puhdista myös pullot huolellisesti. Tarkista, että käymisastian hana on kiinni.
Mittaa 6 litraa vettä isoon kattilaan. Lisää fariinisokeri ja sokeri, sekoita. Siirrä kattila liedelle ja anna kiehahtaa. Sekoita välillä, ettei sokeri pala pohjaan. Kaada käymisastiaan. Mittaa 6 litraa kylmää vettä kuuman sokeriliemen joukkoon.
Purista kuudesta sitruunasta mehut, lisää käymisastiaan. Pese kuusi sitruunaa huolellisesti ja leikkaa paksuiksi viipaleiksi. Pilko sitruunamelissa pienemmäksi. Lisää sitruunaviipaleet sekä sitruunamelissa käymisastiaan.
Liuota lopuksi hiiva tilkkaan vettä ja lisää käymisastiaan kädenlämpöiseen simaseokseen. Sekoita puhtaalla kauhalla. Nosta käymisastian kansi päälle ja napsauta lukot kiinni. Laita tulppa sekä vesilukko paikoilleen. Lisää vesilukkoon vettä. Anna siman käydä käymisastiassa 24 tuntia.
Pullota sima. Varaa pullotukseen tarpeeksi puhtaita lasi- tai muovipulloja. Poista sitruunaviipaleet sekä sitruunamelissa. Lisää pulloihin ripaus sokeria sekä muutama rusina.
Täytä kaikki pullot ja laita korkit löysästi kiinni, jotta paine ei kasva liian suureksi. Jos pulloissa on patenttikorkki, vapauta painetta muutaman kerran käymisen aikana avaamalla korkki.
Anna käydä 5–7 vuorokautta jääkaapissa tai kiireen iskiessä 3 vuorokautta huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä pullojen poksumisriski saattaa olla suurempi. Valmis sima säilyy jääkaapissa noin viikon.