Kasvisten lisääminen ruokavalioon kannattaa monesta syystä. Terveyden lisäksi kasvisten suosiminen tukee ympäristöä, ja sesongin kasviksia suosimalla säästät myös rahaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että kasvikset tarjoavat upean maku- ja värikirjon, josta saa loputtomasti herkullisia elämyksiä. Hyvä ruoka ravitsee niin kehoa kuin mieltäkin.

Yksi tehokkaimmista tavoista on sesonkikasvisten suosiminen. Sesongin mukaiset kasvikset ovat aina tuoreimmillaan ja maukkaimmillaan, ja niiden avulla saat ruokavalioon luonnollista vaihtelua. Hyviä vinkkejä kasvisten lisäämiseen ja sesonkien hyödyntämiseen löydät myös Satokausikalenterista, joka on täydellinen apuri arjen aterioiden suunnittelussa.

Satokausikalenteri inspiroi arjessa

Satokausikalenteri on huippusuosittu apuväline, joka auttaa pitämään koko perheen aikataulut järjestyksessä ja inspiroi samalla kokeilemaan sesongin kasviksia. Perhekalenterissa on jokaisen kuukauden kohdalla kuusi saraketta, joihin mahtuu kätevästi merkkaamaan perheen menot. Lisäksi molemmista seinäkalentereista löytyy runsas tietopaketti sesonkikasviksista sekä reseptejä, joiden avulla pääset hyödyntämään kauden parhaita raaka-aineita.

Tutustu Satokausikalenteriin ja tilaa omasi, niin saat apua arkeen ja inspiraatiota ruokapöytään!

Satokausikalenteri

Kasvikset kannattaa kypsentää huolella

Kasvisten oikeaoppinen kypsennys on avain niiden makujen ja ravintoarvojen säilyttämiseen. Useimmat kasvikset kannattaa kypsentää mieluummin hieman alle kuin yli, jotta niiden väri, maku ja rakenne pysyvät parhaimmillaan. Kypsennystavan valinnalla voit vaikuttaa kasvisten makuun merkittävästi. Esimerkiksi keitetty porkkana maistuu aivan erilaiselta kuin paahdettu.

Erilaisia tapoja valmistaa kasviksia

Kasvikset tarjoavat valtavasti erilaisia mahdollisuuksia ruoanlaittoon. Kokeile vaihdella kypsennystapoja – keittäminen, paahtaminen, höyryttäminen ja grillaminen tuovat kasviksiin erilaisia makuja. Paahtaminen uunissa on helppo ja herkullinen tapa valmistaa vihanneksia, ja samalla voit hyödyntää jääkaapin viimeisetkin kasvikset.

Myös pikapikkelöinti on trendikäs tapa säilöä ja maustaa kasviksia. Marinoi esimerkiksi kurkkuviipaleet etikkaliemessä, ja saat herkullisen lisukkeen, joka sopii monen ruoan kylkeen. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla kasvisten savustamista tai friteerausta, joka tuo niihin aivan uusia makuvivahteita.

Grillaa kasviksia

Välipalat uusiksi – kasvikset osaksi napostelua

Vaihtamalla perinteiset välipalat ja herkut kasviksiin, kuten kirsikkatomaatteihin, snack-kurkkuun tai babyporkkanoihin, saat terveellisiä ja raikkaita vaihtoehtoja, jotka maistuvat herkullisilta myös dippikastikkeen kanssa. Tuoreet hedelmät ja marjat ovat myös erinomainen vaihtoehto, ja niiden avulla vältät raskaan olon, jonka epäterveelliset naposteltavat voivat aiheuttaa.

Piilota kasviksia ruokiin

Kasvikset voi myös helposti “piilottaa” osaksi ruokia. Raasta esimerkiksi porkkanaa tomaattikastikkeeseen, kesäkurpitsaa lasagneen tai lisää reilusti vihanneksia keittoihin ja patoihin. Smoothiet ovat myös erinomainen tapa lisätä vihreitä kasviksia ruokavalioon huomaamatta.

Esivalmistelu helpottaa arkea

Esivalmistelu eli “meal prep” tekee kasvisten käytöstä sujuvampaa kiireisinä päivinä. Voit esimerkiksi kuoria ja pilkkoa vihannekset valmiiksi jääkaappiin, jolloin ne ovat helposti saatavilla aterioihin tai naposteluun. Myös pakastevihannekset ovat helppo ja nopea apu arjessa – ne säilyttävät ravintoarvonsa hyvin ja ovat aina käyttövalmiita.

Hyvä säilytys varmistaa laadun

Kasvisten oikea säilytys takaa niiden hyvän maun ja vähentää ruokahävikkiä. Varmista, että et säilytä vihanneksia voimakkaan hajuisten elintarvikkeiden lähellä, jotta maut eivät pääse tarttumaan. Lisäksi kannattaa erottaa etyleeniä tuottavat ja sille herkät vihannekset toisistaan, jotta kasvikset säilyvät pidempään tuoreina.

Satokausikalenteri