Kaupallinen yhteistyö: Social Wines
Pataruuat kuuluvat talveen siinä kuin takkatuli, villasukat ja punaviinikin. Jälkimmäistä lorahtaa myös mehevän tuhtiin peura-palsternakkapataan, joka lämmittää mukavasti pakkassäissä.
Riista ja juurekset sopivat yhteen
Kotimainen riista on ekologinen vaihtoehto ja sen hiilijalanjälki on pieni. Luonnostaan maukas ja murea riistaliha sopii monenlaisiin ruokiin ja sen kanssa maistuvat mainiosti kotimaiset kasvikset. Paritimme tällä kertaa peuran paistin makean palsternakan kanssa ja lopputulos on juhlava, mutta silti mukavan kotoisa. Syvyyttä peurapataan tuo punaviini ja pitkä haudutus takaa suussa sulavan lopputuloksen.
Eettinen punaviini Argentiinasta
Peura-palsternakkapadan kanssa maistuu lasillinen pataankin lorautettua punaviiniä. Eettisesti tuotettu Tension La Ribera on roteva punaviini, joka on valmistettu Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -rypäleistä. Sen tuoksu on tumman hedelmäinen ja jopa vaniljainen, maku mehukas, tasapainoinen ja täyteläinen. Tension La Ribera sopii hyvin riistaruokien kanssa tarjottavaksi, mutta myös mausteisen tuhdit kasvisruuat ovat sen kavereita.
Voit korvata padan peuran lihan myös muilla hirvieläimillä kuten kauriilla tai hirvellä. Myös naudanpaisti on oiva vaihtoehto. Tarjoile mehevä pata kermaisen perunamuussin ja makeiden hunajaporkkanoiden kera ja kaada lasiin rotevaa punaviiniä.
Talven ruokapöytään sopii hyvin myös itämaiset maut, kurkkaa Bird’s Tree -valkoviinille kehittelemämme mausteisen juures-jalfrezin resepti!
Peura-palsternakkapata
Kuudelle
- n. 1 kg peuran kulma- tai ulkopaistia
- öljyä ruskistamiseen
- suolaa ja mustapippuria
- 2 sipulia
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 500 g palsternakkaa
- 3 dl punaviiniä (Tension La Ribera)
- 7 dl lihalientä
- 4 laakerinlehteä
- ½ rkl kokonaisia maustepippureita
- 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
rapea muruseos:
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1 rkl voita
- 1 dl korppujauhoja
Leikkaa peuranpaisti reilun kokoisiksi kuutioiksi ja ruskista ne tilkassa öljyä muutamassa erässä. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla ja siirrä sivuun odottamaan.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori palsternakat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää palsternakat ja kuullota pari minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauhot. Lisää lihakuutiot ja punaviini ja anna kiehahtaa. Lisää lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit sekä appelsiinin raastettu kuori ja mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja anna padan muhia miedolla lämmöllä kaksi-kolme tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarkista välillä, että neste riittää peittämään lihat ja lisää tarvittaessa lihalientä pataan. Mausta peura-palsternakkapata lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Rapeaa muruseosta varten kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna lehtipersilja. Sulata voi pannussa ja kuullota valkosipulia pari minuuttia, varo polttamasta. Lisää korppujauhot ja paista sekoitellen noin viiden minuutin ajan. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon lehtipersilja. Ripottele muruseosta peura-palsternakkapadan päälle ja tarjoile loput erillisestä kiposta.
Tarjoile peura-palsternakkapadan kanssa esimerkiksi perunamuussia ja hunajaporkkanoita sekä Tension La Ribera -punaviiniä.
Huomioithan, että Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholisisältöä ei voi kommentoida.
Ota seurantaan Viinityttää myös Facebookissa ja Instagramissa, niin pysyt kärryillä ajankohtaisissa viiniasioissa. Lisää viinitietoa: Viinityttää.fi
Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!