Kaupallinen yhteistyö: FREX

Frex tarjoaa kotikokkien saataville ainutlaatuisen valikoiman puhtaita, maukkaita ja ympäristöystävällisesti tuotettuja perunalajikkeita. Perinteisin viljelymenetelmin ja kiertoviljelynä kumppanikasvien kanssa kasvatettavassa FREX-perunassa tärkeintä on aito, herkullinen maku. Eri lajikkeet takaavat sen, että valikoimasta löytyy aina maukkain ja sopivin vaihtoehto kaikkiin ruoanvalmistuksen tarpeisiin. 

 

 

Lajikkeella on väliä

Perunalajikkeet jaetaan karkeasti kolmeen eri luokkaan niiden ominaisuuksien mukaan. Yleisperunaksi luokiteltu peruna käy kaikkeen, mutta ei välttämättä ole aina paras valinta. Kiinteämaltoiset perunat ovat rakenteeltaan jämäkämpiä, eivätkä säikähdä pitkääkään haudutusaikaa. Jauhoiset lajikkeet pehmenevät kypsyessään ja sopivat siksi ruokiin, joissa peruna survotaan, soseutetaan, lytätään tai syödään suoraan kuorestaan.

Kun valitset lajikkeen käyttötarkoituksen mukaan, pottumuusista tulee muhevan kuohkeaa ja keitetyt perunatkin pysyvät paremmin koossa. Oikealla perunavalinnalla pääset siis onnistuneempaan lopputulokseen. Mutta miten oikea peruna sitten valitaan? Siihen pureudutaan seuraavaksi! 

 

Kiinteä peruna on keittojen ja kiusausten paras ystävä

 

Kiinteät FREX-lajikkeet Jazzy ja Annabelle erottuvat edukseen keitettyinä. Ne sopivat kaikenlaisiin keittoihin, kuten kalasoppaan ja keveään kesäkeittoon. Kiinteämaltoisesta perunasta syntyy täydellinen perunasalaatti ja se kestää lihapadassakin pidempään muhentumatta palasiksi. Esikeitetty kiinteä peruna pysyy hyvin koossa myös kesäkeittiön grillivartaissa ja folioon kääräistyissä kasvisnyyteissä. Lisäksi se soveltuuu erinomaisesti erilaisiin kiusauksiin ja gratiineihin, sillä kiinteälle FREX-perunalle tyypillinen kosteus mehevöittää uunissa kypsennettävät ruoat mukavan muheviksi. 

Kokeile FREX-perunasta, juuriselleristä ja voimakkaan aromaattisesta juustosta syntyvää, syksyisen satokauden mehevintä gratiinia. Perunan ja juuston lämpimässä syleilyssä sellerin maku pehmenee ja solahtaa sopuisasti maukkaaseen vuokaruokaan.

 

Jauhoisesta perunasta syntyy paras pottumuusi 

Jauhoinen FREX-peruna on omiaan muussattuna, mutta maistuu mahtavalta myös pyreenä ja uunissa paahdettuna. Lajikkeena on Noblesse, joka on kerännyt kehuja ammattikeittiöissäkin mainion maun ja hienojakoisen koostumuksensa ansiosta. Jauhoisena ja miellyttävän makeana Noblesse sopii soseuttamisen ja uunikypsennyksen lisäksi myös leivontaan. 

Kokeile jauhoisia perunoita astetta paremman pannukakun täytteeksi. FREX-perunan ja pinaatin kera kypsennetty pannari tarjoillaan kylmäsavulohen, kapristen ja ranskankerman kanssa. Superherkullinen suolainen pannukakku viedään käsistä, joten muista pitää puolesi!

Näin joulun tehdessä tuloaan, on vielä syytä mainita, että jauhoinen FREX sopii luontaisen makeutensa ja rakenteensa puolesta täydellisesti tämän joulun parhaimpaan perunalaatikkoon. Peruna imee huokoisuutensa vuoksi makuja tavalla, joka tekee siitä keittiömestari Pekka Terävän sanoin ”jokaisen kokin unelman.” Valmista siis perunalaatikko käyttäen jauhoista FREX-perunaa. Pekka Terävän perunalaatikko-ohjeen löydät täältä!

Monipuolinen yleisperuna on kaikkien kaveri

Jos et osaa päättää, minkä lajikkeen perunaa poimisit ostoskoriisi, valitse FREX yleisperuna. Soraya-lajike on monipuolinen ja sopii käytännössä kaikkeen ruoanlaittoon. Rakenteeltaan napakka peruna pitää muotonsa, eikä muhjaannu helposti. Parhaiten yleisperuna uppoaa keittoihin ja laatikoihin, mutta maistuu mahtavalta myös pannulla paistettuna tai uunissa kypsennettynä. Kaiken kukkuraksi tämä perunaperheen monilahjakkuus taitaa friteerauksen salat ja taipuu liemessä kypsytetyn fondantin muotoonkin.

Kokeile yleisperunaa sosekeittoon yhdessä kesäkurpitsan kanssa tai lähde makumatkalle ja upota FREX yleisperunat intialaisiin makuihin! Yleisperunaa kannattaa testata myös rapeisiin perunapihveihin, jotka muotoillaan raastetuista potuista, sipulista, yrteistä ja FREX-kananmunasta. Yhtä lailla yleisperunasta syntyvät suussa sulavat perunagnocchit sienien kera. Klikkaa reseptiin ja nautiskele!

 

 

Peruna-juurisellerigratiini

Neljälle

  • 500 g FREX-perunaa
  • 400 g juuriselleriä
  • voita tai öljyä vuoan voiteluun
  • suolaa ja mustapippuria
  • 5 dl ruokakermaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • ½ tl muskottipähkinää
  • 100 g Västerbottensost -juustoa (tai muuta voimakasta juustoa)

 

Kuori perunat ja juuriselleri. Leikkaa ne ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Voitele uunivuoka ja levitä juurekset vuokaan, ripottele väleihin suolaa ja mustapippuria.

Mittaa ruokakerma kattilaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna rosmariini, lisää ne kattilaan yhdessä muskottipähkinän kanssa. Mausta 1 tl suolalla. Kiehauta seos ja kaada se sitten vuokaan.

Laita vuuan pinnalle leivinpaperi ja aseta päälle paino, esimerkiksi toinen uunivuoka. Paista 200 asteessa tunnin ajan. 

Raasta juusto. Ota paino ja leivinpaperi pois, ripottele päälle juustoraaste ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ripottele valmiin gratiinin päälle hieman hienonnettua rosmariinia ja tarjoile.

 

 

Peruna-pinaattipannukakku

Pannukakku:

  • 3 FREX-kananmunaa
  • 5 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 450 g FREX-perunoita
  • mustapippuria
  • 45 g pinaattia
  • 25 g voita

 

Tarjoiluun:

  • ranskankermaa
  • kylmäsavulohta
  • kapriksia
  • tilliä

 

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Vatkaa joukkoon maito, vehnäjauhot sekä suola. Anna taikinan turvota puolen tunnin ajan.

Levitä leivinpaperi pienen uunipellin tai ison vuoan (koko noin 26 x 30 cm) pohjalle ja reunoille. Kuori perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Levitä perunat pellille ja mausta ripauksella mustapippuria.

Hienonna pinaatit ja sekoita ne taikinan joukkoon. Kaada taikina perunoiden päälle. Leikkaa voi nokareiksi ja levitä ne pannukakun päälle.

Paista peruna-pinaattipannukakkua 200 asteessa puoli tuntia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Leikkaa pannukakku paloiksi ja tarjoile ranskankerman, kylmäsavulohen, kapristen ja tuoreen tillin kera.

 

Bombayn perunat

Neljälle

  • 800 g FREX-perunoita
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 tomaattia
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • 1 tl juustokuminaa jauhettuna
  • ½ tl kurkumaa jauhettuna
  • suolaa
  • ½ sitruunan mehu
  • tuoretta chiliä
  • turkkilaista jogurttia
  • tuoretta korianteria

 

Pese FREX-perunat hyvin ja kuori ne halutessasi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä hieman ja halkaise perunat pituussuunnassa.

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Paloittele tomaatit.

Laita sipuli, valkosipuli, inkivääri ja tomaatti tehosekoittimeen ja surauta kastikkeeksi.

 

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota garam masalaa, korianterinsiemeniä, juustokuminaa ja kurkumaa hetken aikaa. Lisää perunat ja sekoita hyvin. Paista perunoita harvakseltaan

käännellen, kunnes niissä on kiva paistopinta. Kaada tomaattikastike pannulle ja paista perunoita välillä sekoitellen, kunnes nesteet ovat haihtuneet.

Mausta bombayn perunat suolalla ja sitruunan mehulla. Tarjoile perunat tuoreen hienonnetun chilin, turkkilaisen jogurtin ja tuoreen korianterin kera.

 

Kesäkurpitsa-perunakeitto

Neljälle

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
  • 600 g FREX-perunaa
  • 1 iso kesäkurpitsa (n. 500 g)
  • 2 rkl öljyä
  • 8 dl kasvislientä
  • 200 g sulatejuustoa
  • ½ ruukkua persiljaa
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta piparjuuri. Kuori ja paloittele perunat, paloittele myös kesäkurpitsa.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja piparjuuri ja kuullota vielä hetki. Lisää perunat ja kesäkurpitsat ja kaada niiden perään kasvisliemi. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljakseen noin 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.

Hienonna persilja ja lisää siitä suurin osa sulatejuuston kanssa kattilaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta sitruunan mehulla ja pippurilla, lisää myös suolaa tarvittaessa.

Viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla.

 

Yrttiset perunalatket

Neljälle

  • 800 g FREX-perunoita
  • 1 pieni sipuli
  • 1 dl yrttejä hienonnettuna, esim. basilikaa, persiljaa ja timjamia
  • 1 FREX-kananmuna
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • tarjoiluun smetanaa ja omenasosetta

 

Omenasose:

  • 500 g kotimaisia omenoita
  • 2 rkl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko

 

Valmista ensin omenasose. Paloittele omenat siemenkota poistaen. Halutessasi voit kuoria omenat ensin. Mittaa omenat, vesi, sokeri ja kanelitanko kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hillon poreilla, kunnes omenat ovat ihan pehmoisia, noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista kanelitanko.

Yrttisiä perunalatkeja varten kuori ja raasta perunat ja sipuli. Hienonna yrtit. Riko FREX- kananmuna kulhoon ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää raastettu peruna ja sipuli sekä yrtit, sekoita hyvin. Mausta suolalla.

Kuumenna loraus öljyä ja lusikallinen voita pannulla. Lusikoi perunaseosta pannulle pieniksi keoiksi ja painele ne litteiksi. Paista molemmin puolin kauniisti ruskistuneiksi ja rapeiksi.

Siirrä hetkeksi talouspaperille ennen tarjoilua. Tarjoile kuumat perunalatket smetanan ja omenasoseen kera.