Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu
Joulun ajan kahvipöytä kaipaa astetta parempaa tarjottavaa! Näyttävä granaattiomena-rahkakakku on täydellinen tarjottava: kaunis, helppo valmistaa ja todella herkullisen makuinen. Hyydytetty kakku on kuin juustokakku, mutta ilman juustoa, sillä se valmistetaankin happaman pehmeästä maitorahkasta!
Juustokakku maistuu aina – nyt se tehdäänkin rahkasta!
Juustokakku on yksi suomalaisten lempileivonnaisista. Hyydytetty kakku on näyttävän näköinen ja helppotekoinen, lisäksi sen voi näppärästi muokata aina kulloiseenkin sesonkiin ja juhlapyhään sopivaksi. Me valmistimme joulun pyhät mielessämme ihanan granaattiomenakakun, johon tulee tuorejuuston sijasta maitorahkaa. Granaattiomena-rahkakakku on astetta terveellisempi, sillä siinä on melko vähän sokeria ja se saa makunsa terveysvaikutuksistaan tutusta granaattiomenasta. Raikkaan makuinen kakku maistuukin myös heille, ketkä eivät välitä överimakeista jälkiruuista!
Valio Luomu maitorahka tuo kakkuun miellyttävää hapanta makua sekä pehmeyttä. Kuohkeutta ja volyymia kakkuun antaa vaahdotettu Valio Luomu kuohukerma, josta on olemassa myös laktoositon vaihtoehto.
Joulunpunaisen granaattiomenan sesonki nyt parhaimmillaan
Alunperin Keski-Aasiasta kotoisin olevaa granaattiomenaa viljellään nykyään ympäri maailman. Sillä on merkittävä rooli koko ihmiskunnan historiassa ja se mainitaankin monien uskontojen pyhissä kirjoissa. Granaattiomenamehusta saatavan siirapin, grenadiinin, mukaan on myös nimetty monia paikkoja: Granada-niminen kaupunki löytyy niin Espanjasta, Nicaraguasta kuin Kolumbiastakin.
Granaatiomena sisältää muun muassa kuitua, folaattia ja K-vitamiinia. Erilaisten ja eriväristen kasvisten runsas ja monipuolinen päivittäinen käyttö edistää hyvinvointia. Granaattiomena tuo herkullista punaista nautittujen hedelmien ja kasvisten väripalettiin.
Upean punaisista granaattiomenista syödään vain siemenet ja niitä ympäröivä malto, sillä siemenien väliseinät sisältävät pahan makuista happoa. Näppärä tapa irrottaa siemenet on halkaista hedelmä ja irrottaa siemenet sormin isossa kulhossa veden alla. Väliseinien rähmäleet nousevat veden pintaan, josta ne on helppo poistaa ennen siementen siivilöimistä. Granaattiomena sopii hyvin monenlaisiin salaatteihin ja jälkiruokiin. Siitä puristettava mehu maistuu sellaisenaan, smoothieissa ja näin meidän tapaamme kakuksi valmistettuna.
Muista joulunpyhinä myös ihana retroherkku kerroskiisseli, joka maistuu niin jälkiruokana kuin välipalanakin!
Granaattiomena-rahkakakku
Pohja:
- 100 g piparkakkuja
- 50 g Valio Luomu voita
Täyte:
- 6 liivatelehteä
- 1 prk Valio Luomu maitorahkaa (200 g)
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljatahnaa tai 2 tl vaniljasokeria
- 1 prk Valio Luomu kuohukermaa (2 dl)
- 1 dl granaattiomenamehua
Kiille:
- 3 liivatelehteä
- 3 dl granaattiomenamehua
Koristeeksi:
- piparkakkuja
- granaattiomenan siemeniä
- jouluisia kakunkoristeita
Pohja:
Murskaa piparkakut esimerkiksi tehosekoittimessa. Sulata voi ja sekoita se piparimurun joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan (halkaisija 22 cm) pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Laita maitorahka kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri ja vanilja. Vaahdota kuohukerma erillisessä kulhossa.
Kuumenna granaatiomenamehu kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet sen joukkoon. Anna jäähtyä hieman ja sekoita se sitten vispaten rahkan joukkoon. Kääntele kermavaahto rahkaseoksen joukkoon. Kaada seos pohjan päälle vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.
Kiille:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna ½ dl granaattiomenamehua kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuumaan mehuun. Sekoita lopun mehun joukkoon. Kaada seos kakun päälle varovasti lusikan kautta. Laita hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.
Koristelu:
Irrota kakku varovasti vuuasta ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele murustelluilla piparkakuilla, granaattiomenan siemenillä ja jouluisilla kakunkoristeilla.
Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.