Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat talvijuuresten aikaa. Seuraavaa kotimaista kasvukautta odotellessa voi juuresten hyödyntämisen ohella testailla hyvällä omallatunnolla eksoottisempia hedelmiä. Maaliskuussa sesongissa on mango ja huhtikuussa kaupan hyllyille ilmestyvät passionhedelmät, pepinot, ja rambutanit. Seisahdu siis seuraavalla kauppareissulla harvinaisempien hedelmien äärelle ja tutki, millaisia erikoisuuksia on juuri silloin tarjolla. Hedelmiin voi tutustua vaikka yksi kerrallaan, kunnes omat suosikit ovat selvillä.

Maanmainiosta mangosta ja luomujogurtista sekoitat käden käänteessä täyteläisen tzatzikin, pepinot sekä rambutanit kietoutuvat toisiinsa luomukermalla kruunatun hedelmärahkan ja suklaagranolan syleilyssä ja passionhedelmästä sekä luomulaatuisesta rahkasta syntyvät pääsiäisen pirteimmät rahkapullat.

Luomu maistuu mainiolta

Kukapa meistä ei haluaisi syödä puhdasta ruokaa, joka maistuu hyvältä. Luomu mielletäänkin puhtaaksi ja ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi” *Pro Luomu ry:n kuluttajabarometri 2019. Huolta pidetään luonnon monimuotoisuudesta, maaperästä ja viljelymenetelmistä sekä eläinten hyvinvoinnista. Luomua myös valvotaan tiukasti: torjunta-aineiden, lannoitteiden ja lääkkeiden käytölle on omat tarkat rajoitukset, sallittujen lisäaineiden käyttö on rajattu vain välttämättömimpiin ja keinotekoisten väri- ja makeutusaineiden käyttökin on kielletty. Luomua lusikoidessa nauttii siis taatusti puhtaasti hyvästä ruoasta!

Valio Luomu™ kuohukerman maito tulee tiloilta, jotka noudattavat ekologisesti kestävän luomutuotannon periaatteita. Vaahdotettu, laktoositon ja lisäaineeton kerma viimeistelee jumalaiset jälkiruoat ja herkulliset leivonnaiset. Ruoanvalmistukseen se sopii sellaisenaan.

Raikkaan makuisessa Valio Luomu™ maitorahkassa on miedosti hapan ja lempeän lusikoitava koostumus. Purkillinen rasvatonta ja laktoositonta luomumaitorahkaa uppoaa välipaloihin, smoothie-juomiin, jälkiruokiin ja leivontaan. Pehmeän koostumuksensa ansiosta rahkan voi hyvin herkutella myös sellaisenaan. Ja täyttävääkin se on, sillä proteiinia on purkillisessa peräti 20 grammaa.

Ihanan täyteläinen Valio Luomu™ turkkilainen jogurtti on omiaan dippeihin, tzatzikiin, kylmiin ja lämpimiin kastikkeisiin, jälkiruokiin, kermavaahdon kevennykseksi ja jauhopeukalon leivontahetkiin. Se maistuu mahtavalta myös marjojen, myslin ja hunajan kera. Lämpimiin ruokiin turkkilainen jogurtti lisätään valmistuksen viime minuuteilla.

Värikäs bataatti on eksoottisten hedelmien sulava seuralainen

Perunan tavoin bataatti on lähtöisin Etelä-Amerikasta, mutta sukulaisia nämä kaksi mukulaa eivät silti ole. Väriltään bataatti on oranssi, punainen, violetti, ruskea tai joskus jopa valkoinen.  Yleensä kasvisten koko ei kompensoi makua, bataatin kohdalla kannattaa kuitenkin tehdä poikkeus ja valita mahdollisimman suuria mukuloita. Kuitua on tuplasti perunaan verrattuna ja tärkkelystäkin reilusti enemmän, joten värikäs mukula sopii loistavasti muun muassa sosekeittoihin, lohkoina paahdettavaksi sekä kasvispihveinä paistettavaksi. Miedon makunsa vuoksi bataatin voi maustaa monin eri tavoin esimerkiksi tähtianiksella, kardemummalla, maustepippurilla tai chilillä, kuten me teemme. 

 

Helmikuussa herkutellaankin helpoilla bataattipihveillä, joiden kylkeen mätetään mielettömän maukasta mangotzatzikia. Maaliskuussa sesonkiruokailijan jälkiruokakulho täytetään eksoottisella hedelmärahkalla sekä kaurahiutaleista, auringonkukansiemenistä, hasselpähkinöistä ja suklaahipuista sekoitetulla granolalla. Ja pääsiäisenä pyhäpäivät houkuttelevat leipomaan luomurahkasta ja passionhedelmistä raikkaita rahkapullia. Mikä kevättalven kuukausista on sinun suosikkisi?

Helpot bataattipihvit & mangotzatziki

4:lle

Bataattipihvit:

  • 1 iso bataatti (800 g)
  • 2 pientä sipulia
  • 2 rkl Valio Luomu voita + lisää paistamiseen
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus chiliä

Mangotzatziki:

Lisäksi sitruunalohkoja

Lisukkeeksi salaattia, leipää ja/tai keitettyä riisiä tai ohraa

 

Bataattipihvit:

Kuori ja kuutioi bataatti. Höyrytä kuutiot kypsiksi (n. 20 minuuttia palojen koosta riippuen) ja soseuta. Anna jäähtyä.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita bataattisose, kuullotetut sipulit, kananmunat ja korppujauhot keskenään. Mausta suolalla, muutamalla pyöräytyksellä mustapippuria sekä chilillä. 

Muotoile massasta kostutetuissa käsissä pihvejä ja paista ne keskilämmöllä voissa lettupannulla molemmin puolin kauniin ruskistuneiksi. Tarjoile lämpiminä mangotzatzikin, sitruunalohkojen ja mieluisten lisukkeiden kera.

 

Mangotzatziki:

Kuori mango ja leikkaa se irti keskellä olevasta kivestä. Hienonna mangon hedelmäliha. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Sekoita mango, valkosipuli ja turkkilainen jogurtti keskenään. Mausta sitruunan raastetulla kuorella ja puristetulla mehulla, hienonnetulla tillillä ja suolalla. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

 

Passionhedelmä-rahkapullat

n. 22 kpl

Pullataikina:

Passionhedelmä-rahkatäyte:

Viimeistelyyn:

  • 1 kananmuna voiteluun
  • raesokeria

 

Sulata voi ja anna jäähtyä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva sen joukkoon. Sekoita, jotta hiiva liukenee. Sekoita maidon joukkoon myös sokeri, kardemumma ja suola.

Lisää jauhot hiljalleen taikinaa vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia. Taikina ei saa jäädä liian löysäksi, jotta siitä pystyy pyörittelemään kierteitä. Anna taikinan kohota liinan alla peiteltynä kaksinkertaiseksi.

Kun taikina kohoaa, valmista täyte. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja kananmuna keskenään. Lisää maitorahka, sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot. Halkaise passionhedelmät.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puolikas jauhojen avulla työpöydälle suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä pinnalle puolet täytteestä ja kaavi pintaan neljän passionhedelmät sisukset. Rullaa taikina pitkältä sivulta rullaksi ja leikkaa  terävällä veitsellä viipaleiksi. Asettele pullat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperille uunipellin päälle. Anna kohota liinan alla. Tee toinen puolikas samalla tavalla.

Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.

 

Eksoottinen hedelmärahka ja suklaagranola

Eksoottinen hedelmärahka

6-8:lle

 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka ja vaniljasokeri. Kuori ja pilko hedelmät pieniksi paloiksi, sekoita rahkan joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

VINKKI! Jos tarjoilet eksoottisen hedelmärahkan jälkiruuaksi tai kaipaat muuten lisää makeututa, sekoita joukkoon lisäksi sokeria tai hunajaa.

 

Suklaagranola

  • 8 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2 dl hasselpähkinöitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 ½ dl rypsiöljyä
  • 1 dl hunajaa
  • 100 g suklaahippuja

 

Mittaa kaurahiutaleet isoon kulhoon. Leikkaa hasselpähkinät veitsellä puoliksi tai rouhi ne kevyesti. Sekoita pähkinät, auringonkukansiemenet, kaakaojauhe ja suola kaurahiutaleiden joukkoon. Lisää rypsiöljy ja hunaja.

Levitä granola leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 125 asteisessa uunissa 50 minuutti. Sekoita puolessa välissä ja tarkkaile loppuvaiheessa, ettei pähkinät kärähdä. Ripottele suklaahiput hieman jäähtyneen granolan päälle ja anna jäähtyä loppuun.

Granola säilyy tiiviissä purkissa huoneenlämmössä pari viikkoa.

 

Lue lisää Valion luomutuotteista Valion nettisivuilta. Seuraa myös Valioa  Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.