Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Milloin viimeksi kurkkasit jääkaapin vihanneslokeroon? Pilkistääkö sieltä pussillinen parhaat päivänsä nähneitä porkkanoita? Onko juuriselleri ehtinyt jo nahistumaan? Mitä kuuluu kaalinpäälle, entä palsternakan pätkälle? Hävikkipata pelastaa niin jääkaappiin jääneet juurekset ja vihannekset, salsapurkin jämät kuin maustekaapin purnukoidenkin pohjat. Hävikin vähentämisestä tulee hauskaa. kun ikävästä velvollisuudesta muotoileekin mukavan haasteen. Lue Satokausikalenterin vinkit hävikin taklaamiseen ja ota talteen resepti, johon saat upotettua vaikka kaikki keittiön kasvikset.

Viisi vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen!

Jokainen suomalainen heittää ruokaa hukkaan 20–25 kiloa joka vuosi. Määrä on hurja. Jätteeksi päätyvän ruoan raaka-aineiden viljelyyn, kasvattamiseen, jalostukseen ja kuljetukseen käytetään paljon energiaa. Jokainen vaihe aiheuttaa päästöjä, joten vaikka pilaantuneen ruuan lajittelisikin biojätteeseen, eivät sen ilmastovaikutukset nollaudu. Ruokahävikkiä on kuitenkin helppo vähentää ja pienillä teoilla pääsee pitkälle. 

 

1. Kun pidät keittiön kuivakaapit järjestyksessä, tiedät, mitä aineksia kotoa löytyy. Avattujen pakkausten sisältö kannattaa siirtää läpinäkyviin säilytysrasioihin, pusseihin tai purnukoihin, jotta näet mitä ne sisältävät. Siirrä nopeasti vanhentuvat tuotteet etualalle, jotta ne tulevat käytettyä. Jos säilytät kuiva-aineita vetolaatikoissa, valitse säilytysastioita, joiden kansi on läpinäkyvä.

 

2. Kurkkaa hedelmäkoriin, pakastimeen ja kuivakaappiin ennen kauppaan lähtöä ja ota kännykällä kuva jääkaapin sisällöstä. Näin vältyt ylimääräiseltä paketilta kaurahiutaleita ja ties monennelta pussukalta laakerinlehtiä. Tee ostokset kylläisenä ja osta ruokaa vain sen verran kuin oikeasti tarvitset.

 

3. Säilytä elintarvikkeet oikein. Kasvikset, jotka on pakattu muovikääreisiin, kannattaa säilyttää myös jääkaapissa kääreen alla. Tomaatit, omenat ja banaanit sekä muut etyleeniä erittävät kasvikset on hyvä pitää erillään muista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista.

4. Kaikki raaka-aineet ovat parhaimmillaan tuoreena. Seuraa sesonkeja ja käytä ostamasi tuoretuotteet mahdollisimman pian. Myös mausteet menettävät makuaan, jos niitä säilyttelee maustekaapissa vuositolkulla. Samoin käy muille kuivakaapin kavereille.

 

5. Usko omia aisteja, älä päivämäärää. Salsapurkin tai dippipurnukan parasta ennen -päiväys ei tarkoita sitä, että tuote pilaantuu kyseisenä päivänä. Etenkin hapanmaitotuotteet säilyvät kuukausia käyttökelpoisina. Avattua purkkia ei kuitenkaan kannata säästellä ikuisesti, joten suunnittele seuraavat ateriat niin, että ruoka-aine tulee käytetyksi lähipäivinä.

 

Varastojuureksista syntyy kevättalven maukkainta sesonkiruokaa

Mullan alla kasvavat juurekset ovat, meheviä, maukkaita, ekologisia ja erittäin edullisia. Puhtaan Pohjolan valoisat kesät sekä päivän ja yön suuret lämpötilavaihtelut syventävät juuresten makua ja vahvistavat niiden väriä. Avomaalla kasvavien kasvisten ympäristövaikutukset ovat vähäiset, ja siksi kilohintakin on aina heviosaston halvimpia.

Juurekset säilyvät pitkälle kevääseen, mutta kuukausien varastointiaika saattaa vaikuttaa jonkin verran juuresten makuun sekä ravinteisiin. Siksi porkkanan, punajuuren, lantun ja muiden varastojuuresten koko, maku ja ulkonäkö vaihtelevat vuoden aikana. Sesonkiruokailija on tästä riemuissaan, sillä varastointi laajentaa makukokemusten kirjoa.

Herkullinen hävikkipata yllättää!

Parhaat päivänsä nähneet kasvikset kelpaavat edelleen kokattaviksi. Nuupahtaneen salaatin ja kuivahtaneen kurkun voi heittää smoothien sekaan, kun seuraksi surauttaa tuoreempaa tavaraa. Kaalien kannat ja varret ovat täysin syötäviä, juuresten naatit sopivat salaatteihin ja sitrusten kuorista saa ruokaan kuin ruokaan ihanaa makua.

Luovuutta saa ja pitää käyttää myös hävikintorjunnassa. Salsapurkin jämät uppoavat niin pataan, sosekeittoon kuin pastakastikkeeseenkin. Myös maustekaappi kannattaa inventoida tasaisin väliajoin. Mausta kanelipurkin pohjilla aamupuuro, lisää jauhettua kurkumaa smoothien sekaan tai ropsauta cayennepippuria tomaattisoosia piristämään.

Tänään jääkaappiin unohtuneista juureksista syntyy mehevä hävikkipata, jonka makumaailma muuttuu jokaisen kokkauskerran myötä. Tällä kertaa padassa porisevat juuriselleri, palsternakka ja kaali, ensi kuussa pöytään saatetaan kantaa porkkanoista, lantusta ja kukkakaalista kokattu pata. Papujen sijaan mukaan voi heittää linssejä tai jotain muuta käyttöään odottavaa proteiinia. Keitetyn ohran voi korvata esimerkiksi riisillä, perunoilla, polentalla tai vaikka kuskusilla. Kokeile rohkeasti, sillä hävikkipadan kaavalla onnistut joka kerta!

Hävikkipata

Neljälle–kuudelle

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele juurekset ja kasvikset sopiviksi suupaloiksi.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, savustettu paprikajauhe, korianteri, kurkuma ja cayennepippuri. Kuullota pari minuuttia. Lisää sitten juurekset ja kasvikset, paista vielä hetki.

Lisää pataan tomaattimurska, vesi ja valutetut pavut. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä kevyesti poreillen noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä.

Sekoita salsa padan joukkoon ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Tarjoile hävikkipadan kanssa keitettyä ohraa, maustamatonta jogurttia ja limelohkoja.

 

Lue lisää Santa Mariasta  ja katso ihanat reseptivinkit!. Muista myös seurata Santa Mariaa Instagramissa @santamariafinland.


Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.