Kaupallinen yhteistyö: Pansuola


Maistuva ruoka ei tarkoita voimakkaasti suolattua ruokaa. Kevään kivoin uutuus Pansuola Yrtti on monikäyttöinen ja tasapainoinen yrttiseos, joka sopii täydellisesti kevään makuihin. Vähemmän suolaa on nyt enemmän makua. Etkä taatusti jää mistään paitsi! Kevään ensimmäisistä varhaisvihanneksista nippuporkkanoista, varhaiskaalista ja trendikkäästä varsiparsakaalista valmistuvat herkulliset keväiset ruoat, uutuus-yrttisuolan maustamina.

Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa

Kuulostaako tutulle: käsi hamuaa suolakipolle ennen kuin olet edes maistanut ruokaa? Moni meistä toimii juuri näin, vaikka päivittäisen natriumin saannin määrä ylittyy valtaosalla suomalaisista. Makuaisti tottuu nopeasti voimakkaasti suolattuun ruokaan ja suolan lisäämisestä tulee helposti tiedostamaton tapa. Samalla tulee pilattua monen herkän raaka-aineen luontainen maku.

 

Suolalla on toki tärkeä rooli ruoanvalmistuksessa, sillä se korostaa ruoan ja raaka-aineiden makua. Suolalla on vaikutusta ruoan rakenteeseen: esimerkiksi kalan graavaaminen ei onnistu ilman suolaa. Ihmiskunnan historiassa suolalla on ollut iso merkitys, ilman suolaa moni elintarvike pilaantuisi ennen aikojaan. Ilman suolaa monta loistavaa perinnereseptiä olisi jäänyt syntymättä ja suolasienet jäisivät syömättä. Ennen vanhaan suola oli arvotavaraa, mutta nyky-yhteiskunnan ongelma on liian suuri suolan saanti.

 

Iloinen uutinen on kuitenkin se, että liian suolaiseen ruokaan turtuneen makuaistin voi kalibroida uudelleen. Suolan vähentämisessä apuna toimii mineraalisuola, kuten Pansuola. Pansuolassa on jopa puolet vähemmän haitallista natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa tai merisuolassa. Uusi yrttinen Pansuola on maustettu nimensä mukaisesti yrteillä. Vähemmän suolaa, on enemmän makua. Tämä uutuustuote tekee suolan vähentämisesti entistäkin houkuttelevampaa – ja helpompaa.

Maailman tutkituin suola

Pansuola on mineraalisuolaa, mikä tarkoittaa, että lähes puolet suolasta itsessään sisältää terveyttä edistäviä mineraaleja kuten kaliumia ja magnesiumia. Nämä mineraalit ovat oleellisessa osassa säätelemässä verenpainetta ja suojaamassa verisuonia ja sydäntä. Lisäksi ne tehostavat munuaisten toimintaa, jolloin haitallinen natriumin poistuu elimistöstä ja samalla turvotus vähenee. Kalium ja magnesium myös kumoavat natriumin haittavaikutuksia.

 

Mineraalisuolaa käytetään ruoanlaitossa samoin kuin tavallista ruokasuolaakin. Sen kaikki ainekset ovat luonnosta peräisin. Suomessa valmistettu Pansuola on myös yksi maailman tutkituimmista suoloista. Pansuolan terveyttä ylläpitävistä vaikutuksista on tehty useita, niin kansainvälisiä kuin kotimaisiakin tutkimuksia.

Kaikki maku yhdestä pakkauksesta

Uusi yrttinen Pansuola on ladattu täyteen makua. Persilja, timjami, rosmariini, basilika, laakerinlehti ja oregano takaavat sen, että tämä Pansuola sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen ja maustamiseen. Klassiset yrtit sopivat mainiosti lihan, kalan tai siipikarjan kaveriksi kasvisruokia unohtamatta. Persilja ja laakerinlehti komppaavat hienosti perinteisten keittojen kanssa, kun basilika ja oregano ovat italialaisten ruokien voittamaton kaksikko. Timjami ja rosmariini puolestaan maustavat hienosti liharuoat. Ennen kaikkea, kasvikset suorastaan rakastavat kaikkia näitä yrttejä.

 

Niinpä ei ole yllätys, että yrttinen Pansuola toimii upeasti myös tämän kevään ja alkukesän kasvimaan tulokkaiden, kuten broccoliinin, varhaisporkkanan ja raparperin seurana. Niistä syntyvät herkulliset hodarit ja pastat.

Varhaisten kasvisten aika

Kun parsakausi on korkattu, alkaa kotipihoilla jo kiivas odottelu. Milloin ensimmäiset raparperit puskevat maasta? Perinteisen raparperipiirakan lisäksi kokeile tänä vuonna raparperia suolaisissa ruoissa. Raparperi voi tuntua yllättävältä valinnalta, mutta se pärjää mainiosti esimerkikiksi pikkelöitynä, kuten artikkelin lopusta löytyvissä BBQ-porkkanahodareissa avomaankurkun kaverina.

 

Hauskat porkkanahodarit syntyvät kätevästi kesän ensimmäisistä hoikista naattiporkkanoista, jotka eivät pitkää kypsennystä kaipaa. Toisesta varmasta kevään merkistä, varhaiskaalista pyöräytetään hodareiden täytteeksi raikkaan mehevä salaatti. Yrttinen Pansuola maustaa niin pikkelikasvikset kuin kaalisalaatinkin.



BBQ-porkkanahodarit alkukesän kasviksilla

Kuudelle

BBQ-porkkanahodarit:
3 kpl varhaisporkkanaa
0,5 dl barbeque-kastiketta
2 tl Pansuolaa
2 tl rypsiöljyä
6 kpl hodarisämpylöitä

Varhaiskaalisalaatti:

½ varhaiskaali
½ pnt tuoretta korianteria (loput puntista voi käyttää koristeluun)
1 dl majoneesia
0,5 tl Pansuola Yrtti

 

Keitetyt varhaisperunat:
600 g pieniä varhaisperunoita
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl Pansuola Yrtti

 

Pikapikkelöidyt kevätkasvikset:
1 kpl raparperin varsi
1 kpl avomaankurkku
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
1 tl Pansuola Yrtti
5 maustepippuria
2 tähtianista
0,5 tl kuivattua chiliä

 

Aloita resepti pikapikkelöidyillä kevätkasviksilla. Viipaloi kurkut ja pilko raparperi sopiviksi suupaloiksi. Kiehauta vesi, etikka, sokeri sekä mausteet kattilassa. Sammuta levy ja lisää pilkotut kasvikset sekaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunnin verran ja valuta kasvikset kuiviksi.

 

Suikaloi seuraavaksi varhaiskaali ja laita silppu suureen kulhoon. Hienonna sekaan korianteri, lisää majoneesi sekä Pansuola Yrtti. Sekoita huolellisesti ja nosta salaatti jääkaappiin maustumaan.

 

Pese varhaisperunat, halkaise ne uunipellille. Lisää perunoiden päälle Pansuola Yrtti ja pirskottele öljyä. Paista perunoita kiertoilmalla noin 15 minuuttia 190-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

 

Huuhtele porkkanat, halkaise ne ja keitä niitä noin viiden minuutin ajan Pansuolalla maustetussa vedessä. Valuta porkkanat kuiviksi, valele ne bbq-kastikkeella ja paista pannulla niihin kaunis paistopinta.

 

Lämmitä hot dog-sämpylät pannulla, asettele pohjalle varhaiskaalisalaatti, sen jälkeen porkkana ja lopuksi pikapikkeilöidyt kasvikset. Koristele annos tuoreella korianterilla ja tarjoile paahdettujen varhaisperunoiden kanssa.

Varsiparsakaalipasta hedelmäisellä jogurttikastikkeella

Neljälle

Viime vuosina kovassa nosteessa ollut varsiparsakaali eli broccoliini on keväisen kukkea jo ulkonäöltään. Tätä perinteisen parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin yhdistelmää näkee usein grillattuna tai uunissa paahdettuna. Satokausi-keittiössä se taipuu myös jännittävään hedelmäisellä jogurttikastikkeella maustettuun pastaan. Makua tuovat keväinen passionhedelmä ja yrttinen Pansuola. Terveellistä ja taatusti herkullista!

Varsiparsakaalipasta:
300g varsiparsakaalia
n. 400g kikherneitä
1 tl Pansuola Yrtti
500g  Litteää nauhapastaa (Fettuccine)
1 tl Pansuolaa

Hedelmäinen jogurttikastike:
400 g turkkilaista jogurttia
1 kpl sitruunaa
2 kpl passiohedelmää
0,5 tl Pansuola Yrtti
¼ tl mustapippuria

Tuoreita yrttejä (oregano, ruohosipuli) ja parmesaania koristeluun

 

Laita varsiparsakaalit ja kikherneet uunipellille. Sekoita Pansuola Yrtti ja öljy keskenään ja pirskottele kasvisten päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja pätki varsaparsikaalit sopiviksi suupaloiksi.

 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Pastan kiehuessa valmista hedelmäinen jogurttikastike. Kaada jogurttikulhoon, halkaise passionhedelmät ja raavi hedelmäliha jogurtin sekaan. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehut kastikkeeseen. Lisää mausteet ja sekoita kastike.

 

Valuta pasta kuivaksi, lisää kastike ja pasta sekä kasvikset laakeaan kulhoon ja sekoita keskenään. Koristele annos tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla. Tarjoile näyttävästi vadilta!