Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria
Nyt niitä saa, nimittäin kotimaisia mansikoita! Kun pakastin ja hillopurkit on täytetty talven varalle, popsitaan loppusesongin marjat sellaisinaan, tuoreina ja makean mehukkaina. Kermainen mansikkakakku on klassikko, ja vaniljajäätelön ja mansikoiden liitto taivaassa taputeltu, mutta punainen marja maistuu mainiolta myös suolaisissa ruoissa. Siksi mansikan makupariksi jännittäviin jätskitacoihin valikoituikin aromikas mustapippuri!
Tortilla, taco vai burrito – texmex-sanasto haltuun
Jos tilaisit Meksikossa tortillan, saisit todennäköisesti osaksesi kummia katseita ja eteesi kannettaisiin vaatimaton maissilettu ilman täytteitä. Tortilla tosiaankin tarkoittaa vehnästä tai maissista tehtyä nostattamatonta leipää, jota käytetään texmex-herkkujen pohjana. Vasta täytteet ja letun taittelutapa määrittävät lopulta sen, minkä nimen ruoka-annos saa.
Taco ei suinkaan ole se taskumainen rapea maissikuori, jota olemme tuolla nimellä tottuneet Suomessa kutsumaan, vaan pieni pehmeä tortillalettu, joka on täytetty esimerkiksi kalalla, kanalla tai possulla kaikkine lisukkeineen. Tortilla siis muuttuu tacoksi, kun se saa täytettä sisälleen. Burrito taas on taskuksi taiteltu vehnästä leivottu tortilla, joka täytetään tilpehööreillä ja tarjoillaan useimmiten guacamolen ja tomaattisalsan kanssa.
Eikä tässä vielä kaikki. Quesadilla on tortilla, jonka täytteenä on juustoa, ja enchiladan tilaamalla pöytään tuodaan uunissa paistettu tortilla, joka on kuorrutettu täyttämisen jälkeen tomaattisella kastikkeella ja juustoraasteella. Tässä vaiheessa pääsi saattaa olla jo pyörällä, sillä texmex-viidakkoon on helppo eksyä. Onneksi säännöt on tehty rikottaviksi, joten termeistä viis, sillä tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvältä. Takuumaukas meksikolainen ilta syntyy Santa Maria Tortilla Original Small -tortilloilla – olipa lautasella sitten tacoja, burritoja tai vaikka quesadilloja!
Mansikka sopii myös suolaisiin ruokiin
Kotimaisen mansikan makeus on kesän lämpimien päivien ja viileän valoisten öiden ansiota. Makuero on hurjan suuri, kun maistaa rinta rinnan kotimaasta kerättyä ja eteläisessä Euroopassa viljeltyä marjaa. Lajikkeita on paljon: ensimmäisenä kypsyvät mm. Honeoye, Rumba, Korona ja Jonsok, keskikesällä herkutellaan esimerkiksi Polkalla sekä Sonatalla ja heinä–elokuussa ainakin Bountylla, Salsalla ja Florencella. Mansikka maistuu erityisen ihanalta sellaisenaan ja on omiaan leivonnaisiin, hilloihin, mehuihin sekä kaikenlaisiin jälkiruokiin, mutta tiesitkö, että mansikka sopii myös suolaisiin ruokiin?
Mansikka maistuu juustolautasella miedompien vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettujen juustojen kaverina. Se rakastaa mozzarellaa, fetaa, halloumia, vuohenjuustoa ja ricottaa sekä valkohomejuustoja. Myös runsassuolainen parmesaani sopii mansikan makupariksi. Mansikassa on yllättävän paljon hapokkuutta, joten sillä voi jopa korvata italialaisten reseptien tomaatin. Salaateissa samoja säveliä mansikan kanssa soittelevat pinaatti, rukola ja pinjansiemenet.
Mansikka tykkää myös yrteistä ja mausteista. Lisää basilikaöljyä jäätelöannokseen, minttua mansikkamehuun tai timjamia mansikkahilloon. Pippureita punainen marja palvoo ja se viihtyy myös chilin, korianterin, kardemumman ja inkiväärin seurassa.
Satokausi-keittiössä kokkailtiin kuumien kesäpäivien kunniaksi jännittäviä jätskitacoja. Kanelilla maustetut pienet vehnätortillat saivat täytteekseen jäätelön lisäksi mustapippurilla, sitruunalla ja vaniljalla maustettuja mansikoita. Viileä jälkiruoka viimeisteltiin suklaakastikkeella ja syötävillä kukilla.
Jätskitacot mustapippurimansikoilla
Neljälle
- 250 g mansikoita
- ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 1 tl vaniljasokeria
- muutama rouhaisu mustapippuria Santa Maria Tellicherry Black Pepper -myllystä
- 4 Santa Maria Tortilla Original Small -tortillaa
- Santa Maria Kanelia
- neutraalin makuista öljyä
- jäätelöä
- suklaakastiketta
- syötäviä kukkia tai esim. sitruunamelissaa
Perkaa mansikat ja leikkaa ne neljään osaan. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu sekä vaniljasokeri ja mustapippuri. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi.
Ripsauta tortilloille hieman kanelia ja paista ne kuumalla pannulla öljyssä toiselta puolelta rapsakaksi. Käännä tacon muotoon lautaselle jäähtymään.
Täytä kanelitacot jäätelöllä ja mustapippurimansikoilla. Viimeistele suklaakastikkeella ja syötävillä kukilla.
Lue lisää Santa Mariasta ja katso ihanat reseptivinkit!. Muista myös seurata Santa Mariaa Instagramissa @santamariafinland.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.