Kaupallinen yhteistyö Bimi® -parsakaali

Joko luit aikaisemmat artikkelimme tämän kesän hittikasviksesta Bimi® -parsakaalista? Ensimmäisessä artikkelissa selvitimme mikä Bimi® -parsakaali on ja toisessa teimme supersuositun tilavierailun sen kasvupaikalle Pohjois-Savoon. Molemmista artikkeleista löydät mielenkiintoisen faktatiedon lisäksi tietysti herkullisen reseptin. Tässä artikkelissa pureudutaan kunnolla Bimi® -parsakaalin  valmistamiseen. 

Makumuistot 2020-luvulle

Nyt on viimeistään aika ravistella kaikki kaaleihin liitettävät ennakkoasenteet. Bimi® -parsakaalilla ja 80-luvun peruskoulun parsakaalikokemuksilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Kaalien valmistamiseen pätee huippukokkien käyttämä viisaus: “Huonoista raaka-aineista ei hyväkään kokki voi valmistaa hyvää ateriaa, mutta hyvistä raaka-aineista huono kokki osaa valmistaa hyvän aterian.” Toinen tärkeä oppi on, että hyvänkin raaka-aineen voi kyllä pilata väärällä valmistustavalla. Unohda kaikki aikaisemmat makumuistosi ja aloita Bimi® -parsakaaliin tutustuminen puhtaalta pöydältä.

Kaalikasvi joka maistuu raakana

Makean mieto ja rapsakka Bimi® -parsakaali on sellaisenaankin mainiota rouskutettavaa. Tuotteen voi huuhdella ennen nauttimista, mutta kiireiselle syöjälle tämäkään ei ole välttämätöntä.

Bimi® -parsakaalia voi pätkiä salaattien sekaan, käyttää halkaistuna leivän päällisenä tai marinoida ruokaisaksi lisäkkeeksi rasvalla ja hapolla sekä sokerilla ja suolalla. Erilaisia makuvariaatoita on rajattomasti. Kun yhdistät näistä aina vähintään kaksi komponenttia, niin sinulla on eri makuinen lopputulos ja kuusi eri perusmakuihin iskevää komponenttia. Vielä enemmän variaatiota tulee kun yhdistää kolme tai neljä perusmakua tai lisätään mausteita mukaan!

Esimerkkejä helpoista ja nopeista marinadeista:

  • Auringonkukkaöljy + suola + sokeri
  • Oliiviöljy (rasva) + Sitruunan mehu (happo) + Ruokosokeri (sokeri)
  • Rypsiöljy (rasva) + valkoviinietikka (happo) + Merisuola (suola)
  • Seesamiöljy (rasva) + Limetin mehu (happo) + Hunaja (sokeri)
  • Avokadoöljy (rasva) + Riisiviinietikka (happo) + Soijakastike (suola) + Chilijauhe (mauste)
  • Sinappi (rasva + happo) + Siirappi (sokeri) + Mustapippuri (mauste)

 

Listaa voisi jatkaa loputtomiin ja kun Bimi® -parsakaali yhdistetään muihin raaka-aineisiin esimerkiksi salaateissa, niin variaatiot ovat loputtomia.

 

Kypsennys korostaa makeutta

Jo luonnostaan makean Bimi®-parsakaalin parhaat puolet saadaan esiin kypsentämällä se juuri sopivasti. Tämän upean raaka-aineen kanssa kannattaa noudattaa samaa arvokkuutta ja tarkkuutta mitä olemme oppineet tekemään sesongin ensimmäisten parsojen kanssa.

Kevyt höyrytys on hellin tapa valmistaa Bimi®-parsakaali, jos sinulla on tavoitteena pureutua puhtaasti raaka-aineen makuun. Muutaman minuutin höyrytys riittää ja kun kasviksen väri muuttuu kirkkaan tummanvihreäksi on aika siirtää Bimi®-parsakaali höyrytyskattilasta suuhun. Mausteeksi riittää pieni ripsaus suolaa tai sitruunamehua.

Keittäminen kannattaa toteuttaa paistinpannulla. Vesimääräksi riittää juuri ja juuri pannun pohjan peittävä tilkka. Kääntele Bimi®-parsakaaleja muutaman kerran keittämisen aikana. Kun vesi on kiehunut pois, ovat kaalit kypsiä. Juhlavampi versio keitetyistä Bimi®-parsakaaleista syntyy, kun pannulle lisää keitin veden sekaan nokareen voita.

Höyrytetyn tai keitetyn Bimi®-parsakaalin käyttötavat ovat myös loputtomia. Ei ole sellaista ruoka-annosta, jonka lisäkkeeksi ne eivät sopisi. Paistettu kala tai kunnon pihvi saa kaivattua visuaalisuutta ja raikkautta Bimi®-parsakaalista. Niitä voi käyttää myös perinteisiin keittoruokiin, kuten kirkasliemisiin kalakeittoihin tai vaikkapa makkarakeittoon. Muista lisätä Bimi®-parsakaalit vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa, vain muutama minuutti ennen tarjoilua, jotta purutuntuma säilyy.

Bimi®-parsakaali vie pizzat, burgerit ja hodarit uudelle levelille

Bimi®-parsakaali on myös kauan kaivattu lisä perinteisiin herkkuruokiin. Hotdogit ja hampurilaiset päivittyvät kätevästi 2020-luvulle, kun jäävuorisalaatin sijaan rapsakkuus tuleekin ruokaisammasta Bimi®-parsakaalista. Nykyajan ruokavaatimuksiin kuuluu myös visuaalisuus ja harva pizza on näyttänyt yhtä herkulliselta kun täytteenä on halkaistuja Bimi®-parsakaaleja. Uuniin tai grilliin päätyvien Bimi®-parsakaalien maustaminen onnistuu samalla tavalla kuin ensimmäisessä kappaleessa esitettyjen raakojen kaalien marinointi. Reseptit poikkeavat vain sillä, että nyt Bimi®-parsakaalia grillataan tai paahdetaan uunissa 5-10 minuuttia. Pizzojen, burgereiden ja hotdogien lisäksi Bimi®-parsakaali sopii tietysti myös suolaiseen leivontaan ja perinteisiin uuniruokiin. 

Meidän reseptimme on tietysti tällä kertaa Bimi®-parsakaali-piirakka!

Bimi®-parsakaali-piirakka

vegaaninen

 

piirakkataikina:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

100 g leivontamargariinia

1-2 rkl kylmää vettä

 

täyte:

150 g Bimi®-parsakaalia

1 kesäsipuli varsineen

2 isoa valkosipulinkynttä

1-2 rkl öljyä

2 dl kaurakermaa

2 dl maustamatonta soijajogurttia

3 rkl basilikaa hienonnettuna + lehtiä koristeeksi

1 rkl perunajauhoja

½ tl suolaa

¼ tl mustapppuria

1 ½ dl vegaanista juustoraastetta

2 rkl siemeniä

 

piirakkataikina:

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää kuutioitu kylmä margariini. Nypi sekaisin. Lisää sen verran vettä, että saat aikaan kiinteän taikinan. Painele taikina n. 28 senttisen piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Esipaista taikinaa 200 asteessa noin 13 minuuttia.

 

täyte:

Hienonna sipuli ja kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Ota sipulin varret erikseen. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulin valkoisia osia, kunnes ne pehmenevät. Lisää valkosipuli ja paista hetki. Lisää Bimi®-parsakaalit ja paista vielä hetki. Mausta seos ripauksella suolaa ja anna jäähtyä hetki.

Sekoita kaurakerma, soijajogurtti, basilika, sipulin varret ja perunajauhot keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos esipaistetun piirakkapohjan päälle ja ripottele päälle juustoraaste. Levitä pinnalle Bimi®-parsakaali-sipuliseos ja ripottele lopuksi siemenet. Paista piirakkaa 220 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta täyte hyytyy. Tarjoillessa voit lämmittää piirakkaa hieman uunissa tai mikrossa. Viimeistele piirakka basilikan lehdillä juuri ennen tarjoilua.

 

 

Lisää tietoa ja reseptiikkaa Bimi®-parsakaalista www.bimiparsakaali.fi! Ota seurantaan myös herkulliset FB @bimisuomi &  IG @bimi_suomi

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.