Kaupallinen yhteistyö: Sydänmerkki

Loppukesän luonto tarjoaa mahtavia makuelämyksiä. Sinisenä hehkuvat mustikkamättäät ja punaisena loistavat vattupuskat odottelevat innokkaita poimijoitaan. Keltaiset kantarellirykelmät ja siellä täällä muhkeita lakkejaan esittelevät tatit ilahduttavat metsässä liikkujaa ja saavat sisäisen metsästäjä-keräilijän heräämään. Nyt kannattaa suunnata metsään koko perheen voimin ämpärit ja sienikorit keikkuen. Parhaat vinkit lasten kanssa retkeilyyn ja metsän antimien kokkailuun tulevat tässä!

Lähde luontoon lasten kanssa!

Luonto tarjoaa kivaa tekemistä kaikenikäisille, sillä poluilla ja pitkospuilla on paljon nähtävää ja koettavaa. Metsän äänet, eläimet ja moninaiset kasvit luovat otollisen tutkimusmaaston perheen pienemmille. Metsässä on helppo rauhoittua, mutta toisaalta siellä on myös loputtomasti lääniä juosta, kiipeillä, rakentaa majoja ja purkaa energiaa turvallisesti. Päiväretki lähiluontoon, ruokailu nuotion äärellä ja yöpyminen teltassa ovat elämyksiä, jotka jättävät syvän muistijäljen pieneenkin ihmiseen.

Erityisiä erätaitoja ei metsäpoluilla välttämättä tarvita, mutta ruokapuolesta kannattaa pitää huolta. Riittävillä eväillä nimittäin varmistat, että koko seurue pysyy retken ajan hyvällä tuulella. Tee eväsleivät valmiiksi, pakkaa repun taskuihin pähkinöitä, rusinoita ja hedelmiä ja täytä retkipullot raikkaalla vedellä tai mehulla. Kirsikkatomaatit, marjat ja dippivihannekset ovat oivia eväitä ja välipalapatukoistakin saattaa olla suuri ilo. 

Koko päivän kestävälle retkelle kannattaa varustautua kunnon ruoalla. Kaada ruokatermokseen kuumaa keittoa tai lämmitä soppa paikan päällä. Kääräise perunat ja kasvikset folionyytteihin tai pyöräytä pasta-ateria kaasukeittimen avulla. Jälkiruoaksi kerätään marjoja, poksautellaan popcorneja trangialla tai paistetaan tikkupullia nuotiolla ja kaadetaan mukeihin höyryävää kaakaota.

Kori käteen ja sienimetsään!

Suomalaiset ovat hurahtaneet sienestykseen, eikä ihme, sillä metsä on syksyisin pullollaan herkkuja jos jonkinmoisia. Lyhyelläkin retkellä kannattaa pitää silmät auki ja seurata sienivaistoa, sillä rypäs kullankeltaisia kantarelleja tai herkullinen tattiapaja saattaa tupsahtaa eteen tuossa tuokiossa.

Kantarellin tunnistavat perheen pienimmätkin. Ensimmäiset keltaiset kantarellit työntyvät esiin sammalikosta jo kesäkuun loppupuolella ja niitä riittää kerättäväksi aina pakkasten tuloon saakka. Keltavahveronakin tunnettu kaunotar on kiitollinen kerättävä, sillä se sisältää harvoin toukkia. Kantarellista saa ihanaa muhennosta, se sopii piiraiden täytteeksi ja on omiaan myös pastan seuralaisena.

Metsäsienien kuninkaaksi tituleerattu herkkutatti on arvostettu ruokasieni. Sen tuntomerkit ovat kantarellin tavoin selkeät: kookkaan sienen lakki on väriltään ruskea, malto käsiteltäessäkin valkoinen ja tukeva jalka on usein tyvestään pyöreän tynnyrimäinen ja verkkokuvioitu. Heinäkuusta lokakuulle sesongissa olevan sienen maku on pähkinäinen, kermainen ja mieto, siksi se sopiikin kaikkiin sieniruokiin sekä raakana että kypsennettynä. 

Marjat ovat metsän makeinta antia

Metsämarjat ovat puhtaita, ravinnerikkaita, vitamiinipitoisia – ja täysin ilmaisia. Marjastaminen kuuluu jokaisen luonnossa liikkujan oikeuksiin ja on mitä mainiointa hyötyliikuntaa. Ämpärien täyttyessä askelia kertyy huomaamatta ja ajatus saa vapaasti vaeltaa. Mustikan ja vadelman tunnistavat pienetkin poimijat, joten metsäretkellä kannattaa välillä istahtaa mättäälle ja syödä suu siniseksi. Molemmat marjat ovat parhaimmillaan elokuussa.

Mustikka on havumetsien kasvi, joka viihtyy varjoisilla kangasmailla. Sitä kannattaakin etsiä pohjoisrinteiltä, hakkuualueen reunoilta ja rantatörmiltä. Metsämustikat saavat tumman värinsä antosyaaneista eli terveysvaikutuksistaan tunnetuista antioksidanteista, joiden määrä on sitä suurempi, mitä pohjoisempana mustikka kasvaa.

Runsaasti marjovia villivatukkoja löytyy etenkin nuorista taimikoista ja hakkuuaukioilta, mutta makea vadelma kasvaa myös tuoreilla kankailla, metsien reunamilla ja tienvarsilla. Urbaani marjastaja törmää vadelmiin hoitokaadettujen sähkölinjojen alla. Kahdessa kourallisessa vadelmia on saman verran C-vitamiinia kuin yhdessä mandariinissa, ja punainen marja on myös hyvä ravintokuidun lähde.

Sesongin marjat, sienet ja kasvikset näyttelevät itseoikeutetusti pääroolia myös Satokausi-keittiössä. Välipalaksi surautetaan mustikoista, omenasta, kaurahiutaleista ja kardemummasta makea smoothie. Suppiksista, kesäkurpitsasta ja valmiista perunagnoccheista syntyy muikea metsäsieni-gnocchipannu ja syksyn perunasatoa juhlistetaan nippusipulilla, yrteillä ja kermaviilillä ryyditetyillä hölskytysperunoilla, jotka tarjoillaan kalan kanssa. Ota reseptit talteen ja nauti loppukesän makumaailmasta! 

Hölskytysperunat

Neljälle

*= Sydänmerkki-tuote

  • 1 kg varhaisperunoita*
  • ¾  tl suolaa
  • 2 rkl öljyä*
  • 200 g kermaviiliä*
  • 2 dl tuoreita yrttejä* esim. tilliä, persiljaa ja minttua

Pese perunat. Kuumenna vesi kattilassa ja mausta se suolalla. Laita perunat kiehuvaan veteen ja keitä kypsiksi. Valuta hyvin ja jätä perunat kattilaan.

Lisää öljy, kermaviili ja hienonnetut yrtit. Sulje kansi ja ravista kattilaa voimakkaasti, jotta perunat hieman murskaantuvat ja ainekset sekoittuvat.  

Tarjoile hölskytysperunat esimerkiksi savustetun kalan kera.

Mustikka-kaurasmoothie

Kahdelle

*= Sydänmerkki-tuote

  • 250 g mustikoita*
  • 150 g omenaa*
  • 1 dl kaurahiutaleita*
  • ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • ¼ tl kardemummaa
  • 3 dl maitoa tai kaurajuomaa*

Laita mustikat tehosekoittimeen. Leikkaa omenat siemenettömiksi paloiksi ja lisää ne tehosekoittimeen yhdessä kaurahiutaleiden, sitruunan kuoren ja mehun, kardemumman sekä kaurajuoman kanssa. Aja sileäksi smoothieksi. Tarjoile heti.

Halutessasi voit koristella juoma-annokset omenasiivuilla ja syötävillä kukilla, kuten orvokeilla.

Metsäsieni-gnocchipannu

Neljälle

*= Sydänmerkki-tuote

  • ½ l suppilovahveroita, kantarelleja tai muita metsäsieniä*
  • 1 sipuli*
  • 3 valkosipulinkynttä*
  • 1 (n. 350 g) kesäkurpitsa
  • 3 rkl öljyä*
  • 500 g gnoccheja
  • ½ tl suolaa 
  • ¼ tl mustapippuria*
  • 50 g sinihomejuustoa
  • kourallinen rucolaa*

Putsaa sienet ja revi suuremmat sienet käsin pienemmiksi paloiksi. Pienet voi jättää kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele kesäkurpitsa.

Paista sieniä, kunnes niistä on enimmät nesteet haihtuneet. Lisää öljy ja sipulit, paista muutaman minuutin ajan, jotta sipulit pehmenevät. Lisää valkosipuli, kesäkurpitsa ja gnocchit. Jatka paistamista noin kymmenen minuutin ajan, kunnes gnocchit ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Murustele sinihomejuusto pannulle ja viimeistele ruoka rucolalla. Tarjoile heti.

 

Ota @sydänmerkki seurantaan Instagramissa ja Facebookissa, niin et missaa sydämellisiä reseptejä. Lisätietoa Sydänmerkistä.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.