Kaupallinen yhteistyö: Foodin

Maukas arki syntyy pienistä teoista ja yksinkertaisista valinnoista. Arkisemmatkin ateriat on helppo kohottaa uudelle tasolle suosimalla mahdollisuuksien mukaan sesongissa olevia kasviksia, luomutuotteita ja Suomessa valmistettuja hillittömän hyviä herkkuja. Niistä on tehty myös tämän kevään hittireseptit Herkutella-mangotorttu, eväsleivät currydippi-kikhernetahnalla ja sesongin vihanneksilla sekä linssicurrylla täytetyt munakoisot.

Laadukasta luomua, kiitos!

Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tavanomaista tiukemmat ehdot ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Luomutuotanto edistää ilmastonmuutoksen hillintää, tukee luonnon monimuotoisuutta sekä auttaa varmistamaan ruoan ja puhtaan veden riittävyyttä maailmassa. 

Täällä neljän vuodenajan maassa tuoreiden raaka-aineiden sesongit keskittyvät kesään ja syksyyn. Pitkien, valoisten kesäpäivien, suurien lämpötilavaihteluiden ja karujenkin kasvuolosuhteiden ansiosta luonto, kasvimaat ja puutarhat tarjoilevat meille superruokaa, joiden maku, vitamiinipitoisuus ja ravinnetiheys ovat maailmankin mittakaavassa ainutlaatuisia.

Luomun nimeen vannoo myös Foodin, kotimainen perheyritys, joka valmistaa ja maahantuo luomuelintarvikkeita ja luonnontuotteita. Puhtaiden kotimaisten raaka-aineiden saatavuus ei kuitenkaan ole aina taattu, joten välillä on turvauduttava tuontitavaraan. Meidän kaikkien onneksi ulkomaillakin tuotetaan ravintorikasta ja laadukasta luomua, jonka avulla jokainen suomalainen voi laajentaa omaa ruokarepertuaariansa.

Parempia vaihtoehtoja jokaiseen ruokapöytään

Vaajakoskella valmistettuja siemenlevitteitä, turkkilaisia luomulinssejä vai kenties luomukaakaota Etelä-Amerikasta? Valinnanvaraa on valtavasti ja maailman parhaat antimet ovat kauppareissun tai muutaman klikkauksen päässä kotioviltamme. Käsityö, oma tuotekehitys ja ketterä tuotanto ovat Foodinin vahvuuksia ja itse tekeminen kunnia-asia. Asiakaspalautetta, toiveita ja haaveita kuunnellaan herkällä korvalla. Kun tuotteiden kehittäminen, tuotantoprosessi ja reseptiikka ovat omissa käsissä, on toiveisiin helpompi vastata.

Suuri osa perheyrityksen tuotteista valmistetaan Vaajakosken tehtaalla, joka pyörii uusiutuvalla aurinkoenergialla – ja työllistää koko joukon keskisuomalaisia. Yhteisenä ylpeydenaiheena on tuhansia vuosia vanha tekniikka, jonka myllynkivien uumenissa syntyvät samettiset siemen- ja pähkinälevitteet sekä täyteläisimmät raakasuklaatuotteet. Niiden joukkoon kuuluu myös hittiuutuus Herkutella, jonka makumaailmaa muotoiltiin tehtaan tuotekehitetystiimissä neljän vuoden ajan. Herkutellassa käytetään palmuöljyn sijaan laadukasta MCT-öljyä ja se makeutetaan kookossokerilla.

Mehukas mango on sesongin herkullisin hedelmä

Mangon sesonki on maaliskuussa kuumimmillaan. Mango myydään avokadon lailla raakana, joten se vaatii vähintään parin päivän kypsytystä huoneenlämmössä. Akuuttiin mangonhimoon kannattaa siis varautua hyvissä ajoin etukäteen. Kypsymistä voi yrittää nopeuttaa säilyttämällä hedelmää etyleeniä tuottavien kasvisten kuten tomaatin tai omenoiden lähettyvillä. Syöntikypsä hedelmä tuoksuu makealta, antaa periksi painettaessa ja tihkuu leikattaessa keltaista mehua.

Keltaisena hehkuva mango on herkullinen välipala sellaisenaan. Hedelmäsalaattien lisäksi se maistuu jugurtin kera, smoothieen sekoitettuna, salaattien väripilkkuna ja suolaisissa alkupaloissa kinkun, savustetun kalan tai juustojen kanssa. Soseutettu mango sopii myös  erilaisiin marinadeihin ja kastikkeisiin.

Herkutella-mangotorttu

Tänään mango yhytetään yhteen suklaisen hasselpähkinä-raakasuklaalevitteen kanssa, kun Satokausi-keittiössä valmistuu suussa sulava Herkutella-mangotorttu. Kokeile suomalaiseen makuun kehitettyä, vastustamatonta Foodin Herkutellaa myös aamiaisella: sipaise levitettä paahtoleivälle, sekoita sitä puuron joukkoon tai dippaa suklaiseen herkkuun tuoreita hedelmiä ja marjoja!

Pohja:

Täyte:

Suklaa-kookosmannaganache:

Koristeeksi:

 

Valmista ensin pohja. Muussaa banaani ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Leikkaa mangosta puolikas irti kiven toiselta puolelta. Kuori ja leikkaa siivuiksi. Levitä siivut piirakan pohjalle.

Sekoita maizena ja ¾ kookosmaidosta keskenään ja jätä sivuun. Kaada loput kookosmaidosta kattilaan ja sekoita joukkoon Herkutella-levitä. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena-seos joukkoon ja anna pulpahtaa pari kertaa. Anna seoksen jäähtyä jonkun aikaa ja levitä se sitten piirakkavuokaan mangojen päälle. Laita torttu jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.

Suklaa-kookosmannaganachea varten sulata suklaa vesihauteessa. Mittaa kookosmanna ja vaahterasiirappi tehosekoittimeen ja surauttele sileäksi. Kaada tehosekoittimen käydessä sula suklaa seoksen joukkoon. Levitä ganache tortun pinnalle.

Koristele torttu kuorimaveitsellä suikaloidulla raakasuklaalla, kuivatuilla mangoilla ja tuoreella mintulla.

Eväsleivät currydippi-kikhernetahnalla ja sesongin vihanneksilla

Yksinkertainen on kaunista. Foodin Currydippi valmistetaan Vaajakosken tehtailla vain muutamasta raaka-aineesta samalla kivimylly-menetelmällä kuin Herkutellakin. Kokeile mantelista valmistettua ja currylla, paprikalla, valkosipulilla sekä chilillä maustettua soosia dippailun lisäksi salaattikastikkeeksi, kanan ja kasvisten maustamiseen tai vaikka hodareiden ja hampurilaisten väliin. Tai tee kuten me ja sekoita dipistä sekä kikherneistä täyteläinen tahna eväsleipiä varten. Muista sekoittaa ennen käyttöä!

Currydippi-kikhernetahna:

Lisäksi:

  • 2 siivua leipää per henki
  • avokadoa
  • suippopaprikaa
  • ituja/silmuja

 

Valmista ensin currydippi-kikhernetahna. Valuta kikherneet ja laita ne kulhoon. Muussaa kikherneet haarukan avulla, ei haittaa, jos osa kikherneistä jää kokonaisiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa tai enemmän sitruunamehua.

Leikaa leivät siivuiksi. Voitele sekä kansi- että pohjasiivut paksulti currydippi-kikhernetahnalla. Kasaa alemmalle leivälle lisäksi avokado- ja suippopaprikasiivuja ja ituja. Paina kansi kiinni. Kääräise leivät voipaperiin ja ota mukaan retkelle tai nautiskele heti aamu- tai välipalaksi virkistävän Flow-kahvin tai -kaakaon kera.

Linssicurrylla täytetyt munakoisot

Punaiset linssit ovat erinomainen kasviperäisen proteiinin lähde. Monikäyttöiset ja riittoisat linssit sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon, joten niitä kannattaa pitää kuivakaapissa aina pussillinen tai pari. Tänään punaiset linssit pääsevät kookosmaidon ja munakoisojen kera mausteisen curryn kainaloon!

Neljälle

Linssicurry:

 

Leikkaa munakoisoihin pituussuunnassa pisaran muotoinen aukko ja koverra lusikan avulla mahdollisimman paljon sisustaa pois. Varo rikkomasta munakoison pintaa. Hienonna sisusta ja siirrä sivuun, se käytetään linssicurryyn.

Kuumenna öljy miedolla lämmöllä pannulla. Paista munakoisoja pannulla välillä käännellen yhteensä noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat selkeästi pehmenneet. Mausta suolalla. Jätä sivuun jäähtymään.

Valmista linssicurry. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja munakoisojen sisus, paista muutama minuutti. Lisää juustokumina, curry, kurkuma ja chili. Paista vielä hetki.

Lisää punaiset linssit, tomaattimurska ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljakseen noin 20-30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos kastike muuttuu liian kuivaksi. Lisää lopuksi kookosmaito. Kastikkeen tulisi olla melko paksua, joten keitä sitä tarvittaessa hieman kasaan. Mausta limen mehulla, suolalla ja mustapippurilla. 

Laita munakoisot uunivuokaan ja täytä ne linssicurrylla. Jos currya jää yli, lusikoi se munakoisojen alle vuokaan. Ripottele munakoisojen päälle pankojauhot ja lorauta vielä hieman oliiviöljyä. Paista munakoisoja 200 asteessa puoli tuntia. 

Viimeistele tuoreella lehtipersiljalla tai korianterilla. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin tai keitetyn riisin kaverina.

Ps. Foodinin luomulaatuiset linssit löydät sekä S- että K-ryhmän kauppojen valikoimista!

Muista ottaa seurantaan myös Foodinin Instagram!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.