Kaupallinen yhteistyö: FREX

 

Sopimusviljelijä Rami Lilja seuraa sivupeilistä, kuinka kone kaivaa mullasta tasaiseen tahtiin potaatin poikineen. Pellosta nousee FREX-perunaa, joka on kasvatettu ympäristön ehdoilla ja perinteisiä viljelymenetelmiä kunnioittaen. Pääsimme päiväksi seuraamaan, millaista on viljelijän arki Etelä-Pohjanmaalla, täydellisen perunan syntysijoilla. Tervetuloa mukaan!

Ensimmäiset perunansa Rami Lilja nosti pellosta 8-vuotiaana. Siitä se ajatus kuulemma sitten lähti. Pari vuosikymmentä myöhemmin ylihärmäläinen Lilja Farms työllistää kymmenisen henkilöä ja tuottaa 3–4 miljoonaa kiloa perunaa joka vuosi. Muutaman viime vuoden ajan Lilja on tehnyt töitä FREX-perunan ja sen ainutlaatuisen tuotantoprosessin parissa. 

 

“Luettuani tuloksia siitä, kuinka ruoan ravitsemuksellinen laatu on romahtanut viimeisten vuosikymmenien aikana, ja kuinka elimistö kärsii ravinteiden puutteesta, ajattelin, että asialle on tehtävä jotain,” sanoo Lilja. “Kun kerran ravitsemuspuoli on ennen ollut kunnossa, lähdimme etsimään ratkaisuja ongelmaan historiasta ja perinteisistä viljelytavoista.”

Jos tässä vaiheessa vielä ihmettelet, että mikä ihmeen FREX-peruna, klikkaa edelliseen juttuun, jossa tutustuimme tarkemmin täydellisen perunan saloihin!

Maistuva peruna kasvaa muhevassa pellossa – vuoroviljelyä luonnon ja ympäristön ehdoilla

 

FREX-perunoiden viljelytapa yhdistää uusimman tietotaidon perinteiseen, luontoa kunnioittavaan ruoantuotantoon. Menetelmä sitoo hiiltä maaperään ja pyrkii kierrättämään ravinteet mahdollisimman luonnollisella tavalla. Hoidamme samalla sekä maaperää, ympäristöä että ihmistä”, toteaa Rami Lilja. “Tämä menetelmä on erittäin ystävällinen vesistöille, sillä ravinteet eivät karkaa täältä mihinkään. Samalla pyrimme pitämään maan vihreänä aina kun mahdollista, jotta maaperä pysyy hyvänä.” 

 

Vuoroviljelyllä onkin tärkeä merkitys FREX-perunan kasvatuksessa. Kahden peräkkäisen satokauden jälkeen pelto saa levätä muutaman vuoden. Silloin tiluksilla kasvaa vuoroviljelykasveja, jotka sitovat typpeä ja hiilidioksidia peltoon ja muokkaavat maaperää mahdollisimman otolliseksi seuraavaa satokautta varten. Kun kylvö jälleen alkaa, maa on taas täynnä voimaa, josta jalostuu FREX-perunalle ominainen koostumus ja maku.

“Meillä on tarkat vaatimukset, joiden on täytyttävä, ennen kuin mennään pellolle. Nämä perunat, joita tänään nostetaan, on pantu maahan kesäkuun ensimmäisinä päivinä”, kertoo Lilja. “Vanha kansa käytti vähän toisenlaisia keinoja kylvöajan määrittämiseen, sillä perinteiden mukaan perunankylvö kannattaa aloittaa vasta silloin, kun maa on lämmennyt niin, että tantereella tarkenee istua paljaalla takamuksella. Sitä ennen ei ollut pellolle asiaa.”

 

Ainutlaatuinen maku on huippuunsa hiotun tuotantoprosessin ansiota

Jokainen kasvukausi on omanlaisensa. Vaikka Suomen kesä on valoa tulvillaan, sademäärät vaihtelevat ja hellejaksot heittävät haasteita myös perunapelloille. Viljelijä on luonnon armoilla, eikä voi koskaan täysin ennustaa millainen sadosta muodostuu ja miltä peruna nostettaessa maistuu. Siksi jatkuva laaduntarkkailu on ehdottoman tärkeää. 

“Joka vaiheessa ihminen tarkistaa, mitä tehdään ja missä mennään. Kaikki lähtee siitä, kuinka hyvin kasvuprosessi etenee – nostamalla peruna terveenä maasta varastoon päästään jo pitkälle,” Rami Lilja painottaa. Varastossa FREX-perunan kosteus tasaantuu ja rakenne tiivistyy, mutta ainutlaatuinen maku, se syntyy mullan alla.

 

Aina uusin, nopein ja tehokkain tapa ei ole se paras vaihtoehto, joskus on hyvä ottaa opiksi perinteistä ja palata juurille. Lilja on samaa mieltä. “Vaikka monet pelaavat tällä alalla määrillä, me on lähdetty lähestymään asiaa ihan toisesta päästä. Tärkeintä ei nimittäin ole se määrä, vaan tuotteen ravitsemuksellinen laatu. Olemme huomanneet, että siinä samalla tulee se aito makukin kaupan päälle.”

Joko sinä olet ehtinyt maistaa FREX-perunaa? Jos täydellinen peruna ei vielä ole löytänyt tietään lähikauppasi laareihin, kiskaise kauppiasta hihasta ja pyydä tilaamaan tämän syksyn satoa valikoimiin ensi tilassa!

 

Lisää tietoa FREX:istä löydät osoitteesta www.frex.fi. Kurkkaa myös Satokausi-someen, sieltä löydät inspiroivia instareseptejä täydellisen perunan kokkaamiseen!