Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Mikä olisikaan parempaa pikkujoulupurtavaa kuin lautasellinen juustoja? Pöytään ladotaan sopivasti sesongin hedelmiä, kolmea tai neljää erilaista juustoa, kenties keko rapeita keksejä, pari siivua laadukkaita leikkeleitä sekä purkillinen pikkelöityjä kasviksia. Lasiin kaadetaan espanjalaista punaviiniä, joka jutustelee juustojen kanssa jouluisen granaattiomenahillokkeen säestäessä makujen sinfoniaa. Kynttilät viimeistelevät tunnelman – ja juhlat saavat alkaa! 

Sangre de Toro on suomalaisten suosikkiviini

Espanjalaisen, ympäristöystävälliseen tuotantoon panostavan Torresin viinitalon Sangre de Toro on yksi maailman tunnetuimpia punaviinejä. Rubiininpunainen klassikko on myös suomalaisten kestosuosikki, siitä kertoo myös juomalle annettu lempinimi: härkäviini. Keskitäyteläinen suosikkiviini pullonkaulassa kiikkuvine miniatyyrihärkineen on patsastellut päivällispöydissämme aina vuodesta 1972 asti. 

Garnacha- ja Carineña-rypäleistä sekoitettu, puoli vuotta tammitynnyreissä kypsynyt punaviini on maultaan mutkaton ja suutuntumaltaan pehmeä. Mehevän marjainen, mukavan mausteinen ja aavistuksen yrttinen punaviini on varma valinta niin lihapitoisille aterioille, kasvisruoan kaveriksi, juustojen kylkeen kuin sellaisenaankin nautiskeltavaksi. Tätä luomulaatuista ja maukasta moniottelijaa kannattaa kokeilla myös runsaan maalaissalaatin ja grillatun kanan kyytipoikana. Viinin kirkastamiseen ei ole käytetty liivatetta, kananmunaa tai muita eläinperäisiä raaka-aineita, joten Sangre de Toro Original Organic sopii vegaaniseenkin pikkujoulupöytään.

VINKKI! Sangre de Toro Original Organic on oiva vaihtoehto myös jouluruokien rinnalle. Viinin sametinpehmeät tanniinit ja hennon mausteiset aromit ovat omiaan sinappihunnutetun kinkun kyljessä ja jouluisten laatikoiden lempeiden makujen äärellä.

Sesongissa rubiininpunainen granaattiomena

Rubiininpunainen granaattiomena on verraton väripilkku marraskuisen harmauden keskellä. Hedelmän sisältävät mehukkaat siemenet ovat samaan aikaan pehmeitä ja rapsakasti rouskuvia. Reilusti C-vitamiinia ja rutkasti antioksidantteja sisältävä granaattiomena kuuluu vanhimpiin maailmassa viljeltyihin hedelmiin. Sillä herkuteltiin jo muinaisessa Persiassa, ja se kuuluu edelleen kiinteästi Lähi-Idän ruokakulttuuuriin. Punaisena hehkuvat siemenet tuovat piristävää potkua ja tuntuvan tujauksen eksotiikkaa myös tavallisiin arkiruokiin.

Siementen irrottaminen hedelmälihasta saattaa tuntua aluksi haastavalta, mutta se ei ole yhtään niin hankalaa kuin kuvitellaan. Tapoja on monia. Yksi halkaisee hedelmän kahtia ja koputtelee puisella kapustalla siemenet syvään kulhoon. Toinen irrottaa siemenet veden alla, jolloin voimakkaan värinen mehu ei pääse roiskumaan ympäri keittiötä. Kolmas leikkaa hedelmältä hatun, jakaa granaattiomenan lohkoihin ja ryhtyy erottelemaan siemeniä hedelmälihasta rypäs kerrallaan. Kaikki keinot ovat sallittuja!

Nauti kirpeänmakeaa granaattiomenaa aamiaisjogurtin kaverina tai lisää mehukkaita siemeniä lounassalaattiin. Ripottele rubiininpunaisia jalokiviä jälkiruokiin, viimeistele niillä halloumiranskalaiset tai lusikoi lautaselle uunijuuresten, tofun tai kalan kera. Granaattiomenan punaisesta mehusta valmistuu muikean makuinen siirappi, joka maistuu mahtavalta erilaisissa juomissa tai vaikka jäätelön lisukkeena. Myös jouluista granaattiomenahilloketta kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Juhlista pikkujouluaikaa juustotarjottimella, granaattiomenahillokkeella ja espanjalaisella punaviinillä

Kaikki rakastavat kylmenevinä alkutalven iltoina kotimaisia juustoja ja punaviiniä. Juustotarjottimen valikoimaan kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, sillä kaikki juustot eivät välttämättä tule toimeen punaviinin kanssa. Viinin täyteläinen maku saattaa nujertaa kevyempien juustojen aromit, kun taas kermaiset juustot saavat viinin usein maistumaan  ikävän metalliselta. Punaviinin seuralaiseksi juustolautaselle kannattaakin valita hieman kypsyneempiä, kovempia juustoja. 

Kun pikkupurtavan tärkeimmät elementit on valittu, suosittelemme lisäämään juustolautaselle jotain makeaa. Hillojen ja hedelmien sokeri rakentaa maistuvan sillan viinin ja juustojen välille. Siksi Satokausi-keittiössä syntyy sesongin hedelmästä täyteläinen granaattiomenahilloke, joka saa mausteista makua kanelista, tähtianiksesta ja neilikasta. Inkivääri ja sitruunankuori tuovat jouluiseen granaattiomenahillokkeeseen raikkautta ja hapokkuutta, jonka ansiosta herkku sopii hyvin kermaisempienkin juustojen kyytipojaksi. Herkullisen hillokkeen pohjana käytetään kasaan keitettyä Sangre de Toro Original Organic -punaviiniä. Samaa espanjalaisklassikkoa kaadetaan myös laseihin juustolautasen kanssa. 

Miellyttävimmän makuelämyksen saat, kun avaat punaviinin hyvissä ajoin, jotta se ehtii hengittää. Jos keittiöstäsi ei löydy dekantteria tai viinikarahvia, voit kaataa viinin valmiiksi laseihin odottamaan ruokavieraita. Kun viini pääsee kosketuksiin hapen kanssa, se maistuu ja tuoksuu vieläkin paremmalta!

Jouluinen granaattiomenahilloke juustoille

noin 3 dl valmista hilloa

 

  • 2 dl Sangre de Toro Original Organic -punaviiniä
  • 325 g / 3 dl granaattiomenan siemeniä mehuineen
  • 110 g minihillosokeria
  • 1 cm pala kuorittua inkivääriä raastettuna
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • 2 tähtianista
  • 5 kokonaista neilikkaa
  • 1 kanelitanko

 

Kaada punaviini kattilaan ja anna sen porista matalalla lämmöllä, kunnes viiniä on jäljellä yksi kolmasosa alkuperäisestä määrästä. 

Irrota sillä aikaa granaattiomenan siemenet. Tarvittavan määrän siemeniä saat 2–3 keskikokoisesta hedelmästä. Lisää siemenet ja loput ainekset samaan kattilaan kasaan keitetyn punaviinin kanssa. Keitä hilloketta matalalla lämmöllä 10 minuuttia.

Siirrä hillo tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoile hilloa kotimaisten juustojen seurana. Hillon lisäksi voit tarjoilla juustojen kanssa myös hunajassa pyöriteltyjä pähkinöitä ja pikkelöityjä kasviksia.

Hillo säilyy puhtaassa purkissa jääkaapissa muutamia päiviä.

 

Käytetyt juustot: Helsingin Meijeriliike Ullanlinna -valkohomejuusto, Saloniemen Juustolan Työvoitto -gouda, Jukolan Juuston Aito -cheddar.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.