Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Kevät tekee tuloaan ja aurinko lämmittää päivä päivältä enemmän. Hanget hupenevat silmissä, valo lisääntyy ja aurinkolaseillekin on taas käyttöä. Vuoden ensimmäisen grillaushetken tähtinä loistavat sesongin sitruuna, bataatti, kurkuma ja verigreippi. Sesonkivihannesten valikoimaa täydentävät upouudet kokkausvalmiit uuni- ja grillikasvikset, jotka kypsyvät nopeasti ja helpottavat grillimestarin elämää. Tutustu uutuustuotteisiin ja nappaa talteen kevään kätevimmät reseptit!

Paista parilalla tai kiepauta kasvisnyyteiksi

Helposti ja nopeasti kypsyvät Apetit Uuni- ja grillikasvikset ovat jokaisen grillimestarin unelma. Käyttövalmiit ja muikeaksi maustetut kasvikset on kätevä kaataa suoraan grillinkestävään vuokaan tai kääräistä folioon yhdessä kalan, lihan tai kasviproteiinien kanssa. Parilalla paistettuna grillikasvikset imevät itseensä suloisen savuisen maun. Ja kun grillikausi myöhään syksyllä pannaan pakettiin, uuni- ja grillikasvikset kypsennetään kotiuunin lämmössä. 

Herkullisia makumaailmoja on kolme. Puutarhan yrtit pitävät sisällään perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa sekä sitruunaa, timjamia, kuminaa ja valkosipulia. Chilin ystävä ilahtuu miedosti tulisesta vaihtoehdosta: grillikasvisten lempeän chilinen vaihtoehto saa makunsa mm. bataatista, parsakaalista, punasipulista. Uuni- ja grillikasvikset hunajainen hellii makuhermoja hunajalla, basilikalla ja mustapippurilla höystetyillä lantulla, porkkanalla ja kesäkurpitsalla.

Käyttövalmiiden grillikasvisten avulla kerrytät helposti myös päivittäistä puolen kilon kasvisten syöntisuositusta!

Grillattu sitruunakanakulho

Kevät on sitrusten kulta-aikaa! Juuri nyt sesongissa on espanjalainen Primofiori-sitruunalajike. Kaikkien sitrusten mehua voi käyttää sekä suolaisiin ruokiin että makeisiin herkkuihin. Hapokas mehu raikastaa ja korostaa ruoan omaa makua, siksi suolan lisäämisen sijaan kannattaakin kokeilla ensin sitrusmehun vaikutusta. Sitrushedelmien aromaattinen kuori  antaa mukavaa makua kastikkeisiin, patoihin ja leivontaan. Pese hedelmien kuori perusteellisesti ennen käyttöä. Raasta keltainen pinta varovasti, ettei terä ulotu valkoiseen ja kitkerään osaan. Me kokkasimme keväisen sitruunan kylkeen kvinoaa, kanaa sekä hunajaisia grillikasviksia. Sitruunakanakulho nautitaan raikkaan sitruuna-tahinikastikkeen kera!

Neljälle

Sitruunakana:

  • 600 g kanan paistileikettä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
  • ½ dl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
  • 2 rkl fariinisokeria
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

  • 1 pss Apetit Uuni- ja grillikasviksia (Hunajainen)
  • 1 ½ dl kvinoaa
  • pala punakaalia
  • sitruunalohkoja

Sitruuna-tahinikastike:

  • 1 dl tahinia
  • 2 sitruunan mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • n. 2 rkl vettä

 

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna rakuuna. Sekoita valkosipuli ja rakuuna rypsiöljyn, sitruunan kuoren ja mehun, soijakastikkeen, balsamietikan ja fariinisokerin kanssa marinadiksi. Sekoita marinadi kanojen joukkoon. Laita jääkaappiin marinoitumaan 1-4 tunniksi.

Grillaa kanat kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa siivuiksi.

Laita Uuni- ja grillikasvikset grillinkestävään vuokaan ja kuumenna grillissä läpikotaisin, noin 10 minuutin ajan välillä sekoitellen.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi punakaali ohuelti.

Sekoita kaikki sitruuna-tahinikastikkeen ainekset keskenään. Lisää vettä sen verran, että kastikkeessa on hyvä koostumus. 

Jaa kvinoa, Uuni- ja grillikasvikset ja punakaali neljään kulhoon. Lisää grillattu kana. Viimeistele sitruuna-tahinikastikkeella ja sitruunalohkoilla.

Kala-grillikasvisnyytit kurkuma-valkosipulivoilla

Myös kirpeä kurkuma on keväällä sesongissa. Tuoretta kurkumaa käytetään inkiväärin tavoin. Kuori tuore kurkuma tai harjaa huolellisesti, raasta, hienonna veitsellä tai jauha morttelissa. Kauniin keltainen kurkuma sopii muusiin, riisiin, kastikkeisiin, keittoihin tai patoihin. Me raastoimme sitä herkulliseen maustevoihin, joka kruunaa grillissä kypsennetyt kala-grillikasvisnyytit!

VINKKI! Tuore kurkuma sisältää paljon kurkumiinia, joka värjää helposti kädet ja työvälineet. Parhaiten sen saa pois hankaamalla käsiä ensin rypsiöljyllä ja pesemällä sitten kädet esim. miedolla käsitiskiaineella. Leikkuulauta kannattaa suojata leivinpaperilla.

Neljälle

Kala-grillikasvisnyytit:

  • 1 pss Apetit Uuni- ja grillikasviksia (Puutarhan yrtit)
  • 600 g kirjolohifilettä
  • suolaa ja valkopippuria
  • tuoretta timjamia
  • sitruunalohkoja

Kurkuma-valkosipulivoi:

  • 50 g voita
  • 1 rkl tuoretta kurkumaa raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • valkopippuria
  • tuoretta timjamia

 

Valmista ensin kurkuma-valkosipulivoi alla olevan ohjeen mukaan.

Leikkaa foliosta neljä reilun kokoista palaa ja leivinpaperista hieman pienemmät palat. Asettele leivinpaperi folioiden keskelle. Jaa Uuni- ja grillikasvikset leivinpapereille. 

Leikkaa kirjolohesta nahka pois. Poista myös ruodot tarvittaessa. Leikkaa kala neljäksi palaksi ja asettele palat kasvisten päälle. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa maustevoi siivuiksi ja jaa ne kalojen päälle. Lisää nyytteihin myös tuoretta timjamia ja sitruunalohkoja.

Kääräise foliot nyyteiksi ja asettele grilliin epäsuoraan lämpöön. Kypsennä 15–20 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Tarjoile heti!

Kurkuma-valkosipulivoi:

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Kuori kurkuma ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kannattaa suojata leikkuulauta leivinpaperilla, sillä kurkuma värjää herkästi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. 

Sekoita kurkuma ja valkosipuli pehmeään voihin. Mausta ripauksella valkopippuria ja hienonnetulla tuoreella timjamilla. 

Kääräise maustevoi leivinpaperin avulla kääröksi ja nosta puoleksi tunniksi pakastimeen tai pariksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

Helppo feta-pinaattipiirakka

Kevään sesonkikasviksena tunnettua ananaskirsikkaa tuodaan Kolumbiasta. Feta-pinaattipiirakalle hedelmäisyyttä antava ananaskirsikka ei nimestään huolimatta ole sukua kirsikoille, ja ananakseenkin sen yhdistää lähinnä maku. Ananaskirsikoita käytetään yleensä leivosten koristeluun, mutta se on hieno hedelmä myös naposteluun, salaatteihin ja uuniruokiin – tai superhelppoihin suolaisiin piirakoihin!

  • 1 kpl valmista piirakkataikinaa

täyte:

 

Sulata piirakkataikina ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Sulata pinaattikeitto. Sekoita pinaattikeiton joukkoon kananmunat ja reilu puolet juustoraasteesta. Levitä seos piirakkapohjan päälle. Murustele fetajuusto ja halkaise ananaskirsikat, lisää ne piirakan pinnalle (jätä muutama ananaskirsikka koristeeksi). Ripottele piirakan päälle loput juustoraasteesta.

Paista feta-pinaattipiirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Rings-platter karamellisoitu sipuli -dipin ja bataattihummuksen kanssa

Sesongin bataatista on olemassa useita värimuunnelmia, mutta yleisin niistä on oranssi. Bataatti soveltuu erinomaisesti keittoihin, uunijuuresten tapaan valmistettavaksi, soseutettuna makeaan ja suolaiseen leivontaan sekä vuokaruokiin. Yhdessä tahinin, kikherneiden ja sitruunan kanssa siitä syntyy myös erinomaista hummusta, joka maistuu upouusien naposteluherkkujen, Apetit Ringsien kanssa mahtavalta!

Illanistujaisiin ja leffailtoihin täydellisesti sopivat rapeat Ringsit ovat gluteenittomia, laktoosittomia ja soijattomia. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun: porkkanaa koko perheelle, trendikästä bataatti-kikhernettä ja kasvijauhista uusia makuja metsästävälle. Valmista uunissa, lykkää air fryerin uumeniin tai paista Ringsit rapeiksi paistinpannulla!

  • 1 pss kutakin Apetit Ringsiä

Karamellisoitu sipuli -dippi:

  • 3 sipulia
  • 1 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl fariinisokeria
  • 100 g ranskankermaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna

Bataattihummus:

  • ½ bataatti (n. 250 g)
  • 2 + 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 rkl tahinia
  • ½ tl suolaa
  • vettä
  • chilihiutaleita

 

Valmista ensin dippikastikkeet ohjeiden mukaan.

Kypsennä Ringsit pakkausten ohjeiden mukaan ja tarjoile karamellisoitu sipuli -dipin ja bataattihummuksen kanssa.

Karamellisoitu sipuli -dippi:

Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä ja lisää sipulit, suola ja fariinisokeri. Kuullota sipuleita välillä sekoitellen noin puolen tunnin ajan, kunnes ne muuttuvat kauniin karamellisoiduiksi. Laske lämpöä, jos sipulit meinaavat palaa. Anna jäähtyä.

Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto keskenään. Sekoita joukkoon karamellisoidut sipulit ja hienonnettu ruohosipuli.

Bataattihummus:

Kuori ja kuutioi bataatti. Levitä kuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja sekoita joukkoon 1 rkl öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda bataatteja 200 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä.

Siirrä bataatit tehosekoittimeen. Valuta kikherneet ja lisää ne bataattien joukkoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja lisää se, sitruunanmehu, tahini ja suola tehosekoittimeen. Surauttele mahdollisimman sileäksi hummukseksi, lisää vettä sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Hummus ei saa olla liian jäykkää.

Lusikoi hummus tarjoilukulhoon ja viimeistele chilihiutaleilla.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.