Kaupallinen yhteistyö: Visit Hämeenlinna

Innovatiivisesti työstettyjä villiyrttejä, kesäkasviksia ja tuoreilla marjoilla koristeltuja cocktaileja järvimiljöössä. Tätä kaikkea tarjoaa Hämeenlinna, jonka terasseihin ja bistroihin kävimme tutustumassa. Satokausikalenterin tiimin lisäksi matkaan lähti tamperelainen ruokavaikuttaja ja toimittaja Janica Brander. 

Cafe & Rent Mahlia: Marjaisia drinkkejä ja vesiretkeilyä

Aloitimme herkullisen kesäpäivänä Mahlianpuistosta, jossa toimii kolmatta kesää Cafe & Rent Mahlianpuisto, yksi Hämeenlinnan suosituimmista terasseista. Erikoiskahvien lisäksi tarjolla on laaja cocktail-valikoima täynnä kesän makuja, ja myös mocktail-menu on vakuuttava. Vanajaveden auringonlaskua voi ihailla vaikka mansikkalemonadea, persikkajääteetä tai melonimojitoa siemaillen. Jos täydellinen kesäpäivä pitäisi kiteyttää yhteen hetkeen, se on kylmä drinkki Mahlianpuiston terassilla, laineiden liplattaessa taustalla. 

Kahvila toimii myös vuokraamona. Cafe & Rento Mahlianpuistosta voi vuokrata sup-lautoja, vesijettejä ja sähköpotkulautoja, ja kahvilalla on oma laituri, josta vesiretken voi aloittaa kätevästi. 

Rantakasino: Kaupungin suurin kasvispizza?

Vanajaveden rannalla sijaitsee myös legendaarinen Rantakasino terasseineen. Kassunakin tunnettu Rantakasino on paikka, josta Hämeenlinnan terassikesä alkaa. Tunnelma on rento, ja paljasjalkainen hämptonilainen bongaa täältä aina vähintään yhden tutun. Ravintolaan pääsee kätevästi myös Tampereelta, sillä Hopealinjojen risteilyalusten laituri sijaitsee Rantakasinon edessä. 

Isommankin seurueen nälkä taittuu valtavalla kasvispizzalla, joka on täytetty grillatulla munakoisolla, kesäkurpitsalla, paprikalla, mozzarellalla ja grana padano -juustolla. A-, B-, C- ja E-vitamiineja voi tankata myös näin!

Kesällä kuuluu nauttia ainakin yksi muikkukori, joten napostelimme myös rapeat muikut valkosipulimajoneesin kera sekä talon kuuluisan chiliburgerin bataattiranskalaisilla. Suolapalat huuhdottiin alas Tornion Panimon raikkaan happamilla mustaherukka- ja pihlajanmarjaoluilla, joilla on veikeät nimet: Herutus ja Ketutus.

Birgitta: Pala Pariisia Hämeenlinnan torilla

Seuraavaksi suuntasimme Hämeenlinnan torille terassiravintola Birgittaan, joka huokuu vanhan ajan tunnelmaa. Viehättävässä paviljongissa on ollut kahvilatoimintaa jo 1800-luvulla, ja Birgitta on toiminut siinä vuodesta 2007 lähtien.

Birgitassa voi nauttia viilentävillä yrteillä koristeltuja drinkkejä, laatuoluita ja viinejä. Tiskillä tuoksuvat tuore minttu ja lime, ja baarimestari Jari Wilskan työskentelyä on ilo katsella. Täällä ei muovituoppeja näy, vaan kaikki juomat tarjoillaan laseista, ja terassikalusteet sopivat paviljongin henkeen. 

Kilistelimme huurteisilla drinkeillä Birgitan yrittäjän Mika Partasen kanssa, ja seuraamme liittyi myös Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Molemmat kehuivat Hämeenlinnan ravintolakulttuuria, joka kehittyy nyt harppauksin. Hämeenlinnassa on kehittyvän kaupungin virettä ja aktiivisia yrittäjiä. Vetovoimaa luo myös sijainti: Helsingistä ja Tampereelta on Hämeenlinnaan vain tunnin junamatka, joten illalliselta ehtii halutessaan yöksi kotiin.

Parinsadan metrin päässä terassista on Birgittan emoravintola, vuonna 1995 perustettu oluttupa Birger. Mika Partanen vinkkasi, että Birgerin etanat ja toastit ovat Hämeenlinnassa jo käsite. Ravintolassa järjestetään myös kiinnostavaa ohjelmaa, kuten keskustelutilaisuus Perjantai-Parlamenttia, ja Birger onkin kulttuuriväen suosiossa. 

Street Vintti Wine & Dine: Metsän maut lautasella

Street Vintti Wine & Dine tuo metsän maut Hämeenlinnan ydinkeskustaan. Kyseessä on kehuttujen Ravinteli Vintin ja Uoman tiimin viinibistro. Street Vintin rakennuksessa toimii myös yrityksen fast casual -hampurilaisravintola Puisto Brgr, ja ravintoloilla on yhteinen, kauniilla takorautakalusteilla sisustettu terassi.

Liitutaululistan vaihtuvasta valikoimasta löytyy sardiineja, juustoja, oliiveja ja hattulalaisen Katinalan leipomon leipää. Välillä ravintolassa vierailee tiimin keittiömestari, ja tällöin tarjolla on huikeita bistroannoksia. Vierailuajat kannattaa tarkistaa ravintolan nettisivuilta, sillä tätä elämystä et halua ohittaa. 

Ravintoloitsija Joakim Parkkonen valotti meille annosten saloja. Ravintola käyttää runsaasti kotimaisia villiyrttejä ja kasviksia, jotka säilötään ja kypsytetään innovatiivisesti. Umaminen siitakesieniannos oli marinoitu misolla, ja lautaselta löytyi villihorsmaa ja pähkinöitä. Karitsatar sai potkua fermentoidusta chilistä, ja annoksen kruunasi suolaheinä. Ateria päättyi suklaamoussella, suolakinuskilla ja aprikoosilla täytettyyn tartalettiin, joka oli koristeltu aidoilla pelargonian ja samettikukan lehdillä. 

Juomavalikoimassa on Ranskan, Saksan, Italian, Itävallan ja Espanjan laatuviinejä. Ravintolan erikoisuus ovat saket, ja testasimme kasvispitoiseen menuseen sopivan, yuzulla maustetun saken. Japaninsitruunaksikin kutsuttu, antioksidanttipitoinen hedelmä luo juomaan kauniin keltaisen sävyn. 

Ajattelimme jokaisen ruokalajin kohdalla, että nyt huippu on saavutettu, mutta seuraavaksi pöytään saapui vielä upeampi makusinfonia. Tässä on ravintola, johon kannattaa tulla vaikka sadan kilometrin päästä. Street Vintin taso on kirkkaasti keskieurooppalainen, mutta hintataso on maltillinen, eikä pöytää tarvitse jonottaa kuukausikaupalla.

Vanai Bistro & Bastu: Bistroruokaa ja urbaani sauna

Päivän päätteeksi palasimme Vanajaveden rantaan ja tutustuimme Vanai Bistro & Bastuun. Varikonniemessä sijaitsevassa vanhassa tiilitalossa on ravintola, kokoustilat ja sauna. Värikkäillä ryijyillä sisustetusta bistrosta tulevat mieleen Tallinnan ja Berliinin boheemit kulttuurikorttelit.

Valitsimme ilahduttavan kasvispitoiselta listalta siikacevichen chilin, kevätsipulin ja piparjuurikreemin kera. Mikä raikkaus ja täyteläisyys! Paahdettujen tomaattien, kevätsipulin, pistaasin ja basilikan kanssa tarjottu, valuva burrata nostatti ihastuneita huokauksia. Pääruoaksi jaoimme Vanai Bowlin: rapeaa salaattia, kirpsakkaa retiisiä, raikasta minttu-hernehummusta, mehevää melonia, pikkelöityä punakaalia ja Jalotofua. Kevyt ja kuitupitoinen ateria oli tasapainottava päätös päivän syömingeille.

Jälkiruoaksi nautimme cocktailit, jotka ovat Vanain bravuuri. Garden Gnome on sukellus puutarhan marjapensaisiin, sillä drinkissä maistuvat tuoreet vadelmat ja karhunvatukat. Mansikat ja tuore minttu pääsevät oikeuksiinsa Strawberry Margaritassa. 

Vanaissa suositaan suomalaisia raaka-aineita, ja juomiin luodaan hapokkuutta esimerkiksi raparperista, karpalosta ja kuusenkerkästä tehdyillä uutteilla. Kaikki cocktailit voidaan tehdä alkoholittomina, ja tällöin alkoholi korvataan juuri tisleillä. Artesaanicocktailien eteen nähdään vaivaa, ja laseista löytyy suorastaan pieniä taideteoksia. Hinnat eivät kuitenkaan stressaa lompakkoa. 

Vanain sauna oli vierailumme aikana rakennusvaiheessa, mutta ihan pian päästään nauttimaan löylyistä ja porealtaan kuplista. Saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön, mutta osa vuoroista pidetään kaikille avoimina. Kaupunki aikoo rakentaa rantaan laiturin uimakoppeineen, ja tulevaisuudessa Vanain terassilta pääsee laiturille pitkospuita pitkin. 

Kaupunki, johon haluaa jäädä

Illallinen suli mukavasti kävelyretkellä Varikonniemen vehreässä metsässä. Ping historiasta kiinnostuneet: metsässä voi tutkia sodanaikaisten varikkojen raunioita, joista kaupunginosan nimi juontaa. Historia ja urbaani kehitys lyövät Hämeenlinnassa kättä vähän joka kolkassa, ja kaupunki ja sen ravintolakenttä ovat nyt äärettömän kiinnostavassa kehitysvaiheessa.

Juna-asema on vain kivenheiton päässä Vanaista, mutta malttaako täältä lähteä kotiin ollenkaan? Tämän kokemuksen jälkeen Hämeenlinna ei ole vain kaupunki, jonka läpi suhautetaan junalla matkalla Tampereelta Helsinkiin. Se on paikka, johon haluaa varta vasten tulla ja jäädä.

Tervetuloa terassikierrokselle Hämeenlinnaan: https://www.hameenlinna.fi/terassit

Lisää vinkkejä Hämeenlinnan ravintoloista ja matkailukohteista löydät Visit Hämeenlinnan sivuilta www.visithameenlinna.fiFacebookista ja Instagramista @visithameenlinna

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista. 

Matkassa mukana olleen Janica Branderin herkkuseikkailuita voi seurata Savusuolaa-blogista ja Instagramissa kanavasta @janicabee.