Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Pääsimme viime viikolla Apetitin matkassa retkelle Säkylässä sijaitsevalle Räpin koetilalle. Saimme maistella eri hernelajikkeita ja kulkea pitkin koetilan vihreitä peltoja. Nyt kerromme teillekin millainen matka suomalaisten suosikkivihannes herneellä on pellolta pakastimeen!

pinaatti
Pinaatin ensimmäinen sato on jo korjattu
Kotimaista kikhernettä koeviljellään Räpin koetilalla

Räpin koetila

Räpin koetila on Suomen ainoita yrityksen ylläpitämiä koetiloja ja sen toiminta on jatkunut jo vuodesta 1954 saakka. Koetoiminta alkoi aikanaan sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla, mutta laajentui kattamaan laajasti muitakin avomaankasveja, kun Lännen Tehtaat ryhtyi viljelyttämään ja valmistamaan Säkylässä laajaa valikoimaa pakastekasviksia.

Kaikki Apetitin sopimusviljelytykseen valitut lajikkeet ja menetelmät kokeillaan Räpillä ennen käyttöönottoa. Kuluvalla satokaudella on käynnissä lajike-, lannoitus- tai viljelytapakokeita mm. herneelle, lantulle, porkkanalle ja pinaatille. Koetilalla myös kokeillaan mahdollisten uusien pakasteiksi soveltuvien kasvien kasvattamista ja tällä hetkellä pelloilla kasvaa mm. kikhernettä ja härkäpapua.

herne

Herne

Herne on yksi vanhimmista viljelykasveista ja se soveltuu monenlaisiin ruokiin. Apetit on Suomen suurin pakasteherneiden viljelyttäjä, tavanomaisten herneiden lisäksi viljelytetään myös luomuherneitä. Pakasteherne on Apetitin klassikkotuote ja se on tuttu näky suomalaisten keittiöissä. Pakasteherne on valmis nautittavaksi sulatuksen jälkeen eikä sitä kannata ylikypsentää, jotta sen erinomainen maku ja väri säilyvät.

Herneen matka pakastimeen alkaa jo keväällä, kun viljelytyspäällikkö tekee suunnitelmat, jotka ottavat huomioon eri lajikkeet, tilat, aikataulut, puinnin ja koneiden käytön. Koko sato pitää saada pakastettua juuri parhaaseen aikaan, jotta herneet ovat sopivan makeita ja pehmoisia. Hernettäkin on olemassa useita eri lajikkeita. Pakasteherneeksi valitaan lajikkeita, jotka ovat makeita, napakoita ja tasavärisiä. Lajikkeita testataan koetilalla useampi vuosi ennen viljelyyn pääsyä.

Apetitin herneet viljellään Vastuuviljely-menetelmällä. Kotimaisten kasvisten viljelyssä noudatettu menetelmä tarkoittaa sitä, että kasvikset on viljelty mahdollisimman laadukkaiden, turvallisten ja ympäristölle kestävien viljelymenetelmien avulla. 

hernepuimuri

Pelloilta herneet kerätään komeilla hernepuimureilla. Hernepuimureita on Suomessa vain muutama ja ne kaikki ovat Apetitin omistuksessa. Puimurin rummun paine avaa palot ja irtonaiset herneet siirtyvät rummun rei’istä säiliöön. Puimurit ja puintitiimi ovat loppukesästä varsin kiireisiä, sillä kolmen puimurin tehtävänä on kiertää kaikki sopimusviljelijöiden hernepellot. Hernesadon tavoitteeksi on tälle kesälle asetettu neljä miljoonaa kiloa – ja jokaikinen herne on pellolta pakastimessa alle kahdessa tunnissa. Siksi hernetilojen on oltava mahdollisimman lähellä tehdasta. Voi siis todellakin sanoa, että ostaessasi pakasteherneitä ostat tuoreita herneitä!

Pakasteherneet soveltuvat monenlaisiin ruokiin. Kokeile vaihteeksi Satokausikalenterin hernehummusta tai Apetitin hernemojitoa ja hurmaannut herneestä taas uudestaan!

herne

Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.