Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki

 

Syksy on suomalaisten raaka-aineiden kannalta parasta aikaa järjestää juhlat. Tässä artikkelissa keskitytään ympäristöystävällisten ja vastuullisten juhlien suunnitteluun, joiden lähtökohtana on turvaväleistä huolehtiminen ja hyvä käsihygienia. 

Haluamme olla mukana tukemassa vastuullisempaa ja ympäristöä paremmin huomioivaa kulutusta. Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä. Merkin kriteerit huomioivat koko tuotteen elinkaaren ja se löytyy ainoastaan ympäristön ja terveyden kannalta paremmista tuotteista. Joutsenmerkin avulla hyvät valinnat onnistuvat helposti. 

Tässä artikkelissa keskitytään helppojen ja vastuullisten juhlien suunnitteluun. Artikkelin kuvat on otettu Suomen ensimmäisessä Joutsenmerkki-talossa, jonka asunnot ovat omistusasuntoja! Lukukokemuksen lopusta löytyy ihanan vadelmakakun resepti. Kannattaa lukaista myös artikkelisarjan ensimmäinen artikkeli, jossa käsitellään kodin kemikaaleja.

 

Mitä haluat juhlistaa ja kenen kanssa?

Juhlien suunnittelu lähtee yleensä liikkeelle juhlien teeman valinnasta, päivämäärän lukitsemisesta ja  kutsuvieraslistan suunnittelusta. Mitä suurempia juhlia olet järjestämässä, niin sitä aikaisemmin yleensä kutsut lähetetään. Normaalisti kuukausi on sopiva varoaika ja kutsussa kannattaa pyytää vastausta, jotta tiedät montako henkilöä juhliin on saapumassa. Samalla vieraat voivat ilmoittaa mahdolliset erityisruokavalionsa. 

Toki pienet juhlat voi tempaista vaikka tunnin varoitusajalla, jos siltä tuntuu. Kaiken ei tarvitse olla aina niin virallista. Kaikki nämä seikat vaikuttavat juhlien kustannuksiin, joten laadi omalle kukkarollesi sopiva budjetti. Joskus on paikallaan käyttää ulkopuolisia palveluita. Mieti mitä haluat tehdä itse ja mitä ostat valmiina. Kun olet saanut valittua juhlien teeman ja tiedät osallistujamäärän, niin aloita inventointi. Tarkista pöytäliinojen, tuolien, pöytien ja astioiden riittävyys. Lainaa tai vuokraa tarvittaessa niitä lisää ja pidä kirjaa keneltä lainasit mitäkin.


Juhlatila on JM Suomen rakennuttamassa Joutsenmerkki-kodissa

 

Jokaiselle parasta, myös ympäristölle

Juhlien teema määrittää pitkälti sen mitä juhlissa tarjoillaan. Syksyllä on olemassa vakiintuneita juhlia, kuten rapujuhlat, joissa ruoka sekä juoma ovat etukäteen selkeästi tiedossa. Juhlan järjestäjän tulee päättää onko juhlissa pelkkä kakkupöytä, lounas, päivällinen vai jopa yöpala? Entä millaiset juomatarjoilut juhliin valitaan, järjestetäänkö noutopöytä vai tarjoillaanko annokset pöytiin? Myös juhlatila saattaa monesti laittaa rajoitteita esimerkiksi istumisjärjestyksen suhteen. 

Toinen suuri kysymys on, että tehdäänkö tarjottavat itse vai hankitaanko ne pitopalvelusta tai kaupasta. Myös ruoan ja juoman valmistuksessa käytettävissä materiaaleissa tulee kiinnittää huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen. Oletko esimerkiksi koskaan pohtinut millaisen pussin läpi suodatat kahvisi? Suomalaisessa juhlakulttuurissa kahvi on keskeisessä osassa ja täällä juodaan paahdettua kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Juhlien järjestämisessä kuluu melkoinen määrä suodatinpusseja ja leivinpaperia, joten niiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Yksi Joutsenmerkin keskeisimmistä vaatimuksista suodatinpussille ja leivinpaperille on niissä käytetyn puuraaka-aineiden jäljitettävyys ja sertifiointi.

 

Siisti ympäristö, siistit juhlat

Artikkelissa näkyvä juhlatila sijaitsee JM Suomen rakennuttamassa Suomen ensimmäisessä omistusasumiseen tarkoitetussa Joutsenmerkityssä kerrostalossa.

Tietysti juhlatilan täytyy olla siisti jo ennen juhlia, joten tämä prosessi toistuu juhlia järjestettäessä usein. Kunnon työvälineillä ja puhdistusaineilla se onnistuu leikiten. Sama prosessi toistuu juhlien jälkeen, joten siihen kannattaa varata aikaa sekä työvoimaa.

 

Joutsenmerkitty puhdistusaine kuuluu ympäristön kannalta parhaimpiin puhdistusaineisiin ja on käyttäjälle terveellinen. Samalla se on yhtä tehokas kuin muut puhdistusaineet. Tuotteen kemikaaleille ja pakkauksille asetetaan ympäristövaatimuksia ja myös tuotteen käyttö ja raaka-aineiden tuotanto huomioidaan vaatimuksissa.

 

Ennen siivouksen aloittamista on kannattaa pohtia kuinka paljon tarpeellista siivota. Ei kannata väsyttää itseään liikaa ja juhlien jälkeen on oltava vielä energiaa siivota. Yleensä tavaroiden järjestelyllä, imuroinnilla ja kodin pintojen pyyhkimisellä saavuttaa jo riittävän siisteyden. Muista laittaa myös wc  ja kylpyhuone vieraskuntoon! Sulje tilat joihin et halua vieraiden pääsevän ja niihin voi myös “piilottaa” ylimääräiset huonekalut sekä tavarat.

 

Jos vieraat saapuvat omalla aikataulullaan voi tulla tarve tiskata astioita kesken juhlien. Käytä myös rohkeasti tiskikonetta vaikka kesken juhlien. Joutsenmerkitty koneastianpesuaine täyttää tiukat vaatimukset, jotka koskevat ympäristö- ja terveysominaisuuksia sekä tuotteen laatua ja pesutehoa. Tässä Joutsenmerkki-asunnossa on käytössä tämän hetken korkeimman energialuokituksen kriteerit täyttävät kodinkoneet.

Siisteyttä kannattaa ylläpitää koko juhlien ajan, niin loppusiivouksessa pääsee vähemmällä. Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä, tyhjennä roskikset säännöllisesti ja pidä talouspaperia sekä puhdistusainetta käden lähettyvillä pikatilanteita varten. Tee myös roskien lajittelu helpoksi. 

Myös henkilökohtaisesta siisteydestä tulee huolehtia. HTH on pohjoismaisen ihonhoidon klassikko jo vuodesta 1970. Kaikki HTH:n tuotteet ovat ympäistömerkittyjä Joutsenmerkillä ja vegaanisertifioituja.  Osa pakkauksista sisältää myös kierrätysmuovia.” 

 

Koristelulla saavutetaan haluttu ilmapiiri

Koristeiden valinta tehdään juhlien teeman perusteella. Ristiäiset ja tupaantuliaiset vaativat erilaista rekvisiittaa. Koristelujen ei tarvitse olla kalliita, vaan niissä kannattaa hyödyntää oksia, luonnonkukkia ja puiden lehtiä. Myös syötävät kasvikset sopivat erinomaisesti koristeiksi ja ne voi käyttää myöhemmin ravinnoksi. Ruokapöytiin väriä ja tunnelmaa luodaan tietysti serveteillä ja kynttilöillä. 

 

Pohjoismainen Joutsenmerkki on Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Se takaa, että tuote täyttää tiukat ympäristö- ja ilmastovaatimukset.

 

Joutsenmerkki voidaan myöntää pöytäkynttilöille, kruunukynttilöille, ulkotulille, koristekynttilöille ja nestemäisille öljykynttilöille! Tuotekategoriasta löytyy taatusti juhliin sopivat kynttilät. Joutsenmerkityt kynttilät täyttävät tiukat vaatimukset ympäristölle ja terveydelle haitallisten kemikaalien osalta. Ne eivät myöskään sisällä hajusteita, joten ne ovat neutraali vaihtoehto jokaiseen tilanteeseen. Joutsenmerkittyjen kynttilöiden tulee sisältää vähintään 90 prosenttia uusiutuvia raaka-aineita, eli käytännössä steariinia.

 Joutsenmerkityt kynttilät täyttävät tiukat ympäristöä, terveyttä, laatua ja paloturvallisuutta koskevat vaatimukset.

 

Hyvä suunnittelu takaa halutun lopputuloksen

 

Juhlissa ruokailurytmi muuttuu ja tulee herkästi naposteltua. Lähes jokainen suupala ja juontikerta aiheuttaa suussamme happohyökkäyksen. Muista huolehtia hampaiden hyvinvoinnista ennen juhlia ja myös juhlien jälkeen. Joutsenmerkitty Green Clean Caries Protection -hammastahna sisältää 98 % luontaisia ja huolellisesti valittuja ainesosia. Pakkauksesta osa on kierrätysmuovia.

 

Juhlissa kuuluu olla kivaa ja mukavaa. Huolellisella suunnittelulla voit keskittyä juhlien ajan olennaiseen eli nauttimiseen. Joutsenmerkittyjä tuotteita suosimalla löydät aina parhaat vaihtoehdot ja voit nauttia juhlista puhtaalla omallatunnolla. 

 

Kaikki artikkelin kuvat on otettu Joutsenmerkki-kodissa. JM Suomi tarjoaa ensimmäisenä Suomessa Joutsenmerkki-koteja omistusasumiseen. Joutsenmerkin takaamien laatustandardien ja ympäristöystävällisyyden lisäksi asuntojen energialuokka on aina A. Myös kaikki kodinkoneet ovat aina A-luokkaa.

 

Vadelmakakku

 

Vadelmakakku

 

kakkupohja (taikina jaetaan kahtia kahteen 20 cm kakkuvuokaan)

225 g normaalisuolaista voita, huoneenlämpöistä

225 g / 2,6 dl luomu kidesokeria

4 kpl vapaan kanan munia, huoneenlämpöisinä

2 tl vaniljasokeria

145 g / 2,3 dl luomuvehnäjauhoa

80 g mantelijauhoa

2 tl leivinjauhetta

 

korppujauhoja kakkuvuokia varten

pieni nokare huoneenlämpöistä voita kakkuvuokia varten

 

kostutukseen käytettävä sokeriliemi

1 dl vettä

0,5 dl luomu kidesokeria

5 kpl reilun 5cm pituista oksaa sitruunatimjamia

 

täyte

noin 2 dl vadelmahilloa

4 dl kermavaahto

250 g mascarponea

2 tl vaniljasokeria

4 rkl luomu kidesokeria

tuoreita vadelmia

 

päälle koristeluun

vadelmahilloa
tuoreita vadelmia

sitruunatimjamia

tomusokeria

 

Valmista ensin sokeriliemi:

Sekoita vesi, sokeri ja sitruunatimjaminoksat kattilassa. Anna sokeriliemen kuumentua melkein kiehuvaksi ja kunnes sokeri on liuennut. Jätä huoneenlämpöön jäähtymään ja maustumaan sitruunatimjamin oksien kanssa.

 

Valmista seuraavaksi kakkupohjat:

Voitele kakkuvuoat pienellä nokareella pehmeää voita ja korppujauhota vuoat. Sekoita vehnäjauho, mantelijauho ja leivinjauhe keskenään erillisessä kulhossa. 

Vaahdota pehmeä voi, kidesokeri ja vaniljasokeri yleiskoneessa pallovatkaimella (noin 2 minuuttia). Lisää kananmunat yksi kerrallaan, välissä aina kunnolla vatkaten: anna edellisen kananmunan sekoittua kunnolla taikinaan ennen seuraavan lisäämistä. 

Siivilöi jauhosekoitus taikinaan ja vaivaa kevyesti, kunnes jauhot ovat juuri ja juuri sekoittuneet mukaan taikinaan.

Jaa taikina kahteen voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista kiertoilmauunissa kypsäksi: 160 C ja noin 20 minuuttia.

Anna pohjien jäätyä kakkuvuoissa, kunnes vuoat ovat kosketuslämpöiset. Irrota pohjat tämän jälkeen vuoista ja anna jäähtyä kokonaan.

 

Kakun kokoaminen:

Kostuta molemmat kakkupohjat sitruunatimjamilla maustuneella sokerisiirapilla: kostuta pohjien alapinnat, ei paistopintaa. Kostutetut pinnat jäävät kakun sisäpuolelle, eli paistopinnat jäävät valmiiksi kasatun kakun pohjaksi ja päälliseksi.

Aseta alimmainen kakkupohja tarjoiluastialle, kostutettu pinta ylöspäin – kostuttamaton paistopinta alaspäin. Lusikoi tasainen ja melko ohut kerros vadelmahilloa kostutetun kakkupinnan päälle. Hillo saa hieman valua reunojen yli. Aseta hillon päälle puolikkaiksi revittyjä vadelmia.

Lusikoi tai pursota mascarpone-kermaa hillon päälle noin 1 cm kerrokseksi. (Ylimääräinen mascarpone-kerma voidaan tarjoilla valmiin kakun kanssa lisukkeena)

Aseta toinen kakkupohja päällimmäiseksi Levitä kakun päälle ohut kerros vadelmahilloa, jättäen reunoille noin 2 cm tyhjä osuus. Asettele hillon päälle tuoreita vadelmia.

Siivilöi tomusokeria kakun päälle.

Koristele sitruunatimjamilla.