Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Kesällä kasviksissa on varaa mistä valita. Ensimmäiset retiisit ja porkkanat on jo korjattu, varhaisperunat saapuvat kauppoihin näillä näppäimillä ja kasvutunnelien suojissa kasvaneet kotimaiset mansikatkin ovat viittä vaille kypsiä. Alkukesän lämpö on kiihdyttänyt myös kesäkurpitsan kasvua, joten sesonki kuikuilee jo kulman takana. Sujauta vihreää tai keltaista kesäkurpitsaa ja kanaa vartaaseen, paahda grillissä vartin verran, lorauta lasiin espanjalaista punaviiniä ja nauti kesästä!

Espanjalainen punaviini on kesäisten grilliruokien paras kaveri

Pehmeän keskitäyteläinen Radio Boka Cabernet Sauvignon Tempranillo saapuu kesävieraaksi Valencian viinialueelta. Itäiseen Espanjaan, meren läheisyyteen sijoittuvalla alueella on viljelty viiniä tuhansien vuosien ajan. Suosittujen Radio Boka -viinien tuottaja Hammeken Cellars on uudempi tulokas, sillä tämä nuorekkaan hedelmäistä tyyliä edustava viinitalo on perustettu 25 vuotta sitten.

Tummanpunainen, kesäfiilikseen ja grillikekkereihin täydellisesti sopiva Radio Boka Cabernet Sauvignon Tempranillo -punaviini maistuu punaisilta marjoilta, mustikkahillolta ja saattaapa seassa olla hieman vaniljaakin. Grilliherkkujen ohella mutkattoman viinin seuralaisiksi sopivat mainiosti esimerkiksi uunissa paahdetut tomaatit, huolella haudutetut lihapadat ja simppelimmät pastaruoat. Hanapakkauksessa myytävä espanjalainen herkku myös on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen seurusteluviini.

Kohta sitä saa, kotimaista kesäkurpitsaa! 

Maukkaan ja mehukkaan kotimaisen kesäkurpitsan sesonki on pian täällä. Kurkkukasveihin kuuluvat vihreät ja keltaisen kesäkurpitsat kasvavat hämmästyttävän nopeasti. Lämpimimpinä päivinä ne saattavat tuplata kokonsa muutamassa päivässä ja kasvaa lopulta useita kiloja painaviksi pampuiksi. Pitkulaiset kesäkurpitsat ovat kuitenkin parhaimmillaan pieninä, alle 20 cm pituisina.

Mitä isommaksi kesäkurpitsa kasvaa, sitä paksumpi kuori siihen kehittyy ja sitä puumaisemmaksi sen kermainen sisus muuttuu. Kotipuutarhan kurpitsapenkistä kannattaakin korjata satoa usein ja nauttia kasvikset nuorina ja maukkaina. Jos sato on runsas, osa kukista kannattaa poimia talteen ja nauttia friteerattuna tai vaikka grillipizzan päällä kypsennettynä.

Säilytä kesäkurpitsat viileässä. Jääkaapissa saattaa olla kesäkurpitsalle liian kylmä, sillä parhaiten se viihtyy n. 10 asteessa. Lisää kesäkurpitsaa raasteena salaatteihin, viipaloi kurkun sijaan leivän päälle, pikkelöi yhdessä muiden kasvisten kanssa tai sekoita salsaksi tomaatin, sipulin ja yrttien kera. Kypsennä grillissä, paahda puolikkaat täytettyinä uunissa tai upota kuutioituna keittoihin, patoihin ja vokkeihin. Ohueksi höylätty kesäkurpitsa käy pastasta ja raastettu kasvis sopii mehevöittämään leipä- ja kakkutaikinoita!

Satokausi-keittiössä uuden sadon kesäkurpitsa pujotetaan kesäisiin vartaisiin yhdessä Pimientos de Padron -paprikoiden, miniluumutomaattien ja kuutioitujen kanafileiden kanssa. Laseihin kaadetaan pehmeää punaviiniä, kaveriksi keitetään uusia pottuja ja sekoitetaan varhaiskaalisalaatti sekä romesco-paprikakastike. Tervetuloa kesä!

 

Grillatut kana-kasvisvartaat

(4 hlö)

 

4 kpl broilerin rintafileetä

1 kpl kesäkurpitsa

2 pussia (200 g) Padron-paprikoita

250 g miniluumutomaatteja

 

0,5 dl + 0,25 dl oliiviöljyä

0,5 dl + 0,25 dl soijakastiketta

 

suolaa ja pippuria

 

4 grillitikkua

 

Aloita marinoimalla broileri ja kasvikset: leikkaa ensin huuhdeltu kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi ja puolikuun muotoisiksi paloiksi. Laita kesäkurpitsapalat kulhoon Padron-parikoiden kanssa ja kaada niiden päälle 0,5 dl oliiviöljyä ja 0,5 dl soijakastiketta. Ripottele mukaan myös hyppysellinen suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja siirrä maustumaan peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi.

Kuutioi broilerin rintafileet isohkoiksi paloiksi omaan kulhoonsa lopun oliiviöljyn ja soijakastikkeen kanssa. Mausta palat vielä hyppysellisellä suolaa ja pippuria, sekoita hyvin ja siirrä nekin maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi.

Jos käytät puisia grillitikkuja, muista liottaa niitä kylmässä vedessä n. 20 minuutttia ennen vartaiden kokoamista.

Kokoa vartaat. Pujota grillitikkuihin oman mielesi mukaisessa järjestyksessä broileripaloja, kesäkurpitsaa, Padron-paprikoita ja kokonaisia miniluumutomaatteja. Kypsennä vartaat joko grillissä tai uunissa (200 astetta, n. 15 minuuttia)

Tarjoile vartaat esim. paahdettujen uusien perunoiden, Romesco-paprikakastikkeen ja kevätkaalislaw-salaatin kanssa!

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa ja Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.