Kaupallinen yhteistyö: Fiskars

 

Kevään saapuessa ja luonnon herätessä eloon, myös puutarhaharrastajien mielenkiinto suuntautuu kohti kasvimaata. Keväthuolto onkin ensiarvoisen tärkeää, jotta kasvimaan kasvit saavat parhaat mahdolliset lähtökohdat menestyksekkääseen kasvuunsa. Nappaa alta vinkit kasvimaan keväthuoltoon!

 

Maaperä kuntoon

Kasvimaan keväthuolto alkaa maan muokkauksella ja tasoituksella. Talven aikana maa saattaa tiivistyä ja menettää rakenteensa, joten sen ilmaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Maanmuokkaus kannattaa tehdä, kun maa ei ole liian kosteaa, jotta vältetään sen liiallinen tiivistyminen. Kostea maa tarttuu helposti työkaluihin ja saattaa muodostaa maata tukkivia paakkuja.

Maanmuokkaukseen käytämme Fiskars Xact pistolapiota, jonka luistamaton astinreuna ja SoftGrip™-kahva pitää liikkeen kontrollissa. Pistolapion terävä kärki ja teroitetut terän reunat työntyvät vaivatta kovaankin maahan. Tärkeää on varmistaa, että maa muokataan riittävän syvältä, jotta juuret pääsevät kasvamaan esteettä. Maan tasaukseen Fiskars rautaharava on täydellinen.

Muokkauksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota tarkemmin maaperään. Tiiviin savi- tai hiesumaan rakenne paranee, kun siihen lisätään hiekkaa ja turvetta. Helposti kuivuvien ja heikosti ravinteita pidättävien karkeiden hiekkamaiden parantajiksi sopivat savi ja eloperäinen aines.


Kyytiä rikkakasveille

Anna rikkakasveille lähtöpassit kasvimaalta jo heti keväällä, sillä ne kilpailevat kasvien kanssa ravinteista, valosta ja vedestä. Aikaisessa vaiheessa tehty huolellinen rikkaruohojen ja rikkaruohojen juurien hävitys vähentää kitkennän tarvetta ja työläisyyttä myöhemmin. 

Maanmuokkauksen yhteydessä on hyvä kaivaa suurimmat rikkakasvit pois juurineen Xact pistolapiolla. Juuret kuivuvat auringossa, jonka jälkeen ne voidaan kompostoida. Pienet rikkakasvit vihannespenkeistä ja niiden väleistä poistuvat Fiskars rikkaruohoharan avulla. Pienen kokonsa, mutta terävän teräskärjen vuoksi rikkaruohoharaa on kaikkien helppo ja kätevä käyttää niin ahtaissa tiloissa kuin suuremmilla alueilla.

Ennaltaehkäisy on paras keino rikkakasvien torjuntaan, ja se alkaa jo edellisenä vuonna tehtävillä toimenpiteillä, kuten kitkemisellä ja kasvijätteiden poistolla. Rikkaruohoja kannattaa myös kitkeä pitkin kesää aina niiden ilmaantuessa.

Muista, että liiallinen pihan hoito vähentää monimuotoisuutta. Jätä siis esimerkiksi kasvimaan reunalla kasvavat luonnon lajit koskematta. 


Muistilista kasvimaan kevätkunnostukseen 

  1. Muokkaa maata. Käännä, haraa, pöyhi ja lopuksi tasaa.
  2. Poista rikkakasvit perusteellisesti, jotta ne eivät kilpaile kasvien kanssa ravinteista ja tilasta.
  3. Vähennä maan happamuutta kalkitsemalla. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät, kun maan pH-arvo on 6–6,5.
  4. Paranna maaperää tarvittaessa hiekalla, savella ja/tai eloperäisellä maa-aineksella.  
  5. Pidä kasvualusta ravinteikkaana lannoittamalla.

 

Kasvimaan keväthuolto on tärkeä askel kohti terveellistä ja tuottavaa puutarhaa. Huolellinen valmistelu auttaa varmistamaan, että kasvit saavat parhaan mahdollisen alun kasvukauteen, ja luo pohjan runsaalle sadolle myöhemmin kesällä. Nautti prosessista ja seuraa, miten kasvimaasi herää eloon kevään myötä.

 

Lisää vinkkejä ja ideoita puutarhan hoitoon löydät  fiskars.com.

Ota haltuun Satokausikalenterin Instagram, tuleva puutarhakausi tulee näkymään vahvasti kanavissamme.