Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Intohimoisimmat grillaajat jatkavat harrastustaan läpi vuoden, mutta Satokausi-keittiössä siirrytään syksyn myötä pihalta lämpimiin sisätiloihin. Onneksi koukuttavaa katuruokaa voi valmistaa ilman grilliäkin: kokeile esimerkiksi omenapäärynällä höystettyjä kukkakaalibaoja tai kurpitsahodareita lehtikaalista ja punajuurista sekoitetun punajuurislawn kera!

The Bao Bun höyrysämpylä on kotiuskottavan katuruoan kulmakivi

Kekseliäs katuruoka valmistuu pienessäkin keittiössä – tarvitaan reseptistä riippuen vain uuni, muutama keittolevy sekä mikroaaltouuni valmiiden sämpylöiden lämmittämistä varten. Aasialaiset höyrysämpylät lämmitetään nimensä mukaan perinteisesti höyryttämällä höyry- tai bambukoreissa, mutta myös modernimpi mikrolämmitys tekee vehnäisistä bao buneista pumpulinpehmeitä ja ihanan kuohkeita. Jos et omista bambukoria, mutta haluat kokeilla höyryttämistä, lämmitä sämpylät siivilässä, jonka virität vesikattilan yläpuolelle.

VINKKI! Erottele sämpylät toisistaan leivinpaperipaloilla, joilla baot on helppo nostaa pois höyrykorista ja täyttää yksitellen.

Höyrysämpylät ovat osa aasialaista ruokakulttuuria, joten bao bunien täytteiden makumaailma on usein kotoisin kaukaa idästä. Sämpylän sisään sopivat sutjakasti niin liha, kala kuin kasviksetkin. Kuten arvata saattaa, me täytämme Vaasan The Bao Bun höyrysämpylät sesongin kasviksilla. Höyryävän pehmeät sämpylät saavat sisuksiinsa uunissa paahdettua ja itämaisittain maustettua kukkakaalia sekä rouhean rapeita omenapäärynän suikaleita, maukasta chilimajoneesia ja kourallisen tuoretta korianteria.

Syksyn sesonkikasviksista kukkakaali on kaikille tuttu, mutta omenapäärynä on tuntemattomampi tyyppi. Nashi-päärynäksikin kutsuttua hedelmää on kahta lajia: kiinalainen omenapäärynä muistuttaa päärynää, kun taas japanilaiset yksilöt ovat enemmän ison omenan muotoisia. Raikas maku liikkuu omenan ja päärynän välimaastossa, mutta hedelmälihan rakenne poikkeaa esikuvistaan. Omenapäärynän sisus on nimittäin kypsyttyäänkin rapsakkaa, eikä se tummu yhtä voimakkaasti kuin omenan ja päärynän leikattu pinta. 

Hodari on kätevä katuruokaherkku

Hot dog eli kuuma koira tai kavereiden kesken hodari on katuruoan klassikko, jonka väliin sopii oikeastaan mikä tahansa herkku. Yksi tykkää yksinkertaisesta nakkisämpylästä, toinen valitsee täytteeksi paahdettua porkkanaa ja kolmas täyttää hodarisämpylänsä kurpitsalla ja kaalisalaatilla. Käyttöliittymä on kadehdittavan kätevä: lämmitä sämpylät mikrossa tai uunissa ja lisää sämpylän sisään sitä, mitä juuri sillä hetkellä tekee mieli.

Paahdettujen porkkanoiden lisäksi kannattaa kokeilla täytteenä pähkinäistä ja nopeasti kypsyvää myskikurpitsaa. Myskikurpitsan muoto muistuttaa päärynää ja väri vaihtelee hailakan kertaisesta vaalean oranssiin. Hienostuneen mieto makumaailma sopii suolaisten ruokien lisäksi myös makeisiin leivonnaisiin. Paahda kurpitsa uunissa, sekoita sillä aikaa punajuurista ja lehtikaalista pirteä punajuurislaw, lykkää täytteet hodarin sisään ja herkuttele!

VINKKI! Hyödynnä myös myskikurpitsan siemenet: paahda ne pannulla ja nauti lisukkeena salaatin tai keiton kera!

Kukkakaalibaot ja kurpitsahodarit ovat kotiuskottavaa katuruokaa parhaimmillaan

Syksyn sesonkikasvikset kulkevat käsikynkässä itämaisten mausteiden kanssa ja synnyttävät makuelämyksiä, joiden rinnalla kalpenevat hienoimmatkin gourmet-annokset. Kerää siis koriin kukkakaalia, kurpitsaa, tuoretta inkivääriä, omenapäärynöitä, punajuuria, lehtikaalia ja raikasta korianteria, kääri hihat ja ryhdy kokkaamaan!

Kukkakaalibaot omenapäärynän kera

8 kpl

 

  • 1 kukkakaali (n. 700 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl tuoretta inkivääriä hienona raasteena
  • ½ sitruunan mehu
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 omenapäärynä
  • 2 pkt Vaasan Street Food The Bao Bun bao-sämpylöitä (yhteensä 8 kpl)
  • (vegaanista) chilimajoneesia
  • tuoretta korianteria

 

Leikkaa kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi ja laita kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu, soijakastike, seesamiöljy, sokeri ja chilihiutaleet ensin keskenään ja sitten hiero seos kukkakaaleihin.

Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille, ja paahda 225 asteessa 15 minuuttia.

Leikkaa omenapäärynä ohuiksi suikaleiksi juuri ennen tarjoilua (ne tummuvat helposti). 

Lämmitä The Bao Bun -sämpylät pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä ne chilimajoneesilla, omenapäärynäsuikaleilla, kukkakaalilla ja tuoreella korianterilla. Tarjoile heti.

 

Kurpitsahodarit

6 kpl

 

  • ½ myskikurpitsa
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 ½ dl aiolia eli valkosipulimajoneesia
  • 2 rkl tilliä hienonnettuna
  • 1 pkt Vaasan Street Food Soft Dog -perunahodareita (6 kpl)
  • paahdettua sipulia
  • versoja

 

Punajuurislaw:

  • 3 punajuurta (n. 400 g)
  • 6 liilan lehtikaalin lehteä (n. 75 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ dl turkkilaista jogurttia
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • suolaa

 

Valmista ensin punajuurislaw. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Poista lehtikaalin lehdistä ruodit ja hienonna lehdet veitsellä. Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kaikki slawn ainekset huolellisesti käsin puristellen, jotta kasvisten solurakenne rikkoutuu ja pehmenee, ja laita slaw jääkaappiin maustumaan.

Myskikurpitsasta käytetään vain siemenetön osa, joten valitse yksilö, jonka siemenetön osa on mahdollisimman paksu. Kuori myskikurpitsa ja leikkaa parin sentin paksuisiksi palkeiksi. Sekoita kurpitsapalkkien joukkoon öljy ja mausta ne savupaprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 225 asteessa 10 minuuttia.

Sekoita kurpitsojen paahtuessa aiolin joukkoon tilli. Lämmitä perunahodari-sämpylät.

Täytä sämpylät tilliaiolilla, punajuurislawlla, kurpitsapalkeilla ja paahdetulla sipulilla. Viimeistele hodarit versoilla ja tarjoile heti.

 

Vinkki! Halutessasi voit valmistaa punajuurislawn kypsennetyistä punajuurista. Kypsennä punajuuret esimerkiksi höyryttämällä niitä koosta riippuen 45–60 minuuttia ja sekoita slawn ainekset lusikalla, jotta kypsä punajuuri ei turhaan muhjaannu.